Ministerul Justiţiei nu renunţă la dezincriminarea parţială a abuzului în serviciu. Tudorel Toader a discutat cu premierul şi liderul PSD despre modificarea Codurilor penale

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, duminică, că a avut discuţii cu premierul Sorin Grindeanu şi cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, cu privire la modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală.

4688 afișări
Imaginea articolului Ministerul Justiţiei nu renunţă la dezincriminarea parţială a abuzului în serviciu. Tudorel Toader a discutat cu premierul şi liderul PSD despre modificarea Codurilor penale

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a discutat cu Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu despre modificarea Codurilor penale (Imagine: Alexandru Dobre/ Mediafax Foto)

"În linii mari au fost câteva discuţii, dar dincolo de discuţiile noastre este o obligaţie izvorâtă din Constituţie, care nu face obiectul aprecierii cuiva. Dacă nu modificăm imediat legislaţia în acord cu deciziile CCR, efectul care este? Acela că norma declarată neconstituţională se suspendă 45 de zile, după care nu se mai aplică şi încetează efectele. (...) Ceea ce avem în vedere, ceea ce trebuie să facem de îndată este punerea în acord a unora dintre prevederile Codului penal, Codului de procedură penală, cu recentele decizii ale CCR, decizii de admitere a excepţiilor ridicate sau decizii interpretative", a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, duminică, la Realitatea TV.

Tudorel Toader, noul ministru al Justiţiei, a anunţat că în proiectul care va fi trimis la Parlament pentru această infracţiune va fi prevăzut un prag pentru prejudiciu sub care va fi vorba doar de răspundere contravenţională, nu şi penală. În acest moment, acest prag valoric nu există în lege, necesitatea sa fiind invocată însă într-o decizie CCR de anul trecut.

Deocamdată, Tudorel Toader nu precizează care va fi valoarea prejudiciului de la care se va porni pentru incriminarea abuzului în serviciu, însă subliniază că acesta va exista ca element constitutiv al infracţiunii, ţinând cont de decizia Curţii Constituţionale de anul trecut.

„Decizia spune în considerente că este necesară delimitarea răspunderii contravenţionale de răspunderea penală. Care va fi acel prag de delimitare rămâne să vedem. Facem proiectul de lege, îl supunem dezbaterii publice, ne consultăm cu societatea civilă, cu mediul juridic, CSM, instanţe, procurori, după care draftul asumat de Guvern va fi trimis spre Parlament”, a anunţat ministrul Justiţiei, înt-o intervenţie la Realitatea Tv. 

Ministrul Justiţiei a adăugat că proiectul va fi elaborat împreună cu subalternii din minister, după care va fi supus dezbaterii publice.

Despre proiectul de lege privind graţierea unor pedepse, Tudorel Toader a spus că pe parcursul elaborării a cunoscut modificări şi cel mai probabil va cunoaşte modificări şi în continuare. Ministrul a ezitat să răspundă dacă o persoană graţiată ar trebui să ocupe o funcţie publică.

Despre modificările care ar trebui aduse la legea răspunderii magistraţilor, ministrul Justiţiei a spus că acestea vor fi făcute în mod transparent, precizând că nu există nimic ascuns în preocupările legislative pe care le are în funcţia pe care o ocupă.

Citeşte şi: Protest

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici