Ministrul Agriculturii, întâlnire cu reprezentanţii crescătorilor de oi

  • Fermierii din sectorul ovine şi caprine s-au întâlnit luni cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
  • Au fost prezentate măsurile de sprijin aferente anului 2024.
  • Crescătorii şi-au spus problemele prin reprezentanţii acestui sector.
191 afișări
Imaginea articolului Ministrul Agriculturii, întâlnire cu reprezentanţii crescătorilor de oi

Ministrul Agriculturii, întâlnire cu reprezentanţii crescătorilor de oi

Ministrul le-a cerut participanţilor să prezinte dificultăţile pe care le întâmpină, pentru a fi analizate de departamentele cu atribuţii din cadrul ministerului. La nivelul ministerului vor fi create grupuri de lucru tematice pe specii de animale, pentru a definitiva cadrul legislativ aferent acordării subvenţiilor agricole în anul 2024 până în luna martie, în conformitate cu legislaţia în vigoare, tocmai pentru a sprijini fermierii în vederea accesării sumelor disponibile.

Ministrul Florin Barbu le-a transmis crescătorilor de ovine că, datorită bugetului generos alocat în acest an pentru agricultură, fermierii sectorului zootehnic vor beneficia în continuare de subvenţii şi linii de finanţare în PNS dedicate modernizării fermelor.

Între temele de discuţie s-au aflat fondurile disponibile pentru anul 2024 care vor merge către sectorul de ovine-caprine, pagubele produse de animalele sălbatice crescătorilor de ovine-caprine, posibilitatea de a acorda o subvenţie pentru tunsul oilor, condiţiile de acordare a sprijinului cuplat şi a ajutorului naţional tranzitoriu în sectorul zootehnic, aspecte legate de COP (controlul oficial al producţiilor) etc.

„De asemenea, s-a ridicat problema că nu toţi fermierii sunt afiliaţi unor organizaţii, precum şi modul în care se concesionează în prezent păşunile. În această privinţă, ministrul a explicat că este în pregătire un soft pentru ca, pe viitor, concesionarea păşunilor de către primării să se facă raportat la încărcătura de animale pe hectar, tocmai pentru a nu mai exista problema concesionării în mai multe părţi”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Ministrul i-a asigurat pe participanţi că vor avea la dispoziţie fondurile de care au nevoie, pornind de la sumele prevăzute în PNS pentru proiectele de investiţii (achiziţie de utilaje, tineri fermieri etc.), sprijinul pentru acciza la motorină, ajutorul naţional tranzitoriu şi sprijinul cuplat în sectorul zootehnic. De asemenea, ministrul a spus că până la finalul lunii ianuarie 2024 vor fi disponibile noi instrumente de creditare – Creditul fermierului şi Creditul agricol. Totodată, ministrul Barbu s-a arătat dispus să rezolve problema pagubelor provocate de animalele sălbatice, împreună cu reprezentanţii Ministerului Mediului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici