Video Marinari turci răniţi de poliţiştii de frontieră din Constanţa, după ce au fost prinşi la braconaj

Trei marinari turci au fost răniţi de poliţiştii de frontieră constănţeni, după ce aceşti au folosit armamentul din dotare pentru a reţine un pescador ce fusese prins la braconat în apele teritoriale româneşti şi nu s-a supus somaţiilor legale. Pescadorul a suferit daune, ce au dus la scufundare.

2883 afișări

Potrivit reprezentanţilor Gărzii de Coastă, luni dimineaţă, în jurul orei 06.50, cu ajutorul sistemului SCOMAR, a fost observată o ambarcaţiune suspectă că pescuieşte ilegal în Zona Economică Exclusivă a României. Vasul se afla la aproximativ 52 de mile marine est de localitatea Costineşti, identificat ulterior ca fiind un pescador cu pavilion Turcia, inscripţionat „Baba Senol”, iar pentru capturarea acestuia a fost trimisă o navă a Poliţiei de Frontieră.

Marinarii de la bordul pescadorului nu s-a supus somaţiilor verbale pentru a permite operaţiunea de abordare şi control, conform procedurilor legale. Astfel că poliţiştii de frontieră au început manevrele de urmărire, folosind toate mijloacele legale de stabilire a legăturii cu pescadorul turcesc: luminoase, acustice şi semnale radio, urmate de somaţii conform legii.

„Întrucât acesta nu s-a conformat somaţiilor, s-a folosit gradual armamentul de la bordul navei, fiind efectuat foc de avertisment în condiţiile legii”, au precizat poliţiştii de frontieră într-un comunicat de presă.

În sprijinul navei PFR au fost dislocate alte două ambarcaţiuni din cadrul Gărzii de Coastă, iar în jurul orei 14.40 s-a reuşit oprirea pescadorului turcesc, la bordul căruia se aflau opt marinari, toţi turci.

„Poliţiştii de frontieră au procedat la abordarea ambarcaţiunii, echipajul pescadorului fiind transferat la bordul uneia dintre navele PFR. Cu această ocazie s-a constatat că trei dintre marinari prezentau plăgi superficiale, provocate de ricoşeul gloanţelor la contactul cu suprafaţa apei - doi la nivelul picioarelor, iar al treilea la nivelul şoldului (zgârietură), sens în care li s-a acordat primul ajutor. Aceştia sunt în afara oricărui pericol, iar la momentul acostării în Portul Mangalia au fost preluaţi de către Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa - substaţia Mangalia, fiind transportaţi la o unitate medicală în vederea acordării de îngrijiri medicale de specialitate”, se mai arată în comunicatul de presă.

De asemenea, din cauza supraîncărcării pescadorului cu unelte de pescuit şi peşte, precum şi a manevrelor bruşte efectuate de marinari pentru a evita abordarea de către navele PFR, structura pescadorului a suferit daune, ceea ce a dus la scufundarea lui.

În cauză, poliţiştii de frontieră constănţeni vor efectua cercetări sub coordonarea procurorului investit în cauză din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa faţă de marinari, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale ce se impun.

„Menţionăm că pe timpul desfăşurării operaţiunii, Poliţia de Frontieră a beneficiat de sprijinul aerian al unei aeronave multirol, aflată în Operaţiunea Maritimă Comună privind combaterea migraţiei ilegale, activităţile de pescuit ilegal şi poluare maritimă desfăşurată la Marea Neagră sub egida Frontex (Agenţia pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă), împreună cu EFCA (Agenţia Europeană de Control al Pescuitului) şi EMSA (Agenţia Europeană pentru Siguranţă Maritimă)”, au mai transmis poliţiştii de frontieră.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici