Iohannis: Una din cinci şcoli nu are autorizaţie sanitară. E o ruşine naţională

Preşedintele Klaus Iohannis spune că aproximativ 4.000 de şcoli, adică una din cinci clădiri, nu au autorizaţie sanitară la început de an şcolar, iar acest lucru este o "ruşine naţională", el lansând o "provocare" Guvernului de a avea un plan pe trei ani pentru modernizarea unităţilor de învăţământ.

779 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Una din cinci şcoli nu are autorizaţie sanitară. E o ruşine naţională

Iohannis: Una din cinci şcoli nu are autorizaţie sanitară. E o ruşine naţională

Şeful statului a declarat, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Cotroceni, că la începutul acestui an nu au autorizaţii 4.000 din cele aproximativ 20.000 de unităţi de învăţământ din România.

"Lansez Guvernului o provocare. Cred că este posibil să avem un plan pe trei ani care să ducă la rezolvarea acestei chestiuni. Cred că e posibil ca până în toamna lui 2018 să avem o Românie modernă şi în şcoli", a mai spus preşedintele.

Preşedintele a precizat că propune o "largă consultare publică", de minimum doi ani, tuturor factorilor interesanţi şi factorilor de decizie cu privire la reformarea amplă a sistemului de învăţământ românesc, având în vedere că situaţia este "de-a dreptul tragică".

Klaus Iohannis a arătat că învăţământul românesc se confruntă cu foarte multe probleme, de la logistică, până la lipsa manualelor şcolare, decalajele dintre mediul urban şi cel rural şi integrarea absolvenţilor pe piaţa muncii. Toate acestea, spune preşedintele, fac ca situaţia să devină "de-a dreptul tragică" în învăţământ.

"Iată că toate acestea ne duc cu siguranţă la ideea nevoii unei reforme, dar reforme s-au tot făcut. Reforme s-au făcut în fiecare an aproape şi problemele au rămas, în mare, aceleaşi. Din acest motiv, eu astăzi vreau să propun un alt demers. Astăzi, propun să începem printr-o largă consultare publică o nouă reformă în învăţământ", a spus Klaus Iohannis.

 

Preşedintele a mai spus că invită la această consultare pe toţi cei interesaţi şi implicaţi în domeniul educaţiei, de la societatea civilă şi sindcate, la asociaţiile profesionale, instituţiile centrale şi judeţene la reprezantanţi ai universităţilor, precum şi "pe toţi cei care au informaţii, care au o gândire despre cum trebuie să arate şcoala românească".

"Sper că prin această largă consultare publică, care cred că va dura cel puţin 2 ani, să reuşim împreună să creăm bazele unei adevărate reforme a învăţământului românesc, care aduce învăţământul românesc în secolul XXI, care transformă profund şcoala românească, în aşa fel încât elevul când termină şcoala să fie dorit la locul de muncă, să fie performant, să fie foarte bine integrat", a spus Iohannis.

Klaus Iohannis a mai spus că provocarea lansată Guvernului se va materializa "în discuţii, probabil destul de multe, până când găsim o soluţie". Preşedintele a atras atenţia că responsabilitatea pentru situaţia actuală nu este a Ministerului Educaţiei, având în vedere că nu ministerul are în subordine aceste şcoli, ci administraţiile locale. "Dacă mergem la cauzele acestei nonperformanţe, le găsim în modul în care s-a făcut descentralizarea la sfârşitul anilor '90, începutul anilor 2000. Şcoli au trecut de la stat la administraţiile publice locale şi atunci s-a făcut greşeala, că ele au fost date pur şi simplu administraţiilor, care au făcut sau nu au făcut faţă atunci. Statul avea dateoria ca mai întâi să le pună la punct", a spus Iohannis, arătând că majoritatea problemelor se află în comunităţile mici, acolo unde există probleme financiare, dar şi probleme de management al proiectelor.

"Deşi s-au folosit bani mulţi, inclusiv fonduri europene, iată că problema nu e rezolvată. Nu e târziu. Guvernul poate să facă un plan, are toate pârghiile necesare", a spus Klaus Iohannis.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni, la deschiderea noului an şcolar, că 3.400 de clădiri ale unor unităţi de învăţământ sunt fără autorizaţie sanitară, multe fără apă potabilă şi canalizare.

Potrivit lui Cîmpeanu, din totalul de 19.000 de şcoli, 7.000 au personalitate juridică, restul fiind structuri arondate. Cele 19.000 de şcoli au în patrimoniu 24.600 de clădiri, dintre care 20.650 sunt cele în care se desfăşoară direct actul educaţional. Dintre acest clădiri, 16.600 au autorizaţie de funcţionare, restul de 3.400 nu au autorizaţie sanitară, alte 675 de clădiri fiind în curs de obţinere a acestei autorizaţii.

"Lipsa autorizaţiei de funcţionare nu înseamnă întotdeauna lipsă de condiţii igienice sau lipsă de condiţii conforme, înseamnă neîndeplinirea unor parametri, cum ar fi volum de aer insuficient, în şcoli vechi, care au plafonul foarte jos sau în alte clădiri istorice, care au trotuarul prea apropiat. Sunt foarte multe astfel de situaţii, dar pot spune că cele mai multe se referă la lipsa apei potabile şi canalizare, care ţin de autorităţile locale. Ştiţi că şcolile sunt în subordinea consiliilor locale. Din păcate, până nu se rezolvă la nivel local, zonal, problema alimentării cu apă şi a canalizării, această problemă va mai trena", a adăugat ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu a precizat că, faţă de anul trecut, există un plus de unu la sută clădiri care au obţinut autorizaţie de funcţionare. "Este insuficient, ştiu, recunosc acest lucru, dar este totuşi un plus", a mai spus ministrul Educaţiei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici