Ministrul ungar de Externe, în România, la deschiderea anului şcolar

Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe, a salutat luni deschiderea anului şcolar la Liceul Romano-Catolic de la Târgu-Mureş, instituţie de învăţământ care a fost anul trecut în centrul unei dispute diplomatice între Budapesta şi Bucureşti, informează agenţia de ştiri MTI.

1219 afișări
Imaginea articolului Ministrul ungar de Externe, în România, la deschiderea anului şcolar

Ministrul ungar de Externe salută deschiderea anului şcolar la Liceul Romano-Catolic din Târgu-Mureş

Tribunalul Mureş a decis în iunie 2017 că Liceul Teologic Romano-Catolic de la Târgu Mureş nu funcţiona legal, deoarece nu avea avizele Ministerului Educaţiei, astfel că unitatea de învăţământ a fost închisă.

În urma acestei situaţii, Guvernul Ungariei a ameninţat că va suspenda pe o perioadă nedeterminată sprijinul acordat României pentru aderarea la diferite organizaţii internaţionale, cum ar fi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), dacă Bucureştiul nu soluţionează această problemă.

Liceul a fost în cele din urmă redeschis în urma unor negocieri intense şi folosirii unor "instrumente diplomatice diverse", a declarat şeful diplomaţiei ungare.

Guvernul de la Budapesta va apăra mereu comunităţile maghiare din afara ţării, aşa cum a făcut şi în trecut, a mai afirmat Szijjarto, adăugând că va "fii cu ochii" pe situaţia de la liceul din România.

Ministrul şi-a exprimat speranţa că relaţiile de cooperare româno-ungare se vor dezvolta pe baza respectului reciproc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici