Maior, într-un discurs-pledoarie pentru statul inteligent: România trebuie să se fortifice cât mai bine intern, pentru a se exprima mai bine extern

România trebuie să se fortifice cât mai bine intern, pentru a se putea exprima mai bine şi mai eficient extern, a declarat, vineri, la Universitatea de Vest din Timişoara, directorul SRI, George Maior, într-un discurs-pledoarie pentru statul inteligent şi societatea cunoaşterii în secolul XXI.

548 afișări
Imaginea articolului Maior, într-un discurs-pledoarie pentru statul inteligent: România trebuie să se fortifice cât mai bine intern, pentru a se exprima mai bine extern

George Maior (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

Maior a primit, vineri, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest din Timişoara, distincţia fiind înmânată de rectorul Marilen Pirtea, "ca semn de recunoaştere publică a meritelor excepţionale". Ceremonia de decernare a distincţiei acordate lui George Maior a avut loc în Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara.

Directorul SRI a declarat, în discursul rostit cu această ocazie, că mulţi se întreabă retoric, după aderarea la NATO şi la UE, care este noul proiect naţional al României. "După părerea mea, întrebarea este cel puţin falsă, dacă nu caducă, pentru că sarcina noastră şi misiunea noastră este de realiza ceea ce aceste instrumente practic, NATO, aderarea la NATO şi Uniunea Europeană, ne pot facilita, respectiv creşterea siguranţei pentru toată lumea, a securităţii naţionale pe de-o parte, şi prosperitatea economică, pe de altă parte. Acestea sunt proiectele, de fapt, naţionale care trebuie să continue după ce am realizat aceste obiective de integrare în NATO şi Uniunea Europeană", a spus directorul SRI.

El a subliniat că nu mai trebuie să inventăm idei, să lucrăm cu proiecte noi: "Proiectul este aici, în această necesitate istorică de a merge mai departe în aceste organizaţii, întărindu-ne suveranitatea pe de-o parte şi absorbind şi ceea ce dau ele ca beneficii sau pot da ca beneficii pentru cetăţeni şi pentru popor: prosperitate economică şi securitate".

"România trebuie să se fortifice cât mai bine pe plan intern, pentru a se putea exprima mai bine şi mai eficient în plan extern, mai vizibil, mai consistent şi în concordanţă cu un set de interese naţionale bine definite. Fortificarea internă, întărirea internă, de fapt, presupune acţiuni multiple la nivelul statului, al societăţii, este vital să avem de aceea, după părerea mea, un stat nou, mai suplu, mai inteligent, capabil să capteze informaţii şi să folosească în toate aceste domenii despre care vorbeam, cu instituţii solide, funcţionale, implicate activ acolo unde este nevoie, dar discret, în zonele în care energiile private se manifestă concret", a spus Maior.

Potrivit acestuia, în egală măsură, avem nevoie de o societate angajată, cu o economie viabilă şi, nu în cele din urmă, un plus de cunoaştere pentru stat şi societate în general.

"Astfel, după părerea mea, mai mult ca niciodată, deşi folosim adesea această frază, informaţia este putere, eu cred că astăzi informaţia nu este doar putere, ci şi un mijloc prin care puterea, în sensul cel mai pozitiv cu putinţă, poate ajuta statul, societatea, interesele sale naţionale în acţiune, şi acest lucru se vede foarte bine la evoluţia unor state chiar mici sau mijlocii care, fără să aibă o demografie impresionantă, o geografie extraordinară, o resursă umană fantastică, folosesc această armă pentru a se manifesta în plan intern bine din punct de vedere al cetăţeanului, în plan extern extraordinar din punct de vedere al exprimării lor, a legitimităţii lor", a spus Maior.

Directorul SRI a precizat că o asemenea obligaţie implică deci creşterea legitimităţii, a puterii soft a României, în relaţiile internaţionale, care s-ar traduce printr-un plus de prestigiu, ca sursă de putere în spaţiul internaţional, care ne-ar putea permite o mai bună plasare în noua arhitectură de securitate, precum şi capitalizarea mai eficientă a oportunităţilor emergente în această lume dinamică.

"Revin la această idee de cunoaştere şi, spre finalul acestui discurs, poate nu suficient de sistematic dar, cred, clar, din punct de vedere a ceea ce ar putea fi o direcţie de evoluţie a României în dezvoltarea statului inteligent, care pe bază de cunoaştere, de informaţie, poate produce şi o diplomaţie mai bună şi o dezvoltare economică mai bună şi o stabilitate mai bună internă şi o securitate mai eficientă pentru cetăţenii ei", a mai spus Maior.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici