Liderii sindicali "Pro Lex" şi-ar fi însuşit aproximativ 1.200.000 lei

Liderii sindicali "Pro Lex", Vasile Lincu şi Florin Ilie Vîlnei", cu ajutorul trezorierului sindicatului Negoiţă Voinea, şi-ar fi însuşit 1,2 milioane de lei (285.000 de euro), urmărirea penală împotriva lor fiind începută de Poliţia Română, încă de anul trecut, marţi având loc percheziţiile în caz.

122 afișări
Imaginea articolului Liderii sindicali "Pro Lex" şi-ar fi însuşit aproximativ 1.200.000 lei

Liderii sindicali "Pro Lex" şi-ar fi însuşit aproximativ 1.200.000 lei (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că anul trecut a fost înregistrată o plângere la Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) privind anumite nereguli la sindicatul "Pro Lex", poliţiştii luând număr unic de înregistrare a cauzei la un parchet local.

Ulterior, în septembrie 2010, Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a preluat investigaţiile în acest caz, în care poliţiştii fac cercetări, sub supravegherea procurorilor.

Astfel, poliţiştii au dispus începerea urmăririi penale faţă de cei trei sindicalişti "Pro Lex", iar marţi, în urma autorizaţiilor de percheziţii emise de judecători, la solicitarea procurorilor, s-au făcut descinderi la locuinţele învinuiţilor.

Paguba pe care cei trei sindicalişti ar fi produs-o a fost evaluată la aproximativ 1,2 milioane de lei, faptele fiind comise la sfârşitul lunii decembrie 2009, respectiv în cursul anului 2010.

Liderii sindicali în cadrul Sindicatului Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex", Vasile Lincu şi Florin Ilie Vîlnei, sunt cercetaţi de procurori, împotriva lor fiind declanşată urmărirea penală pentru însuşire de bani, iar Negoiţă Voinea, pentru înregistrare fictivă în gestiune a operaţiunilor.

Procurori ai Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie efectuează cercetări în cauza având ca obiect comiterea infracţiunilor de delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi fals intelectual faţă de trei învinuiţi, informează marţi instituţia.

Urmărirea penală a fost începută în cauză faţă de învinuiţii Vasile Lincu şi Florin Ilie Vîlnei şi Voinea Negoiţă, în cauză fiind efectuate acte de cercetare penală şi fiind administrate probe pentru lămurirea cauzei sub toate aspectele.

Astfel, s-a reţinut în fapt că în calitate de lideri sindicali în cadrul Sindicatului Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex", Lincu Vasile şi Vîlnei Florin Ilie, şi-ar fi însuşit şi ar fi folosit diferite sume de bani, fără aprobarea organelor de conducere şi fără descărcare de gestiune.

Din cercetări a rezultat că învinuitul Negoiţă Voinea ar fi acceptat înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor fictive şi a denaturat veniturile şi cheltuielile sindicatului Pro Lex.

Potrivit Parchetului, cercetările efectuate până în acest moment procesual au mai relevat că au fost încheiate de către liderii sindicali contracte în numele Sindicatului Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex" şi a fost consemnată recepţia unor bunuri fără justificare în documentele contabile şi fără descărcare de gestiune.

De asemenea, probatoriul administrat a relevat că au fost achitate din fondurile sindicatului sume de bani cu titlul "drepturi de autor" fără îndeplinirea condiţiilor legale.

"În cauză se efectuează percheziţii domiciliare, cercetările fiind continuate pentru stabilirea tuturor împrejurărilor de fapt şi administrarea întregului material probator", precizează sursa citată.

Sediul social al Sindicatului "Pro Lex", care este şi locuinţa personală a liderului Vasile Lincu, a fost percheziţionat, marţi, de anchetatori care caută documente contabile, acte de sindicat într-un dosar de fraudă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici