Monumentul „Prinţul de Monaco”, un proiect în valoare de 8,5 milioane lei, nu va fi amplasat pe spaţiul verde din Parcul Tei, ci într-o parcare

Administraţia Monumentelor din Bucureşti şi Primăria Sectorului 2 au convenit ca ansamblul monumental „Prinţul Rainier al III-lea de Monaco”, dedicat artei circului, să nu mai fie amplasat în Parcul Tei, aşa cum stabiliseră iniţial autorităţile, ci în parcarea din faţa Circului Globus.

666 afișări
Imaginea articolului Monumentul „Prinţul de Monaco”, un proiect în valoare de 8,5 milioane lei, nu va fi amplasat pe spaţiul verde din Parcul Tei, ci într-o parcare

Monumentul „Prinţul de Monaco” nu va fi amplasat pe spaţiul verde din Parcul Tei, ci într-o parcare

„După identificarea unei propuneri agreate de cetăţeni, respectiv zona din dreapta Aleii Circului, folosită acum ca parcare, (...) analizând argumentele privind amplasamentul propus, s-a agreat că este un amplasament oportun pentru punerea în valoare a ansamblului monumental <<Prinţul Rainier al III-lea de Monaco>>”, se arată într-o notificare transmisă de Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, Primăriei Sectorului 2.

Decizia de schimbare a amplasamentului ansamblului monumental a fost luată după ce mai multe persoane au protestat faţă de dorinţa administraţiei locale de a monta statuile pe sptaţiul verde din spatele Circului Grobus, în Parcul Tei.

„Cetăţenii din cartierul Tei s-au mobilizat - au protestat, au iniţiat petiţii, au transmis adrese către diverse instituţii, au mers în audienţă la Primăria Sectorului 2, astfel lucrările au fost oprite. Ca urmare a acestor demersuri, reprezentanţii autorităţilor au venit pe teren, au analizat situaţia şi au propus un nou amplasament, care respectă criteriul esenţial - nu este pe spaţiul verde”, se arată într-un comunicat al Grupului de Iniţiativă Civică Lacul Tei.

Artistul care a realizat lucrările e de acord cu noul amplasament şi spune că este chiar mai bun decât spaţiul din spatele Circului.

„Am aflat şi eu că se schimbă locaţia. Sincer să fiu, nu m-am gâdit că ar fi posibil să montez statuile în acea parcare. Din punctul meu de vedere e chiar mai bine, pentru că acum opera nu se va mai afla în spatele Circului, ci pe aleea din faţa acestuia. Sper, însă, că autorităţile vor emite la timp autorizaţia de construcţie, astfel încât să putem să montăm, toamna asta, în sfârşit, monumentul”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Ionel Stoicescu, sculptorul care a realizat lucrarea.

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 2 estimează că această nouă autorizaţie se va emite destul de repede, dar precizează că depinde de Administraţia Monumentelor cât de repede va obţine avizele pentru noul amplasament.

„Din partea noastră, a Primăriei, totul va merge foarte rapid. Acum aşteptăm, însă, de la Administraţia Monumentelor să obţină şi să prezinte avizele necesare eliberării autorizaţiei de construcţie pentru noul amplasament. Acolo este, în prezent, o zonă asfaltată care e folosită ca parcare”, a declarat primarul Sectorului 2, Mugur Toader.

Procedurile pentru realizarea monumentului au fost demarate în anul 2011, când Guvernul, condus la acea dată de Emil Boc, a alocat suma de 300.000 de lei, din Fondul de rezervă pentru realizarea monumentului „Prinţul Rainier III de Monaco”, statuie menită să reprezinte arta circului şi, totodată, un tribut adus celui care a transformat circul în spectacol.

În luna decembrie 2011, a fost realizată statuia din bronz a Prinţul Rainier III de Monaco, în valoare de 868.000 lei, dar finanţarea pentru restul lucrării a încetat inexplicabil. Consiliul General al Municipiului Bucureşti a decis să nu mai dea bani pentru acest ansamblu monumental, astfel că statuia deja realizată a ajuns să zacă într-un depozit.

O altă problemă a apărut după ce deja o parte din bani fuseseră alocaţi şi se începuse realizarea sculpturilor. Autorităţile locale au constatat că nu pot monta acest ansamblu monumental în locul pe care l-au ales fiindcă în subteran sunt conducte de gaze, de termoficare şi cabluri electrice de mari dimensiuni, care ar fi trebuit toate relocate, pe banii primăriei, iar costurile ar fi fost enorme. Astfel, s-a decis ca sculpturile să nu mai fie amplasate în faţa Circului Globus, ci în parcul din spatele acestuia. Acum, după ce câteva zeci de persoane s-au revoltat, autorităţile au mutat din nou locul de amplasare a statuilor, de data aceasta pe aleea din faţa sălii de spectacole.

Amplasarea şi inaugurarea ansamblului monumental erau estimate de Primăria Generală a Capitalei pentru luna iulie 2017, dar din cauza întârzierilor provocate de lipsa avizelor şi a nemulţumirilor cetăţenilor faţă de amplasamentul statuilor, cel mai probabil proiectul va fi definitivat în luna octombrie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici