Mistreţii intraţi într-un cartier din Cluj, scoşi din oraş pe culoare formate din garduri metalice

Mistreţii care au intrat, marţi seară, în cartierul Mănăştur din Cluj-Napoca au fost scoşi din oraş după ce poliţiştii au delimitat cu garduri metalice un traseu de la Dealul Calvaria spre Parcul Rozelor, la intervenţie, care a durat peste patru ore, participând şi primarul Emil Boc şi prefectul.

682 afișări
Imaginea articolului Mistreţii intraţi într-un cartier din Cluj, scoşi din oraş pe culoare formate din garduri metalice

Mistreţii intraţi într-un cartier din Cluj, scoşi din oraş pe culoare formate din garduri metalice (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Marţi seară, după ce apariţia mistreţilor a fost sesizată prin 112, jandarmii au patrulat în zonă şi împreună cu vânătorii au localizat porcii mistreţi, acolo intervenind şi reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare din Cluj, dar şi ai Agenţiei clujene de Vânătoare şi Pescuit Sportiv.

La acţiune au fost prezenţi şi primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, şi prefectul judeţului, Gheorghe Vuşcan.

Iniţial, autorităţile au montat un ţarc în care să bage mistreţii pentru a-i putea tranchiliza, dar ulterior s-a trecut la soluţia de a dirija animalele cu garduri metalice spre un traseu pe Canalul Morii, pentru a fi scoase în afara oraşului. Circulaţia a fost blocată timp de o oră, iar animalele au fost apoi urmărite toată noaptea pentru a vedea dacă au ieşit din oraş.

Acţiunea a durat peste patru ore.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Cluj, Mariana Barbu, a declarat, miercuri dimineaţă, că "operaţiunea s-a încheiat cu succes", mistreţii fiind duşi până într-o pădure din apropierea oraşului.

Atât vânătorii, cât şi primarul Emil Boc spun ca aceasta este o situaţie fără precedent în Cluj-Napoca şi că nu ştiu cum au ajuns mistreţii în zonele verzi din oraş.

Un bărbat a sunat, marţi seară, la numărul de urgenţă 112, anunţând că o turmă de 10-15 mistreţi ar fi trecut dinspre Dealul Calvaria, din cartierul Mănăştur, spre Parcul Rozelor, din apropiere.

Turma de mistreţi a fost semnalată în zonă încă de luni noaptea de un tânăr care locuieşte în apropierea Dealului Calvaria din cartierul Mănăştur şi care a povestit despre întâmplare pe o reţea de socializare.

"În ultima vreme, am avut parte de evenimente de tot felul: unele m-au dezamăgit, altele m-au întristat ori m-au înseninat (după caz), altele m-au şocat. Însă cel mai recent dintre ele, la care chiar am fost martor, s-a petrecut în această dimineaţă. Şi m-a lăsat fără cuvinte. Aşadar, pe la ora 03.00, mă trezeşte un zgomot plecat din părculeţul din faţa blocului. Iniţial, am crezut că e vorba de nişte căţeluşi care se hârjoneau. Cum «hârjoneala» părea să nu se-ncheie, am ieşit la balcon să văd ce se-ntâmplă. Şi-am rămas şocat de ce am văzut! În părculeţ se afla o turmă de vreo 12-15 porci mistreţi (din care vreo 7 sau 8 erau pui)! Râmau cu toţii, însă doar puii făceau gălăgie. Am rămas fără grai! Nu mi-am putut imagina vreodată că între betoanele Mănăşturului, departe de orice formă de pădure, să văd o turmă întreagă de porci mistreţi...", a scris tânărul, marţi, pe o reţea de socializare.

Parcul Rozelor din Cluj-Napoca se află între cartierele Mănăştur şi Grigorescu, pe malul râului Someş.

Cartierul Mănăştur este cel mai mare din municipiu şi este mărginit în partea sudică de Pădurea Făget, unde încep blocurile de locuinţe, însă distanţa pe care ar fi trebuit să o parcurgă animalele până la Dealul Calvaria şi Parcul Rozelor este de aproximativ trei kilometri prin zone foarte circulate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici