Medicii din rural spun că închid cabinete, după ce li s-a redus sporul. În Deltă mai sunt doar trei

Medicii din rural reclamă reducerea sporurilor şi atenţionează asupra riscului închiderii cabinetelor, arătând de exemplu că în Delta Dunării, unde se acordă cel mai mare spor, din cinci doctori au mai rămas trei.

529 afișări
Imaginea articolului Medicii din rural spun că închid cabinete, după ce li s-a redus sporul. În Deltă mai sunt doar trei

Medicii din rural spun că închid cabinete, după ce li s-a redus sporul. În Deltă mai sunt doar trei (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Preşedintele Asociaţiei medicilor de familie din rural, Paul Şerban, arată că noile reglementări, din Ordinul nr. 391/187/2015 al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), descurajează medicii de familie din rural să îşi continue activitatea sau pe tinerii medici să deschidă un cabinet în mediul rural.

Cabinetele medicale din mediul rural sunt în proprietatea consiliilor locale, iar medicii de familie plătesc diferite sume de bani sub formă de redevenţă sau chirie pentru că aceste spaţii, explică medicul.

Pe de altă parte, prin diferite mijloace de constrângere, medicii de familie au fost obligaţi să renoveze aceste spaţii şi să le aducă la nivelul cerinţelor normative în vigoare, deşi Codul civil prevede că această obligaţie revine proprietarilor de drept sau administratorilor, care sunt consiliile locale.

Până acum, din cei peste 4.500 de medici de familie care îşi desfăşoară activitatea în mediul rural, 3.340 de medici de familie primeau un spor, între 10 şi 30 la sută, dar alţi peste 1.200 nu primeau nimic în plus.

În baza noului ordin, din cei aproximativ 3.340 de medici de familie care beneficiau de spor, peste jumătate nu vor mai primi nimic, iar la cealaltă jumătate valoarea sporului se va înjumătăţi. În acest fel, la cei peste 1.200 de medici de familie care nu primeau niciun spor, li se mai adaugă încă 1.500 - 1.700 de medici de familie. Se ajunge astfel la un număr care depăşeşte cu mult jumătate din medicii de familie din mediul rural, respectiv 2.700 - 2.900 medici de familie, care nu vor mai primi niciun fel de spor.

"Deci, în loc să existe o stimulare care să determine medicii să lucreze în mediul rural, va exista o 'stimulare negativă', aceea de a părăsi mediul rual, de a migra către localităţile urbane sau de a emigra cu totul din ţară. Autorităţile mizează pe faptul că nu avem alte surse de finanţare decât contractul cu casele de asigurări de sănătate şi suntem nevoiţi să acceptăm tot ce ni se impune", spune Şerban.

Potrivit asociaţiei, criteriile prevăzute în noul act normativ pentru atribuirea sporurilor "nu sunt nici pe departe nişte criterii măsurabile, relevante şi verificabile", aşa cum susţin autorităţile.

"Considerăm că este cazul ca acest ordin să fie retras, să se aplice în continuare ordinul vechi, să se revină la masa negocierilor dintre reprezentanţii organizaţiilor profesionale şi cei ai instituţiilor statului şi să se stabilească noi criterii care să fie relevante, măsurabile şi verificabile, să fie susţinute şi financiar, în mod corespunzător, care să reprezinte cu adevărat o motivare pentru medicii de familie din mediul rural să-şi dezvolte activitatea sau să înfiinţeze noi cabinete", se arată în comunicatul asociaţiei.

În replică, reprezentanţii CNAS spun că scopul noilor reglementări este de acordare a unor sporuri în funcţie de condiţiile în care se desfăşoară activitatea, preponderent pentru cabinetele din mediul rural.

Potrivit CNAS, reglementările Ordinului nr. 391/187/2015 au ca rezultat: creşterea punctajului pentru medicii care îşi desfăşoară activitatea în cabinete din asistenţă medicală primară şi din asistenţa medicală de specialitate din ambulatoriu pentru specialităţile clinice din mediul rural şi din mediul urban pentru oraşele cu un număr de sub 10.000 de locuitori din aria Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, aplicându-se în aceste cazuri o rată de majorare de 200% (faţă de 100% aşa cum era prevăzut în reglementările anterioare).

De asemenea, prin noile reglementări, spune CNAS, creşte numărul de medici care beneficiază de spor (prin coborârea pragului de 10 puncte de la care medicul putea să beneficieze de spor la 2 puncte).

În baza estimărilor realizate, s-a constatat că prin aplicarea noilor reglementări creşte cu aproximativ 25% numărul medicilor de familie care beneficiază de sporuri, dar procentele de majorare sunt la un nivel mai redus. În acelaşi timp majorarea aferentă condiţiilor de desfăşurarea a activităţii se aplică la numărul de puncte per capita, iar valoarea minimă garantată a punctului "per capita" a fost majorată de la 3,75 lei la 4 lei, mai susţin reprezentanţii CNAS.

În replică, medicii din rural spun că "punctajul crescut" înseamnă de fapt punctaj de neatins de peste 1.500 medici din rural şi că nu este relevant că vor primi sporuri de 200 la sută trei medici, câţi au mai rămas în Delta Dunării, unde erau cinci medici care primeau 100 la sută.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici