Iohannis: Nu ştiu niciun caz în care problema câinilor comunitari să se fi rezolvat prin eutanasiere

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, spune că "Parlamentul a fost luat un pic de val" în problema câinilor şi a adoptat legea care prevede eutanasierea lor, susţinând că nu cunoaşte niciun caz de rezolvare a situaţiei prin această metodă, care a mai fost prevăzută de legislaţia românească.

635 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Nu ştiu niciun caz în care problema câinilor comunitari să se fi rezolvat prin eutanasiere

Iohannis: Nu ştiu niciun caz în care problema câinilor comunitari să se fi rezolvat prin eutanasiere (Imagine: Horaţiu Gheorghe/Mediafax Foto)

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, care este opinia sa legat de adoptarea legii care prevede eutanasierea câinilor comunitari care nu sunt adoptaţi după 14 zile.

"Eu cred că Parlamentul a fost luat un pic de val, dar, una peste alta, în Camera Deputaţilor a fost votat un text de lege. În măsura în care legea va intra în vigoare şi va fi publicată în Monitorul Oficial, bineînţeles că o vom aplica. Cred că este bine că s-a renunţat la ceea ce au vehiculat unii, să se treacă la eutanasierea masivă. Am citit textul adoptat în Camera Deputaţilor şi este o soluţie aplicabilă. Nu este soluţia noastră, este altfel decât am gândit noi rezolvarea problemei, dar, în măsura în care legea va deveni obligatorie, vom schimba şi noi procedurile", a răspuns Iohannis.

Când i s-a atras atenţia că legea nu obligă primăriile să eutanasieze câinii care nu sunt adoptaţi, putând aplica o altă soluţie, primarul Sibiului a afirmat că este "o portiţă falsă".

"De ce s-au băgat în treaba noastră dacă nu este obligatoriu. Este o portiţă falsă. Sigur, unii primari nu prea sunt de acord cu eutanasierea, dar atunci ce să facem, pentru că în oraş nu mai putem să ducem câinii? Să extindem adăposturile? Este nerealist", a declarat Iohannis.

Întrebat dacă va aplica această lege, Iohannis a confirmat.

"În măsura în care va deveni lege, noi o vom aplica. Noi respectăm toate legile. Ne convin, nu ne convin...", a spus edilul-şef al Sibiului.

Iohannis a apreciat că în următoarea perioadă va creşte numărul cererilor de adopţie a câinilor, dar situaţia nu va dura foarte mult, ci doar atâta timp cât "problema va fi fierbinte".

În plus, Iohannis a afirmat că eutanasierea câinilor comunitari nu a rezolvat problema, deşi legistaţia românească a mai prevăzut acestă posibilitate.

"Legea cu o variantă de eutanasiere a fost în vigoare, cred, din 2001 până prin 2008. Eu nu cunosc niciun caz în care să se fi rezolvat problema câinilor comunitari în acei destul de mulţi ani, prin eutanasiere. Nu ştiu de unde impresia acum că se rezolvă de azi pe mâine. Nu se va rezolva. Se va rezolva doar în localităţile care au o gândire clară, pe care o aplică consecvent, iar acolo unde se vor inflama lucrurile şi «hai repede să rezolvăm ceva şi peste două luni ne ocupăm de altceva», acolo nu se va rezolva", a conchis Iohannis.

Legea care permite eutanasierea câinilor fără stăpân care nu sunt adoptaţi sau revendicaţi în 14 zile lucrătoare de când ajung în adăposturi a trecut, marţi, de votul final al Camerei Deputaţilor, forul decizional în privinţa acestui proiect.

În urmă cu o săptămână, Klaus Iohannis declara că este împotriva eutanasierii masive a câinilor comunitari, această soluţie fiind luată în calcul doar pentru câinii bolnavi şi nu ca metodă generală, în acest caz fiind considerată "barbară".

El spunea că, în Sibiu, problema este bine gestionată, câinii comunitari fiind luaţi de pe stradă, sterilizaţi şi igienizaţi la Centrul din Dealu Guşteriţei, ţinuţi acolo timp de două săptămâni, după care, dacă nu îi adoptă nimeni, sunt repuşi în teritoriu, însă prin sterilizare câinii vor dispărea natural.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici