Ministrul Sănătăţii, plângere penală împotriva DSP Timiş: Ar fi blocat realizarea Institutului Oncologic

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, miercuri, la Timişoara, că a fost făcută o sesizare la Parchetul General, având suspiciuni că Direcţia de Sănătate Publică Timiş ar fi blocat realizarea Institutului Oncologic din oraş, precizând că au existat „interese private, din zona medicală”.

707 afișări
Imaginea articolului Ministrul Sănătăţii, plângere penală împotriva DSP Timiş: Ar fi blocat realizarea Institutului Oncologic

Ministrul Sănătăţii, plângere penală împotriva DSP Timiş: Ar fi blocat realizarea Institutului Oncologic

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat, miercuri, la Timişoara, în cadrul unei conferinţe de presă, că deşi au fost alocaţi banii necesari, procedurile de achiziţie a studiului de fezabilitate pentru proiectul Institutului Oncologic din Timişoara nu au fost finalizate.

“S-au acordat bani în ultimii patru ani, prin Hotărâre de Guvern. Din păcate, procedurile de achiziţie a studiului de fezabilitate nu au fost finalizate. Prin urmare, am trimis Corpul de Control să verifice anumite aspect (n.r. la DSP Timiş). Concluzia raportului este că a fost rea voinţă, nepricepere sau şi una şi alta. Pentru că îmi dau seama, şi îmi asum ceea ce spun, că au fost interese pentru ca acest centru să nu se construiască. Vestea bună pentru timişoreni este că mergem înainte, banii există, vom face procedurile astfel încât acest institut oncologic pe care Timişoara îl merită se va construi. Iar pentru cei care au găsit tot felul de motive să nu-l facă, am pregătit un set de sancţiuni”, a afirmat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii a mai precizat că se referă la „interese private, din zona medical”, atunci când vorbeşte de blocarea realizării Institului Oncologic din Timişoara.

„Nu cred că a fost interesul celor din comisie să existe un spital de stat care să trateze pacienţi oncologici. Probabil în zona privată, medicală privată (n.r. interesele). Există sancţiunile administrative. Am suspiciuni rezonabile, dar nu dovezi ferme. În momentul în care citeşti un raport de control, care detaliază cuvânt cu cuvânt ce s-a întâmplat şi cum s-a întâmplat şi că un document care trebuia depus în 24 a lunii este depus în 28, atunci eu pot să cred foarte multe lucruri. Pot să văd, de exemplu, cum s-a dezvoltat zona oncologică privată şi cum a fost finanţată. Deci, pot să mă gândesc la aceste lucruri. Sau, să vă dau un exemplu, este o comisie constituită printr-o decizie. În momentul în care este constituită, se face o instruire minimală, dar lucrul acesta nu s-a întâmplat. Acele declaraţii pe proprie răspundere pe care trebuie să le depună fiecare membru al comisiei sunt lucruri minore, dar care au constituit probleme de amânare, de anulare, pe care nu am putut să le înţeleg. Au fost detaşaţi oameni din Ministerul Sănătăţii aici ca să facă parte din această comsiie, unde nu s-a întâmplat mare lucru. Sau lucruri făcute intenţionat eronate. Citind raportul de control pe zona de oncologie, nu mi-a venit să cred, realmente”, a declarat Sorina Pintea.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a afirmat că a fost făcută o sesizare la Parchetul General împotriva DSP Timiş.

„Ministerul Sănătăţii a făcut o sesizare Parchetului. Atâta vreme cât există o plângere penală, vom aştepta să vedem ce spune penalul. Pe de altă parte, pe zona administrativă am luat nişte măsuri. Am şi schimbat conducerea DSP Timiş, care este una interimară, pe care o vom evalua, va urma un concurs. Urmează să fie scoase la concurs posturile vacante de directori ai direcţiilor de sănătate publică. După aprobarea bugetului vom stabili o comisie care împreună cu DSP Timiş va demara procedurile de achiziţie în primul rând a studiului de fezabilitate. Apoi urmează paşii normali, s-au pierdut patru ani”, a conchis Sorina Pintea.

Institutul Oncologic din Timişoara ar urma să fie realizat pe Calea Torontalului, pe un teren cu o suprafaţă de 5,5 hectare. În prezent, pe acel teren se află o clădire a cărei construcţie a început în anul 1994, care ar fi trebuit să adăpostească Spitalul Municipal Timişoara. Spaţiul însă nu a mai fost terminat nici până în acest moment. În prezent, clădirea se află în proprietatea Direcţiei de Sănătate Publică Timiş. Viitorul Institut Oncologic al Timişoarei ar urma să aibă peste 450 de paturi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici