Ion Bazac discută cu distribuitorii de medicamente şi furnizorii de materiale despre datorii

Ministrul Sănătăţii a început discuţiile cu distribuitorii de medicamente şi furnizorii de materiale sanitare pentru a discuta situaţia livărilor către spitale şi farmacii după ce aceştia au sistat aprovizionarea din cauza datoriilor acumulate, multe creanţe fiind din 2008 şi chiar mai vechi.

45 afișări
Imaginea articolului Ion Bazac discută cu distribuitorii de medicamente şi furnizorii de materiale despre datorii

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

De asemenea, ministrul Ion Bazac şi conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) se vor întâlni, la ora 10.30 cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) pentru a dicuta în acelaşi context.

Scopul întâlnirii va fi discutarea problemelor financiare înregistrate de o parte din spitalele publice şi identificarea unor măsuri de redresare a situaţiei existente.

Asociaţia Distribuitorilor de Medicamente din România (ADMR) a anunţat, marţi, că a sistat livrările la aproape jumătate din spitalele şi farmaciile cu care avea contract, din cauza datoriilor mari acumulate şi a depăşirii termenului legal de plată.

Preşedintele ADMR, Viorel Vasile, a declarat pentru MEDIAFAX că, din păcate, distribuitorii au fost obligaţi să pună filtru la distribuţia medicamentelor.

"Farmaciile care au datorii mai mari de 120-150 de zile nu mai primesc medicamente. La fel, spitalele care au datorii mai vechi de şase luni. Din păcate, suntem şi noi presaţi de producători. Astăzi (n.r. - marţi) m-am întâlnit cu doi dintre producători şi ne-au cerut banii. Noi nu avem bani pentru că nu ne-au plătit spitalele sau farmaciile cu care avem contract. Unele datorii au peste un an", a explicat MEDIAFAX Viorel Vasile.

Preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a declarat agenţiei MEDIAFAX că, din păcate, situaţia actuală nu este încurajatoare.

"Suntem supuşi la multe presiuni. Cerem doar respectarea circuitelor financiare. Avem cele mai mici preţuri la medicamente şi tot nu primim banii", a explicat Zaharescu.

El a mai spus că banii de la farmacii trebuie livraţi în 60 de zile, pentru programele naţionale în 30 de zile, pentru spitale în 90 de zile, dar că sunt şi cazuri în care pot fi daţi în 180 de zile.

"Cea mai mare problemă vizează respectarea termenelor pentru plata medicamentelor incluse în programele naţionale. Noi suntem a treia verigă, prima fiind farmaciile şi apoi spitalele", a adăugat Zaharescu, precizând că problemele din piaţă sunt legate de termenele de plată.

Potrivit Ordinului ministrului Sănătăţii numărul 75/2009 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul al preţurilor la medicamentele de uz uman, din 2 februarie 2009 a fost făcută o reajustare a preţurilor de la 3,32 euro la patru euro pentru produsele româneşti şi de la 3,60 euro la patru euro pentru produsele din import.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici