Iustin Covei şi alţi opt acuzaţi de fraude bancare vor fi eliberaţi din Penitenciarul Rahova

Iustin Covei şi alţi opt acuzaţi de fraude bancare vor fi eliberaţi din Penitenciarul Rahova, după ce Curtea de Apel Bucureşti a admis, luni, cererile acestora de eliberare sub control judiciar.

123 afișări
Imaginea articolului Iustin Covei şi alţi opt acuzaţi de fraude bancare vor fi eliberaţi din Penitenciarul Rahova

Iustin Covei şi alţi opt acuzaţi de fraude bancare vor fi eliberaţi din Penitenciarul Rahova (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Curtea de Apel Bucureşti a judecat, luni, recursul procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism în cazul deciziei Tribunalului Capitalei de eliberare sub control judiciar a lui Iustin Covei şi a celorlalte opt persoane care mai erau arestate în dosarul în care sunt judecaţi pentru fraude bancare.

Instanţa a decis ca cei nouă să fie eliberaţi sub control judiciar, impunându-le să nu părăsească localităţile de domiciliu pe perioada judecării. Totodată, instanţa le-a impus celor nouă să nu exercite profesia pe care o aveau şi prin prisma căreia au comis infracţiunile pentru care sunt judecaţi.

În 22 septembrie, Tribunalul Bucureşti admisese cererile de eliberare provizorie sub control judiciar făcute de Iustin Covei, Jean Marin Mihăilă, Dan Mihail Bârcă, Petrel Hălănei, Sergiu Nicuşor Dumitriu, Eman Vătămăniţă, Florin Nicolae Dirivan, Alin Andrei Şoşa şi Sorin Costel Buruiană.

Totodată, instanţa a decis atunci ca cei nouă să nu părăsească localităţile de domiciliu, cu excepţia termenelor de judecată din dosarul în care sunt acuzaţi, să se prezinte la instanţă şi la poliţie ori de câte ori sunt chemaţi, să nu îşi schime locuinţele fără aprobarea instanţei, precum şi să nu deţină, să folosească sau să poarte nicio categorie de arme. Instanţa i-a mai obligat pe cei nouă ca, pe perioada eliberării, să nu se apropie de ceilalţi inculaţi şi de martorii din dosar şi să nu comunice cu aceştia, direct sau indirect. Instanţa a atenţionat că vor fi rearestaţi dacă încalcă aceste interdicţii.

Reprezentanţii Penitenciarului Rahova au declarat, pentru MEDAFAX, că deocamdată nu au primit de la instanţă niciun document privind eliberarea lui Covei şi a celorlalte persoane arestate în acelaşi dosar cu el.

Covei a mai solicitat instanţei să fie eliberat sub control judiciar. Curtea de Apel Bucureşti a respins, în 23 august, o altă cerere a lui Iustin Covei de eliberare sub control judiciar. Instanţa a respins atunci şi cererile celorlalte opt persoane judecate în arest pentru fraude bancare, însă a admis eliberarea altor doi acuzaţi, respectiv Marius Francisc Dancă şi Marius Ionel Trâncă.

Iustin Covei se află în arest preventiv din luna septembrie a anului trecut.

Procurorii DIICOT - Structura Centrală i-au trimis în judecată, în 8 martie, pe Iustin Covei - zis Pralea sau Copilu, Jean Marin Mihăilă - zis Marius, Dragoş Dumitrescu - zis Baronul, Adrian Abagiu, Dan-Mihail Bârcă - zis Miţă, Andrei Sandu, Marius-Francisc Dancă, Petrel Hălănei, Sergiu-Nicuşor Dumitriu, Eman Vătămăniţă, Ionel Trâncă - zis Bizu sau Hermano, Ionel Călin - zis Nixon, Florin Nicolae Dirivan - zis Fulgerică, Alin Andrei Şoşa, Sorin Costel Buruiană, toţi în stare de arest preventiv.

Totodată, sunt judecaţi în stare de libertate Ionuţ Laurenţiu Tuţă - zis Ionică, Mihai Adrian Ţâştea - zis Ţuc şi Tudor Rada.

Cei 18 sunt acuzaţi de iniţiere, constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice - fabricarea şi deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, punerea în circulaţie a instrumentelor de plată electronică falsificate, accesul fără drept la un sistem informatic prin încălcarea măsurilor de securitate, falsificarea şi punerea în circulaţie a instrumentelor de plată electronică.

Potrivit DIICOT, cercetările efectuate în cauză au conturat existenţa, pe raza municipiului Craiova, a patru grupări infracţionale, cu legături între ele, care îşi derulau activitatea infracţională atât în România, cât şi în străinătate.

Astfel, în cursul anului 2009, Jean Marin Mihăilă, în calitate de lider, împreună cu Dragoş Dumitrescu, Adrian Abagiu, Nicoliţă Păuna şi alte persoane, au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi Tudor Rada, Marius Francisc Dancă, pentru activităţii de skimming pe teritoriul Australiei şi a altor ţări.

Tot în cursul anului 2009, Hălănei şi Covei, în calitate de lideri, au iniţiat constituirea un nou grup infracţional organizat, în vederea desfăşurării unor activităţii de skimming, racolându-i şi pe Bârcă, Sandu, Trîncă, Vătămăniţă, Tuţă, Dumitriu şi Ţâştea.

"Inculpaţii confecţionau echipamente destinate copierii datelor de pe carduri bancare, instalându-le pe ATM-uri, în vederea copierii datelor şi filmării PIN-urilor tastate de clienţii legitimi ai băncilor. Datele cardurilor compromise erau prelucrate şi scrise pe carduri blank, utilizate în vederea efectuării retragerilor frauduloase de numerar de la ATM-uri de pe teritoriul României sau din străinătate", au mai arătat procurorii DIICOT.

În cursul anului 2009, Ionel Călin, Florin Nicolae Dirivan şi Alin-Andrei Şoşa au constituit alte două grupuri infracţional organizate, acţionând pe teritoriul Iordaniei, respectiv al Ciprului, modul de operare fiind acelaşi. Ionel Călin coordona activitata din Iordania, iar Florin Nicolae Dirivan era coordonatorul grupului din Cipru.

Procurorii DIICOT au pus sechestru pe un autoturism Ferrari 360 Modena F131ABE, un autoturism Audi A4, un autoturism Audi TT Quatro, un autoturism Mercedez Benz C200 Kompressor, un BMW 525, un BMW 765, un Volkswagen, un Bentley Continental GT şi un autoturism AUDI Q7. De asemenea, au fost indisponibilizate sumele de 34.000 de euro, 9.000 de lire sterline, 1.870 de dolari şi 26.000 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici