Ministerul Sănătăţii cere controale în spitale privind funcţionarea cititoarelor de carduri de sănătate

Ministerul Sănătăţii (MS) a cerut direcţiilor de sănătate publică să verifice situaţia achiziţiei şi funcţionării cititoarelor de carduri de sănătate, întrucât de la 1 mai serviciile medicale vor fi decontate numai pe baza acestui document.

537 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii cere controale în spitale privind funcţionarea cititoarelor de carduri de sănătate

Ministerul Sănătăţii: Controale în spitale privind funcţionarea cititoarelor de carduri de sănătate (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Ministerul Sănătăţii a transmis notă către toate direcţiile de sănătate publică prin care li s-a cerut să demareze controale pentru "verificarea existenţei şi a funcţionării cititoarelor de carduri naţionale de sănătate din unităţile medicale aflate în realaţii contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate".

Direcţiile de Sănătate Publică au început controalele la furnizorii de servicii şi au decoperit că mai sunt încă spitale care mai au de rezolvat problema cititoarelor.

În Capitală, jumătate din cele 64 de unităţi sanitare publice şi private care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Municipiului Bucureşti mai aveau unele problemele în 20 aprilie, respectiv opt nu aveau achiziţionate cititoarele, nouă nu aveau instalat softul, iar 15 nu aveau instruit personalul în acest sens.

Preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că a prelungit cu o lună, adică din 1 aprilie la 1 mai, trecerea la utilizarea obligatorie a cardului pentru ca furnizorii de servicii medicale să aibă timp să-şi achiziţioneze cititoare, să le testeze şi să-şi instuiască personalul.

"Încă de la sfârşitul lui 2014, am recomandat furnizorilor de servicii medicale în contract cu casele de asigurări de sănătate să înceapă utilizarea cardurilor atunci când pacienţii prezintă acest document. În 1 februarie, am trimis o circulară prin care furnizorii erau anunţaţi să utilizeze cititoare pentru pacienţii care prezintă cardul de sănătate. Mai mult, le-am mai spus că până în 1 mai vor funcţiona în paralel ambele sisteme, dar am insistat pe recomandarea utilizării cardurilor ori de câte ori pacienţii prezintă cardul naţional de sănătate", a spus Ciurchea.

Preşedintele CNAS a amintit faptul că noul sistem privind cardul naţional de sănătate urma să intre în vigaore la 1 aprilie, odată cu contractul cadru privind acordarea serviciilor medicale 2014 - 2015.

Din 1 mai, orice serviciu medical din pachetul de bază va fi acordat pe baza cardului de sănătate, potrivit normelor metodologice de aplicare a contractului cadru, care au intrat în vigoare la 1 aprilie, a mai spus preşedintele Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Astfel, potrivit noilor reglementări intrate în vigoare la 1 aprilie, în asistenţa medicală primară si in asistenţa medicală ambulatorie de specialitate de medicină dentară utilizarea cardului naţional de sănătate se face la momentul acordării serviciilor medicale.

În asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, pentru specialităţile clinice, cardul va fi utilizat la momentul acordării serviciilor medicale.

În asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile paraclinice utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se face, astfel: pentru analize de laborator, prezentarea cardului de sănatate se face la momentul recoltării probelor în punctele de recoltare proprii ale furnizoriilor de investigaţii paraclinice, iar pentru serviciile medicale paraclinice - investigaţii de radiologie, imagistică medicală, explorări funcţionale şi medicină nucleară - utilizarea cardului se face la momentul efectuării investigaţiilor.

În caz de spitalizare continuă, utilizarea cardului se face la internarea şi externarea din spital, cu următoarele excepţii: la internare dacă este o urgenţă medico-chirurgicală şi în caz de transfer de la un spital la altul.

Pentru furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu, respectiv îngrijiri paliative la domiciliu, utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se face în fiecare zi în care se acordă îngrijiri.

Cardul de sănătate este un document personal care nu trebuie înstrăinat. El nu trebuie să rămână niciodată la furnizorul de servicii medicale. Pacientul trebuie să fie conştient de faptul că fiecare utilizare a cardului de sănătate reprezintă autorizarea efectuării unei plăţi din fondul de sănătate pentru un serviciu medical efectuat în numele lui.

Persoanele care, din motive religioase sau de conştiinţă, refuză utilizarea cardului de sănătate, vor solicita, la casa de asigurări de sănatate în evidenţa căreia se află, o adeverinţă de înlocuire a cardului de sănătate. Această adeverinţă are valabilitatea de trei luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici