Carmen Dan: 840 ambulanţe, 270 autospeciale SMURD şi 9 aeronave, pregătite pentru a interveni pe caniculă/ Recomandările Ministerului Sănătăţii pentru această vreme

Aproximativ 840 de ambulanţe, 270 de autospeciale şi nouă aeronave SMURD sunt pregătite să intervină, la nivel naţional, în perioada caniculei, a declarat, miercuri, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.

968 afișări
Imaginea articolului Carmen Dan: 840 ambulanţe, 270 autospeciale SMURD şi 9 aeronave, pregătite pentru a interveni pe caniculă/ Recomandările Ministerului Sănătăţii pentru această vreme

Carmen Dan: 840 ambulanţe, 270 autospeciale SMURD şi 9 aeronave, pregătite pentru a interveni pe caniculă/ Recomandările Ministerului Sănătăţii pentru această vreme

"Pentru această perioadă, la nivel naţional sunt disponibile, în medie, 840 de ambulanţe şi 270 autospeciale SMURD care pot interveni la solicitările cetăţenilor. În funcţie de evoluţia situaţiei, numărul echipajelor de intervenţie poate fi suplimentat. Totodată, în cele 7 puncte de operare aeriană, la nivelul întregii ţări, sunt pregătite 9 aeronave SMURD care acţionează în cazurile deosebite", a declarat, miercuri, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, la comandamentul de la sediul MAI.

Totodată, ministrul Afacerilor Interne le-a cerut prefecţilor din judeţele aflate sub avertizare de caniculă să monitorizeze permanent efectele temperaturilor ridicate asupra populaţiei şi să verifice stocurile de medicamente de urgenţă, în special cele destinate afecţiunilor care sunt agravate de caniculă. Carmen Dan a solicitat structurilor pentru situaţii de urgenţă o atenţie crescută pentru că există riscul unor incendii de vegetaţie.

În cadrul Comandamentului, reprezentantul Administraţiei Naţionale de Meteorologie a menţionat că perioada cu temperaturi ridicate se va manifesta până duminică, existând posibilitatea emiterii în zilele următoare şi a altor avertizări meteorologice, inclusiv de Cod Roşu de caniculă.

Ministerul Sănătăţii le recomandă oamenilor să evite, pe timp de caniculă, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00 şi să consume zilnic între 1,5 - 2 litri de lichide fără să aştepte apariţia senzaţiei de sete. 

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să urmeze sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18.

De asemenea, MS solicită serviciilor de ambulanţă alertarea echipajelor şi suplimentarea acestora, acolo unde numărul solicitărilor este în creştere.

În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

Medicii ne sfătuiesc să consumăm fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Specialiştii le recomandă oamenilor să consume alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor.

Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

"Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinărit, etc) şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită", arată Ministerul Sănătăţii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici