Medicamente pentru cancer contrafăcute, vândute printr-un lanţ de farmacii

Gruparea suspectată de evaziune la care anchetatorii au făcut miercuri percheziţii ar fi adus din Turcia medicamente contrafăcute pentru tratarea cancerului şi le-ar fi vândut în România printr-un lanţ de farmacii, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Poliţie.

3939 afișări
Imaginea articolului Medicamente pentru cancer contrafăcute, vândute printr-un lanţ de farmacii

Medicamente pentru cancer contrafăcute, vândute printr-un lanţ de farmacii (Imagine: Shutterstock)

Potrivit surselor citate, mai mulţi bolnavi de cancer au reclamat la Poliţie că au achiziţionat citostatice contrafăcute de la un lanţ de farmacii, despre care ştiau că au produse mai ieftine.

Poliţiştii au deschis o anchetă şi au descoperit o reţea care se ocupa de importul de medicamente din Turcia, dintre care o parte era exportată mai departe în spaţiul intracomunitar, iar o altă parte era vândută în ţară, prin intermediul lanţului de farmacii Elena, au precizat sursele citate.

Suspecţii ar fi vândut medicamente în valoare totală de cinci milioane de euro, însă până în prezent anchetatorii nu au stabilit exact câte dintre aceste medicamente erau contrafăcute.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, medicamentele care au ajuns la bolnavii de cancer nu erau periculoase pentru organism, dar nici nu conţineau substanţa activă care ar fi trebuit să-i ajute.

În acest dosar, anchetatorii au făcut, miercuri, 64 de percheziţii la domiciliile unor persoane şi la sediile unor societăţi comerciale din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Buzău, Iaşi, Ialomiţa, Argeş şi Olt, urmând să fie duse la audieri zece persoane.

Ancheta vizează fapte de evaziune fiscală şi spălare de bani la comerţul cu medicamente pentru boli grave. Douăzeci de firme specializate în depozitarea şi vânzarea de medicamente s-ar fi sustras de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat, prejudiciul fiind estimat la peste trei milioane de euro, potrivit Poliţiei Române.

"În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că, în perioada anilor 2013-2014, reprezentanţii societăţilor comerciale implicate ar fi creat circuite fictive pentru introducerea în lanţul legal a unor medicamente cu valoare mare de piaţă utilizate în tratamentele unor boli grave, precum cancer, hepatită, diabet, procurate la negru de pe piaţa internă sau comunitară. De asemenea, s-a mai stabilit că, prin intermediul societăţilor implicate ar fi fost fost transferate sume importante de bani (aproximativ 5 milioane de euro) către persoanele vizate din circuitul infracţional, iar banii astfel obţinuţi fiind reintroduşi în circuitul ilicit prin transferuri bancare şi contracte de împrumut fictive", arată Poliţia Română, într-un comunicat de presă.

Prin acest mecanism, în circuitul legal din România şi din alte state comunitare ar fi fost introduse inclusiv medicamente falsificate din categoria celor comercializate de reprezentanţii firmelor vizate în dosar, mai susţin anchetatorii.

La percheziţii participă aproape 200 de poliţişti de la Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, luptători de la Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale şi specialişti criminalişti. Acţiunea este coordonată de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi sprijinită de Serviciul Român de Informaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici