LITORAL 2013: Ce decizie au luat patronatele pentru a atrage turişti la mare

Federaţia Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS), împreună cu Asociaţia Investitorilor în Staţiunea Turistică Venus, a anunţat, sâmbătă, decizia luată în cadrul Bursei Litoral-Delta Dunării de la Constanţa, ca în sezonul viitor turiştii să beneficieze de preţuri mai mici în sudul litoralului.

2563 afișări
Imaginea articolului LITORAL 2013: Ce decizie au luat patronatele pentru a atrage turişti la mare

LITORAL 2013: Ce decizie au luat patronatele pentru a atrage turiştii la mare (Imagine: Cristian Andreescu/Mediafax Foto)

Astfel, pentru capetele de sezon, turiştii vor plăti 47 de euro pentru şase nopţi de cazare, iar pentru vârful de sezon, 81 de euro pentru şase nopţi de cazare. Opţional, turiştii vor putea alege să primească şi trei mese pe zi timp de şase zile la preţul total de 54 de euro.

"Este important ca preţurile pe litoral să fie atractive şi competitive cu ofertele din străinătate, dacă dorim să menţinem litoralul ocupat sută la sută, ca şi în acest an. Orice anunţ despre creşteri de preţuri şi orice intenţie de a specula şi de a profita nejustificat de interesul regăsit al turiştilor români pentru litoralul autohton va avea ca efect dezamăgirea românilor şi părăsirea litoralului românesc. Dimpotrivă, turiştii români trebuie răsplătiţi de hotelieri pentru faptul că au ales litoralul autohton, iar această răsplată şi încurajare a lor de a reveni se operează prin preţuri scăzute şi condiţii mai bune. FPTS şi Asociaţia Investitorilor în Staţiunea Turistică Venus îi invită aşadar pe turişti să descopere Marea Neagră în România şi în 2013, oferind cele mai bune preţuri şi condiţii. Staţiunea Venus oferă în acest sens jumătate din locurile de cazare de pe litoralul românesc şi 25 la sută din locurile de cazare din România", se arată într-un comunicat de presă semnat de Dan Matei Agathon, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS) şi de secretarul general al federaţiei, Clement Sava.

În 6 septembrie, Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc a anunţat că tarifele la cazare pe litoral vor creşte anul viitor în medie cu 7%, după trei ani de stagnare şi un sezon foarte bun în acest an, hotelierii invocând scumpirea utilităţilor şi a combustibilului în 2012 şi 2013.

"Tarifele la cazare pe litoral vor creşte în 20013 cu 7%. Tarifele pe litoral sunt nemodificate de trei ani, de la începerea crizei. Hotelierii au sacrificat profiturile pentru a menţine circulaţia turistică, iar toate majorările de preţuri ale utilităţilor şi alimentelor din ultimii trei ani au fost suportate de hotelieri. Creşterea TVA de la 19% la 24%, devalorizarea euro, majorarea preţului combustibilului pentru încălzirea apei, creşterile salariale, toate acestea au fost suportate de hotelieri", a declarat agenţiei MEDIAFAX Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

FPTR solicită Guvernului să reducă TVA de la 24% la 9% şi la serviciile de masă vândute la pachet cu cazarea, aşa cum se practică în toate ţările europene. "Această măsură va duce la creşterea vânzărilor de pachete de servicii, extindere duratei sejurului, dezvoltarea sistemului all-inclusive, mărind astfel încasările hotelierilor şi, implicit, taxele şi impozitele colectate", a mai spus Răducan.

În prezent, serviciile de cazare cu mic dejun au TVA redus la 9%. Pentru masa de prânz şi cea de seara din hoteluri, taxa pe valoare adăugată este 24%.

În acest an, tarifele medii practicate de agenţiile de turism în vârf de sezon pentru un loc în cameră dublă în Mamaia pe noapte au fost de 108 lei pentru un hotel de două stele, 150 lei pentru trei stele şi 216 lei pentru patru stele. În extrasezon, camera la două stele a costat 48 de lei pe noapte, la trei stele 72 de lei şi la patru stele 144 de lei.

În Eforie Nord, în vârf de sezon, un loc într-un hotel de două stele a putut fi cumpărat cu 90 de lei, la trei stele a costat 120 de lei şi la patru stele 182 de lei.

Un loc într-o cameră dublă într-un hotel de două stele din Saturn, în vârf de sezon, a costat 78 de lei, în medie, într-o unitate de trei stele preţul s-a ridicat la 110 lei, iar la patru stele tariful a urcat la 144 de lei.

Oficialul FPTR a mai spus că pentru ca România să fie competitivă pe plan extern, soluţia este recunoaşterea incoming-ului ca export de servicii.

"Este mult mai profitabil pentru România să restituie TVA sau să dea prime de export agenţiilor care aduc străini în ţara noastră decât celor care exportă cereale, lemn sau fier vechi. MDRT ar trebui să susţină aceste demersuri, care sunt mult mai importante din punct de vedere economic decât spionarea turiştilor prin sistemul SIET", a încheiat oficialul federaţiei.

Peste 1,5 milioane de turişti români au mers în această vară pe litoralul românesc, în creştere cu peste 15% faţă de anul trecut, şi au cheltuit aproximativ 270 de milioane de euro, potrivit datelor FPTR.

Numărul de turişti pe litoral în structurile clasificate a crescut cu peste 15% faţă de anul trecut, de la 736.000 la aproximativ 850.000. În staţiunile româneşti au ajuns şi turişti străini, aproximativ 38.000, în urcare cu 30% faţă de 2011.

Federaţia estimează că numărul turiştilor cazaţi la negru pe litoral a depăşit în acest an 660.000.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici