Japonezii sunt interesaţi de sistemul anti-rachetă Aegis Ashore de la Deveselu. O delegaţie niponă a vizitat baza NATO

O delegaţie japoneză a fost prezentă, marţi, la Deveselu, unde a vizitat Baza NATO şi primăria din localitate, având o întrevedere cu autorităţile locale şi judeţene. Niponii sunt interesaţi de sistemul anti-rachetă Aegis Ashore, despre care consideră că ar putea apăra tot teritoriul Japoniei.

1249 afișări
Imaginea articolului Japonezii sunt interesaţi de sistemul anti-rachetă Aegis Ashore de la Deveselu. O delegaţie niponă a vizitat baza NATO

Foto: Lockheed Martin

Delegaţia japoneză a fost formată din 18 persoane, printre care parlamentari ai Dietei Japoniei şi ambasadorul Japoniei la Bucureşti. Vizita a venit după ce, în urmă cu un an, niponii ar fi decis în privinţa desfăşurării Sistemului anti-rachetă Aegis Ashore în prefecturile Akita şi Yamaguchi, că ar putea apăra tot teritoriul Japoniei.

După vizitarea bazei, delegaţia japoneză a avut o întrevedere cu reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene, printre cei prezenţi numărându-se prefectul Silviu Neacşu şi vicepreşedintele CJ Olt, Virgil Delureanu.

„Mai întâi au fost la baza militară, apoi şi-au încheiat vizita la noi în comună. Dânşii doresc să achiziţioneze şi să instaleze două scuturi anti-rachetă. Sunt discuţii mari, în parlamentul dumnealor, dacă le cumpără sau nu. S-a deplasat o delegaţie de 18 parlamentari, plus ambasadorul de la Bucureşti, să vadă la faţa locului care este impactul social, economic, cum o duce populaţia, dacă a apărut vreo problemă în această perioadă. S-a văzut cum arată comunitatea şi de ce investiţii am beneficiat până în acest moment”, a afirmat primarul comunei Deveselu, Ion Aliman.

Reprezentanţi ai Ambasadei Japoniei în România au vizitat şi pe 20 iulie baza militară NATO de la Deveselu.

Potrivit informaţiilor oficiale, oficialii niponi au făcut un tur al Bazei româneşti 99 şi al Scutului Aegis Ashore Missile Defense System Romania.

Componenta terestră de la Deveselu a sistemului de apărare antirachetă AEGIS, împărţit de SUA şi de NATO, a fost declarată operaţională pe 18 decembrie 2016, după aproape doi ani de construcţie şi aproape şase ani de la momentul în care România a fost de acord să găzduiască acest sistem.

Baza militară de lângă Caracal găzduieşte un sistem de radar şi trei baterii de rachete interceptoare SM-3 IB, care au rolul de a intercepta rachete balistice intercontinentale sau cu rază medie de acţiune, principalele ameninţări identificate provenind dinspre Iran şi Orientul Mijlociu.

Scutul antirachetă de la Deveselu a început să fie construit în 2013, iar România a fost de acord să găzduiască acest sistem în 2010, printr-o decizie a CSAT, în 2011 fiind semnat Acordul dintre România şi SUA privind acest sistem antirachetă. Interceptoarele de tip SM-3 IB (Standard Missile 3 Block IB) şi radarul SPY-1 de la Deveselu fac parte dintr-un sistem complex de apărare împotriva rachetelor balistice cu rază medie şi lungă de acţiune, care este dezvoltat în comun de SUA şi de NATO şi care acoperă întreaga Europă. Componenta de la Deveselu are rolul de a apăra sudul spaţiului european.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici