Ministrul Sănătăţii, Achimaş Cadariu: Nu suntem Guvernul de supraoameni. Să recunoaştem când greşim şi să corectăm

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a spus miercuri, la preluarea mandatului, că noul Guvern nu este de supraoameni, dar are obiective pentru care se va bate şi va fi consecvent, precizând că are o deviză pe care le-o spune şi rezidenţilor: "Când greşim, să recunoaştem şi să corectăm".

1777 afișări
Imaginea articolului Ministrul Sănătăţii, Achimaş Cadariu: Nu suntem Guvernul de supraoameni. Să recunoaştem când greşim şi să corectăm

Achimaş Cadariu: Nu suntem Guvernul de supraoameni. Să recunoaştem când greşim şi să corectăm.

"Avem un mandat de un an, nu suntem Guvernul supraoamenilor. Avem nişte obiective pe care le-am enunţat deja şi vom fi consecvenţi, ne vom bate pentru ele. Nu sunt defensiv şi nu vreau să mă justific dar vă spun ce le zic rezidenţilor mei: că nu este o problemă să greşească în operaţia, important este să poată recunoaşte greşeala şi să o corecteze", a declarat ministrul Patriciu Achimaş Cadariu, răspunzând astfel întrebării dacă va susţine alocarea a 6 la sută din PIB pentru Sănătate.

Patriciu Achimaş Cadariu a mai spus că a făcut un schimb de opinii cu Nicolae Bănicioiu, fostul ministru al Sănătăţii, şi că sunt programe care trebuie sprijinite.

"Am făcut un schimb de opinii, domnul ministrul Bănicioiu. Sunt programe în curs, sunt programe care trebuie sprijinite, proiectele Guvernului le-aţi auzit. Vom face o analiză şi sigur vom face tot ceea ce este necesar", a precizat Patriciu Achimaş Cadariu.

La rândul lui, Nicolae Bănicioiu le-a mulţumit jurnaliştilor care "nu l-au cruţat" cât a fost ministru al Sănătăţii.

"În primul rând să le mulţumesc lor (jurnaliştilor- n.r.) că nu m-au cruţat niciun moment al prezenţei mele la minister. Cred că au fost ca o umbră şi sunt convins că şi acum vor fi tot ca o umbră. Vă mulţumesc pentru colaborare, cred că în cele aproape 18 luni şi ceva am avut o colaborare bună şi un dialog bun, am avut şi momente în care ne-am mai enervat reciproc, dar, per ansamblu, am mai reuşit să comunicăm. O să vă rog să spijiniţi în continuare sistemul sanitar românesc, să aveşi încredere în sistemul sanitar românesc", a spus fostul ministru al Sănătăţii.

Nicolae Bănicioiu i-a urat succes noului ministru al Sănătăţii, precizând că acest portofoliu este "cel mai dificil" dintr-un Guvern.

"Domnului ministrul îi urează mult succes pentru că are nevoie, chiar are nevoie de toate încurajările. Cred că este cel mai dificil post de ministru din vreun Cabinet. Eu nu am crezut-o iniţial dar...", a adăugat Bănicioiu.

Întrebat dacă are vreun regret legat de activitatea sa la Ministerul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu a menţionat că regrete sunt multe.

"Regrete sunt multe, pentru că este un domeniu în care se pot face foarte multe lucruri şi trebuie făcute foarte multe lucruri. Sper ca tot ceea ce nu am reuşit eu să fac să reuşească domnul ministru. Sprijinim cu tot ce putem. Nu i-am dat foarte multe sfaturi pentru că este mare, vaccinat, este în branşă de multă vreme, nu am foarte multe sfaturi, dar atunci când va avea nevoie sigur voi fi alături cu un sfat. Sunt multe lucruri care trebuie continuate, mă bucur că există există o atitudine pozitivă în sensul acesta şi multe lucruri care trebuie făcute în continuare. În sistemul sanitar întotdeauna sunt foarte multe de schimbat, sunt foarte multe de adăugat, dinamica este foarte mare, dezvoltarea este foarte mare, tehnica evoluează foarte repede. Foarte multe provocări. Gândiţi-vă şi la medici şi la pacienţi în acelaşi timp", a precizat Nicolae Bănicioiu.

Patriciu Achimaş Cadariu are 39 de ani şi conduce din anul 2012 Institutul Oncologic ”Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca, unitate medicală în care lucrează din anul 2006. Acesta a absolvit în anul 1994 Liceul ”Emil Racoviţă” din Cluj-Napoca, iar în anul 2000 Facultatea de Medicină a Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) ”Iuliu Haţieganu”. Ulterior, a urmat cursuri de specializare în obstetrică-ginecologie şi cursuri avansate de oncologie la Universitatea din Ulm, Germania. Patriciu Achimaş Cadariu a făcut de-a lungul anilor mai multe stagii de practică în străinătate, în Marea Britanie şi Germania şi a fost beneficiarul unei burse a Societăţii Europene de Oncologie Ginecologică pentru studii aprofundate în Wiesbaden, Germania.

Pe lângă activitatea profesională, Patriciu Achimaş Cadariu a urmat şi o carieră academică, fiind conferenţiar universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca la Departamentul de Chirurgie Oncologică. Este membru al Colegiului Regal de Obstretică şi Ginecologie din Marea Britanie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici