Ion Ariton este inculpat în dosarul Gala Bute şi a fost pus sub control judiciar. Trebuie să se prezinte la Poliţia Sibiu

Senatorul Ion Ariton, fost ministru al Economiei, este sub control judiciar până în aprilie, acesta fiind obligat să nu părăsească ţara şi să se prezinte la Poliţia Sibiu în zilele care vor fi stabilite prin programul de supraveghere, potrivit DNA.

261 afișări
Imaginea articolului Ion Ariton este inculpat în dosarul Gala Bute şi a fost pus sub control judiciar. Trebuie să se prezinte la Poliţia Sibiu

Ion Ariton este inculpat în dosarul Gala Bute şi a fost pus sub control judiciar (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Ca urmare a cererii formulate de Senatul României de efectuare a urmăririi penale, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a  infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de Ariton Ion, pe o perioadă de 60 de zile, cu începere de la data de 17.02.2015, pentru săvârşirea infracţiunilor de participaţie improprie la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite (art. 13 din Legea nr. 78/2000)", se arată într-un comunicat de presă al DNA, transmis marţi agenţiei MEDIAFAX.

În timpul controlului judiciar, Ion Ariton are interdicţie să părăsească ţara dacă nu are încuviinţarea procurorului şi trebuie să se prezinte la Poliţia Sibiu în zilele care vor fi stabilite prin programul de supraveghere. De asemenea, Ariton este obligat să se prezinte în faţa anchetatorilor sau la instanţă ori de câte ori este chemat, să anunţe dacă îşi schimbă locuinţa, să comunice periodic informaţii despre mijloacele sale de existenţă, să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

Ariton are interdicţie să se apropie de suspecţii, inculpaţii sau martorii din dosarul "Gala Bute" şi să comunice cu aceştia, direct sau indirect, pe orice cale, printre aceştia fiind Elena Udrea, Ştefan Lungu, Rudel Obreja, Cornel Resmeriţă, Ştefan Lungu, Gheoghe Nastasia, Tudor Breazu şi Ana Maria Topoliceanu.

Procurorii DNA l-au atenţionat pe Ion Ariton că, dacă va încălca aceste obligaţii, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu arestul la domiciliu sau cu arestarea preventivă.

Agenţia MEDIAFAX a scris anterior, citând surse judiciare, că procurorii DNA l-au anunţat pe senatorul PDL Ion Ariton că este inculpat în dosarul "Gala Bute" şi că are interdicţie să părăsească ţara.

Senatorul PDL Ion Ariton a declarat, la ieşirea de la DNA, că sponsorizările făcute de companii de stat către Federaţia Română de Box, pentru Gala Bute, au fost trecute prin consiliile de administraţie şi nu s-au făcut la cererea lui.

Întrebat ce a discutat cu procurorii, Ion Ariton a spus că a fost "ca la o anchetă".

"Aşa cum am declarat de prima dată, companiile au făcut sponsorizări către Federaţia Română de Box, iar acele sponsorizări au fost trecute prin consilii de administraţie", a adăugat senatorul PSD.

Întrebat dacă acest lucru s-a întâmplat la cererea lui, Ariton a spus că nu el a solicitat să fie făcute sponsorizări pentru Gala Bute.

Ion Ariton a refuzat să răspundă atunci când a fost întrebat dacă a acţionat la solicitarea fostului ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea.

Ariton este acuzat de procurori că ar fi determinat reprezentanţii a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu peste 1,7 milioane lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja.

"În calitatea sa de ministru al Economiei, Ariton Ion i-ar fi determinat pe reprezentanţii a 10 companii de stat aflate în subordinea sa (Hidroelectrica SA, Transelectrica SA, Nuclearelectrica SA, SNTGN Transgaz SA, Complexul Energetic Turceni SA, Complexul Energetic Rovinari SA, SNGN Romgaz SA, Oil Terminal SA, IAR Ghimbav SA şi Societatea Naţională a Apelor Minerale SA) să sponsorizeze, cu suma totală de 1.742.830 lei, organizarea galei internaţionale de box profesionist organizată la Bucureşti la data de 09.07.2011, în cadrul căreia a evoluat sportivul Lucian Bute", potrivit DNA.

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, deputatul PMP Elena Udrea, a fost dusă luni din arest la DNA, unde procurorii i-au adus la cunoştinţă că are calitatea de suspect în dosarul "Gala Bute" şi i-au prezentat acuzaţiile.

Elena Udrea este în arest din seara zilei de 10 februarie, când a fost reţinută de procurorii DNA, în ziua următoare ea fiind arestată pentru 30 de zile prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în dosarul "Microsoft". Decizia a fost contestată de Elena Udrea şi s-a judecat marţi la ICCJ, care va hotărî dacă aceasta rămâne în arest sau va fi pusă în libertate.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut luni un nou aviz de la Camera Deputaţilor pentru urmărirea penală şi arestarea preventivă a Elenei Udrea, pentru trei noi fapte de luare de mită, în dosarul "Gala Bute", privind contracte încheiate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului cu mai multe firme.

În această cauză, Camera Deputaţilor a încuviinţat, în 9 februarie, urmărirea penală şi arestarea preventivă a Elenei Udrea pentru abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi luare de mită.

DNA a precizat că, ulterior, au apărut noi elemente "ce au conturat suspiciunea săvârşirii unor alte fapte, care nu erau cunoscute la momentul sesizării Camerei Deputaţilor".

În dosarul "Gala Bute" sunt arestaţi preventiv fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja şi primarul municipiului hunedorean Lupeni, Cornel Resmeriţă. Fostul consilier al Elenei Udrea Ştefan Lungu şi fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheoghe Nastasia sunt cercetaţi în arest la domiciliu.

În acelaşi dosar este arestat preventiv, din 8 februarie, şi Tudor Breazu, administratorul moşiei de la Nana a Elenei Udrea.

De asemenea, potrivit unor documente ale DNA obţinut de MEDIAFAX, Ana Maria Topoliceanu, fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii, este urmărită penal pentru luare de mită, în dosarul "Gala Bute".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici