Motivarea sentinţei în cazul arestării lui Apostu: Sunt cercetări privind numeroase alte fapte de corupţie în care e implicat primarul din Cluj-Napoca

Procurorii susţin, pentru a justifica pericolul social ce impunea arestarea lui Sorin Apostu, că el s-a prevalat de funcţia de primar pentru a obţine foloase necuvenite pe toată durata mandatului, iar în cauză se fac cercetări privind "numeroase alte fapte de corupţie" în care Apostu este implicat.

494 afișări
Imaginea articolului Motivarea sentinţei în cazul arestării lui Apostu: Sunt cercetări privind numeroase alte fapte de corupţie în care e implicat primarul din Cluj-Napoca

Motivarea sentinţei în cazul arestării lui Apostu: Sunt cercetări privind numeroase alte fapte de corupţie în care e implicat primarul din Cluj-Napoca (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Procurorii DNA Cluj afirmă, în propunerea de arestare preventivă a primarului din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, că există date că inculpaţii din acest dosar încearcă să zădărnicească aflarea adevărului, că pregătesc săvârşirea de noi infracţiuni, existând probe că lăsarea lor în libertate prezintă un pericol concret pentru ordinea publică.

"Astfel, în ceea ce îl priveşte pe inculpatul Sorin Apostu, probatoriul cauzei arată că, în conivenţă cu soţia sa, învinuita Monica Apostu, inculpatul a încercat să disimuleze actele de corupţie săvârşite, prin crearea unei aparenţe de legalitate sub forma unor contracte de consultanţă juridică, încercând astfel să zădărnicească aflarea adevărului. Conduita de disimulare, de încercare a ascunderii urmelor faptelor de corupţie, o regăsim şi în discuţiile la care s-a făcut referire anterior, când, după luarea măsurii arestării vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, inculpatul se credea vizat de eventuale cercetări penale şi lua măsuri suplimentare de prevedere", se arată în propunerea de arestare.

Procurorii spun că omul de afaceri Călin Stoia nu a putut furniza nicio informaţie legată de natura activităţilor juridice prestate de învinuita Monica Apostu, niciun reper privind ultima astfel de prestaţie sau actele în care s-ar fi concretizat consultanţa juridică.

Procurorii mai spun că există probe şi indicii temeinice că inculpaţii au săvârşit infracţiunile pentru care sunt cercetaţi penal, şi anume: declaraţiile învinuitei Aspazia Droniuc, care a arătat că, în virtutea relaţiilor amicale pe care le-a avut de-a lungul anilor cu inculpatul Sorin Apostu, a apelat la acesta ca, prin funcţia pe care o deţine, să o ajute în obţinerea contractului de asigurare a parcului auto al RATUC Cluj-Napoca.

De asemenea, învinuita a arătat că, prin ajutorul dat de Sorin Apostu, care i-a făcut legătura cu directorul RATUC, Liviu Neag, a reuşit să câştige licitaţiile organizate pentru anii 2009-2010-2011, parcul auto astfel asigurat crescând considerabil, în sensul că s-a dublat faţă de anii anteriori.

În cele din urmă, Droniuc a arătat că, pentru ajutorul pe care inculpatul Sorin Apostu i l-a dat, a convenit cu acesta şi cu soţia acestuia, învinuita Monica Apostu, să procedeze la încheierea unor contracte de consultanţă juridică între societatea sa şi cabinetul de avocatură al învinuitei, în baza cărora să poată vira sume de bani, modalitate prin care "s-a revanşat" faţă de ajutorul primit. Droniuc a precizat că, prin încheierea contractului, nu s-a urmărit decât remiterea foloaselor, niciodată nefiind vorba de existenţa unei prestaţii juridice din partea învinuitei Monica Apostu.

Procurorii arată că, din convorbirile telefonice interceptate în cauză, reies relaţiile strânse şi minuţios ascunse dintre inculpatul Sorin Apostu şi învinuiţii din dosar.

"Din actele ridicate de la domiciliul inculpatului, de la sediul firmei de contabilitate şi de la sediul cabinetului de avocatură, rezultă fără dubiu faptul că, relativ la contractele de consultanţă încheiate, învinuita Monica Apostu nu a încheiat/redactat niciun act, de nicio natură. Mai mult, la sediul cabinetului avocaţial, percheziţionat la data de 9 noiembrie 2011, nu a fost identificat niciun document sau bun care să aparţină învinuitei Monica Apostu. Practic s-a constatat că la sediul cabinetului, în biroul acesteia, îşi desfăşoară activitatea alte două avocate. Tot de la domiciliul primarului Sorin Apostu au fost ridicate două carduri de alimentare cu carburanţi, emise pe numele SC Rosal, o altă societate aflată în relaţii contractuale cu Primăria municipiului Cluj-Napoca pe servicii de salubrizare. Este de presupus că, folosind aceste carduri, inculpatul alimentează autoturismul său şi al soţiei sale, contravaloarea carburanţilor fiind plătită din contul societăţii pe numele căreia cardul a fost emis", afirmă procurorii.

Potrivit sursei citate, "aceste împrejurări, alături de celelalte fapte descrise, vor face obiectul investigaţiilor viitoare".

"La înţelegere cu învinuita Droniuc, inculpatul Apostu pregătea săvârşirea unei noi infracţiuni, prin înlesnirea obţinerii de către societatea acesteia, SC G. F. SRL, a unui nou contract de asigurare a parcului auto al RATUC Cluj-Napoca pentru anul 2012, urmărind obţinerea în continuare de foloase necuvenite urmare a faptelor sale de corupţie şi doar intervenţia organelor de urmărire penală a reuşit să curme activitatea infracţională a inculpatului", mai spun procurorii.

În ce priveşte pericolul social ca temei de arestare, el este prezent şi rezidă din modul în care inculpatul a acţionat, din lipsa de responsabilitate de care a dat dovadă prin desconsiderarea a ceea ce înseamnă actul de management al instituţiei Primăriei Cluj-Napoca, din scopul urmărit, respectiv obţinerea unor sume însemnate de bani.

"Folosind într-un scop total neadecvat poziţia sa de primar al municipiului, inculpatul Sorin Apostu s-a prevalat de aceasta pentru obţinerea unor foloase materiale necuvenite, activitate în care s-a implicat, după cum rezultă din actele dosarului, pe întreaga perioadă a funcţiei, până în prezent. În acest sens se arătă că în cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi acte premergătoare cu privire la numeroase alte fapte de corupţie în care inculpatul Sorin Apostu este implicat, iar faţă de activitatea infracţională şi modalitatea în care a acţionat inculpatul, ţinând seama de relaţiile pe care şi le-a creat în decursul anilor în mediul profesional, face posibil ca lăsarea sa în libertate să îi descurajeze pe cei care au cunoştinţă despre acele fapte în a oferi relaţiile necesare organelor de anchetă", susţin procurorii.

În ceea ce îl priveşte pe inculpatul Călin Stoia, se arătă că probatoriul cauzei relevă că, în conivenţă cu Sorin Apostu şi cu soţia acestuia, Monica Apostu, a încercat să ascundă actele de corupţie săvârşite prin crearea unei aparenţe de legalitate sub forma unor contracte de consultanţă juridică, încercând astfel să zădărnicească aflarea adevărului.

"De asemenea, în cursul zilei de 9 noiembrie 2011, în contextul în care pe media au apărut date privind activităţile judiciare ce se derulau faţă de inculpatul Sorin Apostu, inculpatul Călin Stoia a făcut eforturi în a ascunde, de urgenţă, informaţii conţinute în calculatorul său de la birou, luând măsuri privind schimbarea hardului calculatorului sau ştergerea datelor conţinute în acesta de către o firmă de IT", spun procurorii.

Se mai reţine că din probatoriul dosarului rezultă date certe că Stoia, prevalându-se de buna relaţie pe care o avea cu Sorin Apostu, intervenea la acesta pentru rezolvarea unor acte/autorizaţii şi în beneficiul unor apropiaţi ai săi. Aceste date rezultă din discuţiile purtate de inculpat, în perioada 17 septembrie - 10 octombrie 2011, când i-a promis numitului B. H. că va interveni la Sorin Apostu pentru obţinerea de urgenţă a unei autorizaţii, intervenţie pe care a şi făcut-o, în 10 octombrie 2011.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, reţinut pentru luare mită de mită în formă continuată, şi directorul general al Brantner România, Călin Stoia, au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, în noaptea de 10 spre 11 noiembrie, în baza unor mandate emise pe numele lor de Curtea de Apel Cluj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici