Iulian Bădescu, fost primar în Ploieşti, condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare

Iulian Bădescu, fost primar în Ploieşti, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) la trei ani cu suspendare sub supraveghere în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu şi luare de mită în în legătură cu sponsorizarea Asociaţiei Comunitare "Lupii Galbeni 2012".

1289 afișări
Imaginea articolului Iulian Bădescu, fost primar în Ploieşti, condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare

Iulian Bădescu, fost primar în Ploieşti, condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare

Contopeşte pedepsele aplicate inculpatului Bădescu Iulian, urmând ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea, de 3 (trei) ani închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art.64 alin.1 lit.a teza II-a şi lit.b Cod penal, cu titlu de pedeapsă complementară.(..) Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de câte 7 (şapte) ani. (..) Pe durata termenului de încercare, inculpatul trebuie să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: a) să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de Probaţiune Prahova; b) să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; c) să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; d)să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lor de existenţă, se arată în decizia instanţei supreme.

Decizia a fost luată pe baza opiniei majoritare a magistraţilor care au făcut parte din complet.

Iniţial, în iunie 2016, Iulian Bădescu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare.

În aceeaşi cauză, un alt inculpat, Oana Cristina Iacob, a fost condamnat la doi ani închisoare. Iulia Alina Alexandra a fost achitată de magistraţi.

"Obligă inculpaţii Bădescu Iulian şi Iacob Oana Cristina, în solidar, la plata sumei de 8.000.000 (opt milioane) lei, cu titlu de despăgubiri civile, către partea civilă Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Ploieşti (75% inculpatul Bădescu Iulian şi 25% inculpata Iacob Oana Cristina)", mai prevede decizia ÎCCJ.

Potrivit anchetatorilor, Iulian Bădescu, în calitate de primar al Ploieştiului şi ordonator principal de credite, a semnat, în 21 ianuarie 2013, un contract de cooperare încheiat între municipiul Ploieşti şi Asociaţia Comunitară "Lupii Galbeni 2012” Ploieşti, iar în 28 iunie 2013 a semnat regulamentul privind punerea în aplicare a acestuia, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustrăgând aceste operaţiuni controlului de legalitate, regularitate şi încadrare în creditele bugetare şi a dispus plata sumei de 8.000.000 lei, în trei tranşe, către asociaţie, deşi cunoştea că nu este legală.

Potrivit DNA, Bădescu i-a pretins unui reprezentant al Asociaţiei Comunitare "Lupii Galbeni 2012” Ploieşti, în schimbul derulării contractului de asociere şi a regulamentului de aplicare a contractului, precum şi a efectuării plăţilor către asociaţie, suma de 300.000 euro reprezentând un comision de 10% din valoarea totală a sumelor ce urmau a fi acordate de primărie jucătorilor echipei de fotbal Petrolul Ploieşti, ale cărei interese erau reprezentate de Asociaţia Comunitară, precum şi foloase necuvenite constând în contravaloarea transportului şi a cazării, în perioadele ianuarie - februarie 2013, respectiv ianuarie - februarie 2014, la două hoteluri din Turcia, unde Iulian Bădescu a însoţit echipa în desfăşurarea cantonamentului.

Totodată, conform procurorilor, secretara municipiului Ploieşti, Oana Cristina Iacob, a avizat pentru legalitate, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiei de serviciu, Hotărârile Consiliului Local Ploieşti prin care s-au aprobat încheierea contractului de cooperare între municipiul Ploieşti şi Asociaţia Comunitară "Lupii Galbeni 2012” Ploieşti şi Regulamentul de aplicare a prevederilor contractului, hotărâri adoptate cu încălcarea dispoziţiile legale.

Rapoartele de specialitate prin care a propus Consiliului Local Ploieşti, spre aprobare, contractul şi regulamentul de aplicare au fost semnate de Iulia Alina Alexandru, director executiv la Direcţia administraţie publică, juridic - contencios, achiziţii publice, contracte din cadrul Primăriei municipiului Ploieşti, deşi nu erau îndeplinite condiţiile prevăzute de lege.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici