La examenele naţionale vor putea asista observatori

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Oana Badea a declarat, sâmbătă, la Alba Iulia, că ministerul intenţionează să introducă ca noutate în metodologia de desfăşurare a examenelor naţionale posibilitatea ca la probe să asiste şi observatori.

30 afișări
Imaginea articolului La examenele naţionale vor putea asista observatori

La examenele naţionale vor putea asista observatori (Imagine: Eduard Andrei/Mediafax Foto)

Oana Badea a spus că din punct de vedere organizatoric Ministerul Educaţiei a produs câteva "surprize" în metodologia de organizare şi desfăşurare a examenelor naţionale.

Badea a spus că în cazul elevilor de clasa a XII-a, care susţin bacalaureatul, vor fi modificări în structura anului şcolar astfel încât aceştia vor termina cursurile mai repede decât restul elevilor, pe 27 mai, iar probele de competenţe nu vor mai fi susţinute în timpul anului.

"Va fi totul mult mai lejer din acest punct de vedere, probele de competenţe nu se mai dau în timpul anului şcolar, cum era începând din februarie acest an, ci ele sunt într-un calup, aşezate înainte de probele scrise. A fost şi un semnal constant, pe care l-am primit de la cadrele didactice, legat de capacitatea de a ţine şi cursuri în acea şcoală, de a desfăşura şi probe, de a fi totuşi eficient în zona actului didactic. Am rezonat la acest lucru", a spus Badea.

Secretarul de stat a adăugat că o altă noutate este prezenţa observatorilor la examenele naţionale respectiv bacalaureat şi evaluarea naţională.

"O altă noutate a metodologiei la care am fost adepţii transparenţei totale este prezenţa observatorilor la examenele naţionale, atât la bacalaureat, cât şi la evaluarea naţională, respectiv în calendarul nostru există o perioadă de timp în care reprezentanţi ai asociaţiilor de părinţi, ai ONG-urilor, ai tuturor structurilor societăţii civile din domeniu pot să opteze în a fi prezenţi în centrele de examen, vor primi autorizarea de acces, şi iată vor vedea la faţa locului ce se întâmplă într-o zi de bacalaureat în orice liceu din această ţară", a spus Oana Badea.

La Alba Iulia se desfăşoară, sâmbătă şi duminică, consfătuirea naţională a inspectorilor şcolari generali din întreaga ţară.

La întâlnire participă, pe lângă şefii inspectoratelor şcolare, şi reprezentanţii Ministerului Educaţiei, printre care secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar Oana Badea, directorul general în cadrul MECTS, Liliana Preoteasa.

La întâlnirea de la Alba Iulia este aşteptat să participe la o parte din discuţii şi dezbateri şi ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici