Mazăre dezaprobă înăsprirea Codului Rutier şi nu vrea reguli şi sancţiuni ca în Europa

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, dezaprobă înăsprirea Codului Rutier şi consideră că România nu este încă sufocată de reguli, aşa cum se întâmplă cu majoritatea ţărilor europene şi nu vrea reguli şi sancţiuni ca în Europa.

661 afișări
Imaginea articolului Mazăre dezaprobă înăsprirea Codului Rutier şi nu vrea reguli şi sancţiuni ca în Europa

Mazăre dezaprobă înăsprirea Codului Rutier şi nu vrea reguli şi sancţiuni ca în Europa (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

"Sunt împotriva înăspririi oricăror reguli. Cred că România dacă reuşeşte să facă ceva trebuie să fie puţin altfel decât restul Europei care merge în genunchi. Nu vreau reguli ca în Europa şi sancţiuni ca în Europa. Dacă mă întrebaţi pe mine, sunt împotrivă. Pentru că toţi în Europa sunt disperaţi de la reguli financiare până la reguli rutiere şamd. Orice străin care ajunge în România zice: «Dar la voi încă se poate trăi». Ar fi trebuit să profităm de lucrul acesta, încă se poate trăi", a declarat RaRadu Mazăremiercuri, la finalul şedinţei Consiliului Local, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El a precizat că în cazul în care proiectul privind descentralizarea anumitor servicii ar intra în vigoare, iar Serviciul Poliţiei Rutiere ar trece în subordinea Consiliului Local, atunci ia în calcul să îmblânzească anumite prevederi, în măsura în care este posibil acest lucru.

"Tot ce-aş putea să fac prin Consiliul Local ca să îmblânzesc, am să fac. Uite cum a fost astă-vară în Mamaia, ai văzut că nu au mai fost atâţia poliţişti care să-ţi pună fiola din cinci în cinci metri, să-ţi pună radarul, dar am pus nişte gâlme, a fost extraordinar de bine, a limitat viteza şi în rest cred că a fost din punct de vedere al circulaţiei cea mai bună vară, fără poliţie. În măsura în care Consiliul poate să facă, fac orice pentru a nu fi atât de multă stricteţe ca în Europa de Vest şi în special de Nord, unde nu poţi să faci nimic, nimic", a explicat Radu Mazăre.

Întrebat ce părere are despre proiectul de descentralizare, care prevede ca anumite servicii să treacă la autorităţile locale, primarul Constanţei a spus că este un lucru bun, pentru că acele instituţii vor fi mult mai aproape de oameni.

"Cred că e extraordinar de bine. Să luăm directorii instituţiilor aflate în subordinea primăriilor, când consideraţi şi populaţia apreciază că ceva e în neregulă, voi, ziariştii, imediat săriţi, îl chemăm pe director aici, în faţa Consiliului Local, dă explicaţii. În momentul în care răspunde numai la centru, la Bucureşti, aşa ceva este imposibil. Dacă, spre exemplu, şeful Poliţiei Rutiere va fi numit de către Consiliul Local şi vor fi probleme, le sesizaţi voi, le sesizăm noi, le constatăm, oricând poţi să-l chemi şi el răspunde în faţa Consiliului Local, nu mai poate să se ascundă, «ştii, că de la Bucureşti, că Direcţia, că cutare» şi acolo niciodată nu poţi să o finalizezi. Este mult mai aproape de oameni şi tot ce e mult mai aproape de oameni este mult mai funcţional şi poate fi corijat. E un lucru foarte bun", a afirmat Radu Mazăre.

Adoptarea noului Cod rutier a fost amânată de Guvern, după o discuţie în şedinţa de miercuri, afirmă surse oficiale.

Ministrul Radu Stroe a anunţat că noul Cod Rutier prevede o amendă maximă de 16.000 de lei pentru administratorii de drumuri care nu îşi îndeplinesc atribuţiile, o amendă maximă pentru şoferi de 9.600 lei şi o perioadă maximă de doi ani în cazul suspendării permisului de conducere.

El a precizat că aceste sancţiuni sunt între prevederile finale incluse în proiectul noului Cod Rutier, care va fi promovat sub forma unei ordonanţe de urgenţă şi adoptat miercuri în şedinţa de Guvern.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat însă ulterior că ar trebui făcută o dezbatere în Parlament în ceea ce priveşte Codul Rutier, dată fiind importanţa şi efectele modificărilor, el arătând că este fundamentată şi adoptarea OUG şi că va exista o discuţie în Guvern asupra celei mai bune variante.

Marţi, Stroe declara, la finalul unei şedinţe a liderilor PNL, că s-a optat, ca decizie politică, pentru promovarea noului Cod rutier prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici