Mănăstirea Răteşti din Buzău, grav afectată de alunecările de teren, a fost închisă, iar călugăriţele evacuate - GALERIE FOTO

Mănăstirea Răteşti din judeţul Buzău a fost închisă, după ce stăreţia, mai multe chilii şi biserica s-au surpat din cauza alunecărilor de teren provocate de ploile abundente din ultimele luni, călugăriţele fiind mutate într-un centru social care aparţine Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.

2437 afișări
Imaginea articolului Mănăstirea Răteşti din Buzău, grav afectată de alunecările de teren, a fost închisă, iar călugăriţele evacuate - GALERIE FOTO

Mănăstirea Răteşti din Buzău, grav afectată de alunecările de teren, a fost închisă, iar călugăriţele evacuate - GALERIE FOTO (Imagine: Ciprian Sterian/ Mediafax Foto)

Alunecările de teren au început în urmă cu trei luni, pe fondul ploilor abundente, stăreţia Mănăstirii Răteşti fiind atunci distrusă. Ulterior, mai multe chilii au fost distruse şi ele după ce pământul a continuat să se surpe. Pentru că încăperile în care trăiau călugăriţele au devenit de nelocuit, viaţa femeilor fiind pusă în pericol, autorităţile bisericeşti au luat decizia de a le muta în centrul social filantropic aflat în apropierea Mănăstirii Răteşti şi aparţinând Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.

După ce stăreţia şi chiliile au fost distruse, ploile înregistrate în urmă cu două săptămâni au reactivat în zonă alunecările de teren, surpându-se inclusiv pământul de sub biserica mănăstirii. Astfel, lăcaşul de cult în care enoriaşii veneau să se roage alături de călugăriţele de la Răteşti este acum plin de fisuri. Pereţii bisericii s-au crăpat şi dislocat, în ziduri fiind găuri provocate de alunecările de teren, de la baza clădirii şi până la acoperiş. Pentru că biserica riscă să se prăbuşească în orice moment, autorităţile au luat decizia ca lăcaşul de cult, la fel ca întreaga mănăstire de la Răteşti, să fie închis.

GALERIE FOTO

Călugăriţele spun că se roagă la Dumnezeu să le salveze mănăstirea şi să se poată întoarce acolo, curând.

”Stau de 23 de ani aici la mănăstire, dar aşa ceva nu am văzut. Uitaţi-vă cum arată curtea, biserica, chiliile… Ne-am mutat la centrul acela de vizavi, o fi bine şi acolo, dar noi vrem în chiliile noastre”, a spus, plângând, o măicuţă de la Mănăstirea Răteşti care se ruga, marţi, în afara bisericii care stă să se dărâme.

La sfârşitul anului trecut, Mănăstirea Răteşti a obţinut o finanţare europeană de aproximativ patru milioane de euro, bani cu care urma să fie reabilitat întreg complexul monahal. Lucrările au fost întârziate de alunecările de teren care continuă să se producă în zonă, iar proiectul a trebuit refăcut, ţinând cont de noua situaţie.

”Proiectul de restaurare, consolidare, punere în valoare şi introducere în circuit turistic a complexului arhitectural medieval al Mănăstirii Răteşti nu a fost stopat, dar au apărut noi modificări de care trebuie să ţinem seama şi a trebuit refăcut proiectul astfel încât să ţinem seama de modificările apărute. Nu am început lucrările propriu-zise pentru că este nevoie de o stabilizare a terenului şi de o suplimentare a finanţării pe care sperăm să o obţinem din fondul de urgenţă al Guvernului”, a declarat, marţi, Marius Anghel, manager al proiectului.

El a precizat că în acest moment se ia în calcul dărâmarea totală a chiliilor şi a stăreţiei distruse de alunecările de teren şi parţial a bisericii, ceea ce duce la o întârziere a finalizării proiectului, dar şi la costuri suplimentare.

Potrivit lui Anghel, ar mai fi nevoie de aproximativ trei milioane de euro, bani care ar trebui să vină de la Guvern şi cu care s-ar realiza lucrări de stabilizare a întregului versant pe care au loc alunecările de teren.

Mănăstirea Răteşti datează din secolul al XVI-lea, fiind iniţial un schit de călugări. Ulterior, a devenit o mănăstire de maici, complexul arhitectural al mănăstirii fiind inclus, din 2004, pe lista monumentelor istorice din judeţul Buzău.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici