Ministrul Educaţiei, despre cazul elevului trimis să se tundă: Nu este un abuz, dacă e respectat regulamentul

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat, pentru MEDIAFAX, că, în cazul băiatului de la liceul clujean „Inochentie Micu”, care a fost dat afară din cauza părului lung, nu se poate vorbi despre un abuz atât timp cât regulamentul de ordine interioară a fost respectat de către conducerea şcolii.

1023 afișări
Imaginea articolului Ministrul Educaţiei, despre cazul elevului trimis să se tundă: Nu este un abuz, dacă e respectat regulamentul

Ministrul Educaţiei, despre cazul elevului trimis să se tundă: Nu este un abuz, dacă e respectat regulamentul

„Este regulemantul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ, care este unul cadru şi nu sunt specificate detalii de genul celor de la Cluj. Prin regulament intern, fiecare unitate şcolară, poate să introducă noi elemente. Anual, se revizuiesc aceste regulamente, părinţii semnează nişte contracte cu unitatea şcolară. Nu este un abuz dacă s-a respectat regulamentul pe care şcoala respectivă îl are”, a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Educaţiei, Liviu Pop.

Ministrul a explicat că fiecare regulament de ordine interioară are propriile sancţiuni care se aplică în momentul în care prevederile acestuia sunt încălcate.

„În baza acestui regulament, fiecare unitate şcolară adaugă drepturi şi obligaţii. Sunt convins că vom avea detalii suplimentare imediat când se vor termina consultările dintre liceul respectiv, părinţi şi elevi. Dar până atunci, acel regulament aplică sancţiuni, dacă nu este respectat. Din declaraţia inspectorului general şcolar de la Cluj reiese că acum se fac aceste consultări cu părinţii şi elevii tocmai pe tema acestui regulament”, a adăugat Liviu Pop.

Reacţia ministrului Educaţiei, vine după ce, marţi, mai mulţi elevi, de la liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” Cluj-Napoca au fost scoşi din şcoală de către director, pe motiv că aveau părul lung sau barbă. Ei au fost trimişi să se tundă sau să se bărbierească.

„Astăzi eram la ora de chimie, stăteam liniştit şi îmi vedeam de treaba mea, deodată intră marele Dom’ Director la mine în clasă. Din cauza părului meu <indecent de lung> am fost scos de la oră, ajungând în curte mă aflu alături de încă 20-25 de elevi din şcoală (băieţi) cu păr lung sau barbă aşteptând să fim scoşi din şcoală. Da, aţi citit bine, pentru că avem părul lung sau barbă am fost scoşi din perimetrul liceului. Mă bucur că trăiesc într-o comunitate unde se promovează creativitatea şi libera exprimare. (…) Singurul lucru pe care pot să îl spun e că mă bucur că am ajuns în secolul XXI unde capacitatea ta psihică este determinată după cum te îmbraci, respectiv cum arăţi”, a scris, maţi, pe o reţea de socializare, Tudor Helgiu, elev al Liceului Greco-Catolic ”Inochentie Micu” Cluj-Napoca

Directorul Liceului Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu” Cluj-Napoca, Petrică Daniel Tintelecan, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că elevilor li s-a cerut să respecte regulamentul şcolar în ceea ce priveşte ţinuta capilară.

„Tudor Helgiu are o frizură exagerată pentru regulamentul nostru şcolar şi i-am cerut să se conformeze. În aceeaşi situaţie au fost mai mulţi elevi de clasele a XI-a şi a XII-a şi i-am trimis să se tundă sau să îşi radă barba, iar unii s-au conformat şi s-au întors la ore. De la începutul anului şcolar şi într-un careu pe care l-am avut săptămâna trecută, am ridicat această problemă a ţinutei capilare, iar azi am intrat în clase şi am constatat cu neplăcere că mulţi elevi nu s-au conformat prevederilor din regulamentul nostru şcolar. Le-am cerut să respecte regulamentul intern, dar nu i-am sancţionat, nu au fost puşi absenţi”, a spus Tintelecan.

Acesta a precizat că printre elevi a căror frizură nu corespunde regulamentului se numără şi o fată care ”are toate culorile în părul ei” şi care a fost trimisă să şi-o aranjeze şi să adopte o "ţinută capilară adecvată".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici