Mecanicii de locomotivă reclamă restricţionarea dreptului de călătorie a personalului feroviar

Federaţia Mecanicilor de Locomotivă din România avertizează, într-o scrisoare deschisă, că activitatea feroviară şi siguranţa circulaţiei ar putea fi afectate din cauza restricţionării drepturilor de călătorie pe calea ferată a personalului feroviar şi a membrilor de familie ai acestuia.

677 afișări
Imaginea articolului Mecanicii de locomotivă reclamă restricţionarea dreptului de călătorie a personalului feroviar

Mecanicii de locomotivă reclamă restricţionarea dreptului de călătorie a personalului feroviar (Imagine: Gigi Ciuncanu/Mediafax Foto)

Federaţia Mecanicilor de Locomotivă din România a trimis o scrisoare deschisă Guvernului şi Parlamentului prin care îşi manifestă nemulţumirea faţă de decizia de restricţionare a drepturilor de călătorie pe calea ferată a personalului feroviar, a membrilor de familie ai acestuia, precum şi a pensionarilor feroviari.

"Constatăm cu mâhnire un grav abuz îndreptat împotriva feroviarilor din România, prin adoptarea Legii 283 din 14 decembrie 2011 care restricţionează drastic în cursul anului 2012 drepturile de călătorie pe calea ferată a personalului feroviar, a membrilor de familie ai acestuia, precum şi a pensionarilor feroviari, drepturi câştigate în decursul dezvoltării istorice a industriei feroviare româneşti şi consfinţite printr-o serie de acte normative aflate în vigoare. După concedierile colective efectuate pe parcursul ultimilor doi ani şi după suspendarea, pe timpul crizei, a unor drepturi semnificative din contractele colective de muncă, personalul feroviar mai primeşte, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, încă un «cadou», fiindu-i practic interzisă călătoria cu mijloacele feroviare pe care le deserveşte", se arată în scrisoarea deschisă.

Sindicaliştii arată că, prin modul în care este organizată calea ferată, personalul feroviar este distribuit pe întreg teritoriul ţării iar deplasarea cu trenul de la domiciliu la locul de muncă sau între subunităţile de cale ferată este o necesitate strict legată de natura serviciului acestuia.

"Faptul că personalul feroviar va fi nevoit să-şi plătească transportul cu trenul pentru desfăşurarea activităţilor de serviciu constituie o nouă lovitură asupra drepturilor şi a nivelului de trai al acestuia, care a fost oricum crunt afectat de curba de sacrificiu pe care au trebuit să o suporte în ultima perioadă angajaţii de la calea ferată. Atragem atenţia că prin adoptarea acestei măsuri vor apărea grave disfuncţii în activitatea societăţilor de cale ferată, care este posibil să afecteze activitatea feroviară şi siguranţa circulaţiei", se mai arată în scrisoarea adresată Guvernului şi Parlamentului.

Federaţia Mecanicilor de Locomotivă din România solicită rezolvarea situaţiei menţionate, "potenţial conflictuale", prin anularea art. 19 din Legea nr. 283/2011, lege care, în opinia sindicaliştilor, a fost adoptată prin încalcarea prevederilor Legii Dialogului Social şi a transparenţei decizionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici