Legea privind exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, la vot în sesiunea extraordinară. Cele două obiective anunţate de Dragnea: demararea exploatării din perimetrele offshore şi câştiguri financiare pentru România

Camera Deputaţilor va dezbate, luni, ora 16.00, proiectul care stabileşte măsuri pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră. Liderul PSD, Liviu Dragnea a atras atenţia că cel mai mare risc pentru România ar fi ca gazele doar să tranziteze ţara şi să ajute doar la dezvoltarea altor state.

1498 afișări
Imaginea articolului Legea privind exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, la vot în sesiunea extraordinară. Cele două obiective anunţate de Dragnea: demararea exploatării din perimetrele offshore şi câştiguri financiare pentru România

Legea privind exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, la vot final în sesiunea extraordinară. Cele două obiective anunţate de Dragnea: demararea exploatării din perimetrele offshore şi câştiguri financiare pentru România

Camera Deputaţilor este for decizional pentru proiect de lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore.

Iniţiativa legislativă, adoptată de Senat pe 12 februarie, reglementează modul de implementare a operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri referitoare la perimetre petroliere offshore.

"Proiectul de lege stabileşte unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi de abandonare, precum şi a lucrărilor/lucrărilor la sonde aferente operaţiunilor petroliere, desfăşurate de titularii de acorduri petroliere cu privire la perimetrele petroliere offshore, în conformitate cu prevederile acordurilor petroliere încheiate între titulari şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, denumită în continuare ANRM", se arată în articolul 1, alineatul 1 al proiectului adoptat de senatori.

Referitor la reglementările care vizează exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, pe 3 iulie, că cel mai important lucru este ca producţia să fie folosită pentru reindustrializarea României. Liderul social-democrat a adăugat că riscul cel mai mare ar fi ca gazele doar să tranziteze ţara şi să ajute alte state în dezvoltare.

"Primul set de concluzii îl va trage Comisia de industrii, au cerut puncte de vedere şi de la Comisia de buget şi administraţie publică, sunt două obiective care trebuie avute în vedere. Cele două obiective, şi colegii din comisie caută echilibrul cel mai bun între interesul strategic de a se demara în mod efectiv exploatările de gaze naturale din perimetrele din Marea Neagră din offshore şi dorinţa legitimă a României, pe de o parte, de a avea câştiguri financiare. Dar, pe de altă parte, ceea ce nu prea s-a discutat în spaţiul public şi care mi se pare la fel de important sau poate cel mai important, ca o parte importantă din producţia de gaze naturale din Marea Neagră să fie folosită pentru reindustrializarea României şi pentru dezvoltarea economică. Cel mai mare risc pentru ţara noastră ar fi ca, deşi avem aceste resurse naturale bogate, ele doar să tranziteze România şi să contribuie la dezvoltarea economică a altor ţări, începând cu Ungaria şi aşa mai departe. Şi atunci cred că cea mai importantă miză este cât, în primul rând să nu fie zero, cum se solicita", a afirmat preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Acesta a adăugat că nu va susţine niciodată ca toate resursele de gaze naturale din Marea Neagră să fie vândute în afara României, doar în baza unor "contracte bilaterale".

"Am transmis colegilor din Comisie că eu, personal, nu voi susţine niciodată ca toate gazele din Marea Neagră să fie vândute doar pe contracte bilaterale în afara ţării. Aşa ceva nu poate accepta nicio ţară normală. Atunci, marea miză este cât, ce procent din această producţie se vinde în mod transparent pe platformă pe bursă, pe platforma organizată în România, pentru a avea acces consumatorii din ţară şi pentru a contribui pentru aceste gaze din aceste perimetre şi din perimetrele care probabil vor mai apărea la dezvoltarea economică a ţării", a completat Dragnea.

Întrebat dacă procentele respective ar trebui specificate în proiect, liderul PSD a răspuns: "Există în Legea petrolului".

Legea de aprobare a OG 7/2013, privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale, figurează pe ordinea de zi a plenului de luni al Camerei Deputaţilor.

Legea prevedea impozit de 60% asupra veniturilor operatorilor economici care au rezultat din dereglementarea preţului la gazele naturale, însă actul a fost întors în Parlament de către preşedintele Klaus Iohannis, în iulie 2017, pe motiv că "date fiind raţiunile specifice, cu caracter temporar şi extraordinar ale introducerii acestui impozit, considerăm că reglementarea lui ar trebui să urmeze acelaşi caracter temporar. Luând în considerare importanţa deosebită a cadrului de reglementare pentru performanţa sectorului de petrol şi gaze, considerăm că este esenţială definirea unui cadru fiscal şi legislativ predictibil şi stabil, propice creării unor planuri de afaceri pe termen lung, pentru continuarea investiţiilor curente şi stimularea de noi investiţii. De asemenea, pentru îndeplinirea obiectivelor de natură socială, considerăm necesar ca această lege să prevadă un mecanism transparent, în baza principiului echivalării între impozitare şi protecţia consumatorului vulnerabil".

În forma actuală, proiectul de lege nu mai prevede procentul de supraimpozitare.

Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei, a afirmat că aprovizionarea cu energie a Europei Centrale este o problemă de securitate, susţinând că este necesară menţinerea presiunilor asupra României pentru ca ţara noastră să înceapă extracţia de gaze naturale din Marea Neagră. Oficialul ungar a făcut aceste afirmaţii cu ocazia unei vizite la Washington. Szijjarto a mai declarat că este nevoie de sporirea presiunilor internaţionale la adresa ţărilor din regiune care îşi încalcă angajamentele privind reversibilitatea fluxurilor de gaze prin interconectare, dând România şi Croaţia drept exemple în acest sens, potrivit MTI.

Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că a luat notă cu preocupare de declaraţiile ministrului Afacerilor Externe al Ungariei, pe teme ce privesc cooperarea energetică regională, şi a cerut clarificări, prin Ambasada Ungariei la Bucureşti, în legătură cu motivaţia acestor opinii.

Semnale au venit şi din partea SUA cu privire la această problemă, fiind cerută exploatarea gazelor. Departamentul de Stat american precizează că gazele naturale din zona românească a Mării Negre reprezintă o sursă promiţătoare de energie, dar încă neexploatată, care ar consolida pieţele şi securitatea energetică din regiune, menţionând că SUA urmăresc cu interes evoluţiile privind această situaţie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici