Kelemen: Am semnalat premierului problemele de la Covasna, pot fi rezolvate foarte uşor

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că i-a semnalat premierului Victor Ponta problemele legate de "dorinţa" prefectului de Covasna de "a se război" cu simboluri maghiare, "imn, steaguri", arătând că ele "pot fi rezolvate foarte uşor, până când ajung lista Guvernului şi structura" în Parlament.

297 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Am semnalat premierului problemele de la Covasna, pot fi rezolvate foarte uşor

Kelemen: Am semnalat premierului problemele de la Covasna, pot fi rezolvate foarte uşor (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, la Consiliul Reprezentanţilor Unionali de la Târgu Mureş, că de când Uniunea a anunţat că vrea să iasă de la guvernare s-au înregistrat incidente legate de amendarea unor lideri ai comunităţii maghiare de către prefecţi, făcând referire la amenda dată PCM de prefectul din Covasna, Marius Popica, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Întrebat ulterior de către jurnalişti dacă UDMR ar putea să reevalueze astfel susţinerea anunţată pentru noul guvern, Kelemen Hunor a răspuns: "Asta vom discuta în grupurile reunite, săptămâna viitoare, sigur, aici noi ne-am referit la ce s-a întâmplat în judeţul Covasna şi această dorinţă a prefectului de a se război cu imn, steaguri, chestiuni simbolice care n-au nicio legătură cu activitatea prefectului, până la urmă, şi n-au nicio legătură chiar cu viaţa cotidiană. Sunt lucruri extrem de importante, eu credeam că în 25 de ani am depăşit deja această fază, când un prefect sau cineva este deranjat dacă se cântă imnul Ungariei, care este şi imnul tuturor maghiarilor, fiind vorba despre un text şi un cântec foarte vechi, sau se războieşte cu simboluri. Deci din acest punct de vedere eu cred că prefectul şi cei care au dat ordin - nu ştiu cine a fost cel care a dat ordin să facă acest pas - au greşit".

El a adăugat că i-a semnalat premierului Victor Ponta aceste probleme.

"Noi i-am semnalat premierului problemele de la Sfântu Gheorghe, din Covasna. Pot fi rezolvate foarte uşor, azi, mâine, poimâine, până când ajung lista Guvernului şi structura Guvernului în faţa Parlamentului. Deci nu anunţăm de aici ce vom face, până când nu ştim care va fi reacţia premierului şi a colegilor din Guvern", a spus el.

Întrebat dacă retragerea amenzii l-ar mulţumi, Kelemen a spus că nu este în măsură să le dea sfaturi "colegilor care guvernează".

Legat de decizia ieşirii UDMR de la guvernare, votată sâmbătă de CRU, Kelemen Hunor a declarat că aceasta este "foarte apropiată" de ce îşi doresc cei care au votat Uniunea şi o susţin de 25 de ani, arătând că este vorba de a nu folosi "acest mijloc" în următoarea perioadă, întrucât "guvernarea poate fi doar un instrument, nu un scop în sine".

"Ceea ce nu înseamnă că nu îl vom folosi mai târziu. (...) Din acest moment, considerăm această decizie definitivă. Trebuie să vină premierul Ponta cu un nou guvern în faţa Parlamentului, trebuie să obţină votul pentru a învesti un nou guvern, fiind vorba de o schimbare în structura politică a guvernului. E vorba despre noi, UDMR, comunitatea noastră, nu despre PSD, nu despre PNL, nu despre Ponta, nu despre Iohannis. În 2016, cel mai important e să câştigăm alegerile locale, acolo unde putem câştiga, şi să intrăm în Parlamentul României. Am considerat că e foarte important să ţinem cont de mesajul electoratului nostru", a subliniat el.

Kelemen a arătat că, în ce priveşte UDMR, "tot ce ţine de nivelul politic" va fi schimbat din structura Guvernului, dar că există două "poziţii tradiţionale" deţinute de reprezentanţi ai formaţiunii, indiferent că UDMR a fost la guvernare sau în opoziţie, şi ele ar trebui menţinute, precizând că este vorba de un secretar de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi un secretar de stat sau director general la Ministerul Educaţiei.

Potrivit lui Kelemen, în următoarea perioadă, UDMR va dialoga cu partidele şi va propune teme importante în cinci domenii: educaţie, sănătate, infrastructură rutieră, dezvoltare rurală şi relaţia dintre minorităţile etnice şi majoritate.

Totodată, CRU a decis, sâmbătă, ca viitorul Congres al UDMR să aibă loc în perioada 17-18 aprilie 2015 la Cluj-Napoca, desemnându-l ca organizator principal pe secretarul general al formaţiunii, Kovacs Peter.

Zilele trecute, Partidul Civic Maghiar (PCM) Covasna a fost amendat de Prefectură cu 5.000 de lei pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare publică organizată, în 4 iunie, în municipiul Sfântu Gheorghe, cu prilejul Zilei solidarităţii naţionale a maghiarilor şi comemorării Tratatului de la Trianon.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici