Monica Gabor, victima "tatălui adoptiv" Constantin Damaschin

Constantin Damaschin, zis Sarsailă, a dezvoltat relaţii cu lideri de clanuri precum Clămparu şi Hasan, care traficau fete, una dintre victimele sale fiind Monica Gabor, care s-a căsătorit cu omul de afaceri Irinel Columbeanu.

951 afișări
Imaginea articolului Monica Gabor, victima "tatălui adoptiv" Constantin Damaschin

Monica Gabor (Imagine: Emil Badea/Mediafax Foto)

Monica Gabor a depus plângere la Parchetul Tribunalului Bacău în anul 2004, procurorii clasând ulterior dosarul, care a fost însă redeschis de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Vineri, Tribunalul Bacău a decis arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Dan Damaschin, "tatăl adoptiv" al Monicăi Columbeanu, şi a celor doi complici ai acestuia, acuzaţi de recrutare prin înşelăciune, ameninţare şi violenţă a mai multor fete, unele minore, în scopul exploatării sexuale.

DIICOT a susţinut în cererea de arestare preventivă a lui Constantin Damaschin Constantin, zis Sarsailă sau DD, că "a desfăşurat activităţi concertate de recrutare şi exploatare sexuală a mai multor victime, prioritar minore, având sprijinul infracţional a diferiţilor acoliţi aflaţi în anturajul său, care i-au asigurat finalitatea scopurilor ilicite vizate".

"Această persistenţă infracţională i-au creat posibilitatea dezvoltării şi amplificării conexiunilor cu alţi lideri, ce coordonau clanuri de temut - exemplificativ se indică gruparea Clămparu, Hasan etc. -, care acţionau în acelaşi domeniu de crimă organizată, chiar fiind constatată o interferenţă privind obţinerea de informaţii de natură ai facilita exacerbat propriile finalităţi de exploatare sexuală a unor victime din diferite zone ale ţării", a aratat DIICOT.

Pe lângă aceste legături cu liderii unor reţele specializate pe exploatare sexuală de tinere, Damaschin a avut parteneriate şi cu alţi întreprinzători iliciţi, "care au accesat şi au rezistat mult pe piaţa prostituţiei în zone cheie, sub aspectul identificării de persoane de sex feminin cu risc mare de victimizare şi sub aspectul asigurării ascendentului permanenţei şi selectivităţii prolifice a perimetrelor de plasare a victimelor avute sub control şi obligate să practice prostituţia pentru ei", a explicat procurorul de caz.

În acest sens a fost identificată relaţia delictuoasă cu Eugen Mihai Mereuţă, context ce a determinat necesitatea conexării la prezenta cauză a unui alt dosar penal, respectiv 4021P/2008, declinat de către Parchetul de pe lângă Judecătoria sector 1 Bucureşti şi înregistrat iniţial în evidenţe sub numărul 45D/P/2010, ale DIICOT - Serviciul Teritorial Bacău, ce are ca obiect de investigare activitatea infracţională desfăşurată de Damaschin în sensul racolării de "tinere direct şi prin acoliţi iliciţi din judeţul Bacău şi din alte zone ale ţării, pe care le-a determinat să practice prostituţia în principal în zona Capitalei".

În urma investigaţiilor, procurorii au stabilit asocierea infracţională a lui Damaschin cu multipli alţi complici, inclusiv Claudiu Ciucă, "care a reprezentat o sursă nesecată de furnizare a materialului de exploatare sexuală".

"Acelaşi atribut - veleitate în conexiune cu Mihai Mereuţă, l-a expus şi Damaschin Constantin, care i-a furnizat la rândul său tinere pentru uzanţa de prestaţii sexuale şi a avut propagat beneficiul ilicit nelimitat al aceluiaşi inculpat Ciucă Claudiu şi a altor acoliţi, care nu au fost puţini, şi care i-au extins orizonturile de traficare şi exploatare de tinere, în scopul obţinerii de beneficii fără drept de beneficii financiare ilicite comune", spun anchetatorii.

De asemenea, au susţinut procurorii, în evidenţele DIICOT Bacău a fost înregistrat sub nr. 144D/P/2011 (dosarul prealabil instrumentat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău unde a fost înregistrat sub nr. 391/P/2004 - soluţia penală fiind infirmată) şi conexat la prezenta cauză, având ca act de dispoziţie prealabil declinarea competenţei de soluţionare a cauzei în favoarea DIICOT - Structura Centrală Bucureşti, emis sub nr. 857/P/2011 la data de 25 iulie 2011 de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de urmărire penală şi criminalistică, considerent al aspectului că situaţia de cercetare penală privind pe Damaschin Dan Constantin indică săvârşirea infracţiunii prev. şi ped. de art. 13 al. 1, 2, 3 din Legea 678/2001, în raport cu persoana vătămată Gabor Monica, minoră la momentul victimizării", au arătat anchetatorii.

În urma supravegherii şi investigaţiilor efectuate a rezultat că au fost traficate un număr impresionant de mare de tinere minore şi majore, până la acest moment procesual fiind identificate nouă tinere de pe urma cărora au profitat Damaschin Constantin, Mereuţă Mihai Eugen şi Ciucă Claudiu.

Procurorii DIICOT susţin că modalitatea în care Damaschin reuşea să îşi asigure controlul asupra victimelor, cu favoritismele aferente, "demonstrează machiavelismul acţiunilor sale în condiţiile în care, fiind în mod cert exploatatorul victimelor poza în protectorul şi binefăcătorul acestora, etalând excesiv şi permanent, pe diverse canale de informare publică versiuni trucate de natură a-i asigura camuflarea intereselor infracţionale şi de a-l păstra la adăpost de riposta legii penale (în acest sens este evident cazul victimei Monica Gabor, fostă Columbeanu)".

"Probaţiunea cauzei subliniază cu certitudine aspectul de victimizare a părţii vătămate Monica Gabor, care după ce a reuşit să scape de influenţa de exploatare sexuală directă, exercitată de inculpatul Damaschin Constantin, ulterioarele circumstanţe în care s-a aflat aceasta, determinate de ipostaza unei căsătorii cu o persoană cu posibilităţi financiare substanţiale, alegând postura de a fi vedetă în lumea modelling-ului, această împrejurare a fost manipulată la modul grosier de către sus-numitul traficant, care şi-a arogat fără drept meritele ascensiunii rapide a acesteia", au arătat procurorii în cererea de arestare preventivă a celor trei acuzaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici