Nicolăescu, despre farmacia din Parlament: Cred că este o prostie, e părerea mea de cetăţean

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a spus că, din punctul lui de vedere de cetăţean, decizia privind redeschiderea unui punct farmaceutic în Parlament, în care să fie comercializate medicamente mai ieftine cu 10 - 20 la sută decât pe piaţă, este incorectă şi este o prostie.

251 afișări
Imaginea articolului Nicolăescu, despre farmacia din Parlament: Cred că este o prostie, e părerea mea de cetăţean

Nicolăescu, despre farmacia din Parlament: Cred că este o prostie, e părerea mea de cetăţean (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Nu comentez ce face Parlamentul, vă rog. Eu nu am fost la decizia Biroului Permanent", a declarat ministrul Sănătăţii, întrebat despre decizia Legislativului, precizând că, din câte ştie el, la Parlament există un punct de lucru al unei farmacii a Centrului de de Diagnostic şi Tratament Bucureşti. "S-ar putea să nu am eu informaţia corectă. Dacă este un punct de lucru acolo, el funcţionează. Că l-au închis temporar sau parţial, nu ştiu să vă spun", a mai spus Nicolăescu.

El a mai declarat că, în calitate de cetăţean, consideră că această decizie este "o prostie". "Nu sunt interesat de subiect, dar eu cred că este o prostie. O părere personală de cetăţean: nu cred că este o decizie corectă, dar ei hotărăsc", a mai spus ministrul Eugen Nicolăescu, marţi, după ce a participat la conferinţa "Transplantul, pacientul în stare post transplant şi viaţa cotidiană a acestuia".

Conducerea Camerei Deputaţilor a aprobat, luni, redeschiderea punctului de eliberare a reţetelor medicale pentru demnitari şi angajaţi din Palatul Parlamentului, care va asigura medicamentele de maximă urgenţă, reduse cu 10 - 20 la sută faţă de preţul pieţei, şi unde orice medicament poate fi adus în două - patru ore.

Decizia a stârnit vii controverse, chiar printre parlamentari.

Astfel, deputatul PNL Horia Cristian a spus că se delimitează de beneficiile decise, în timp ce preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a spus că este un lucru bun pentru angajaţi şi că nu este vorba de niciun beneficiu.

"Apare pe toate televiziunile că demnitarii şi-au mai decis nişte beneficii, că s-a reînfiinţat o farmacie care practică preţuri mai mici pentru parlamentari. Eu, în mod clar, vreau să mă delimitez de această lucrare şi vreau să spun că legea este unică pentru toată lumea din România şi că nu există preţuri mai mici sau preţuri favorizante pentru parlamentari, funcţionarii parlamentari", a afirmat Horia Cristian.

Valeriu Zgonea i-a răspuns că nu a fost informat de liderul de grup asupra deciziei corecte a Biroului Permanent în legătură cu redeschiderea farmaciei, care este un lucru bun pentru angajaţii Camerei Deputaţilor.

"Nu este pentru dumneavoastră, ca deputat, este pentru angajaţii Camerei Deputaţilor. Acest punct a existat şi este şi un cabinet medical de 23 de ani şi nu există niciun beneficiu pentru dumneavoastră şi ceilalţi. (...) Eu cred că pentru angajaţii Camerei care stau până târziu este un lucru foarte bun ca să nu se mai ducă până în oraş pentru o pastilă. Şi am făcut un lucru bun pentru aceşti angajaţi, că beneficiaţi dumneavoastră, ca parlamentari, că beneficiază şi jurnaliştii şi toată lumea care e pe aici...", a spus Zgonea.

El a adăugat că este o decizie luată în consens cu liderii grupurilor parlamentare. "Nu ne certaţi pe noi, e o decizie luată în consens cu liderii grupurilor parlamnetare, la cererea angajaţilor care lucrează cu noi şi este un lucru bun", a mai arătat Zgonea, menţionând că "decizia a luat-o Biroul Permanent, nu Valeriu Zgonea".

După anunţarea deciziei, reprezentanţii pacienţilor au spus că şi aceştia vor să fie trataţi ca politicienii şi să aibă medicamente reduse cu 10 - 20 la sută.

"Am rămas fără grai atunci când am citit ştirea (despre facilităţile acordate parlamentarilor - n. r.). Ce pot să spun? Vrem şi noi, pacienţii, să fim trataţi ca politicienii noştri. Aşteptăm o hotărâre a Parlamentului prin care să beneficiem şi noi de medicamente reduse cu 10-20 la sută, iar orice medicament pe care nu îl găsim într-o farmacie să fie adus în două - patru ore şi să nu mai alergăm zile în şir prin zeci de farmacii, pentru a găsi un produs care ne ţine în viaţă", a declarat luni, pentru MEDIAFAX, vicepreşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Iulian Petre.

În opinia lui Petre, parlamentarii ar trebui să fie un exemplu pentru populaţia care i-a ales şi să se ofere să plătescă dublu medicamentele pe care le cumpără, iar diferenţa de preţ să permită extinderea tratamentelor pentru categoriile de bolnavi care nu îşi permit nici măcar cele mai ieftine medicamente.

"Aşa ar fi frumos, să acorde mai multă atenţie şi grijă pacienţilor decât propriilor lor persoane. În 2009, am sugerat ca parlamentarilor să le fie interzis tratamentul în străinătate. Să fie trataţi în spitalele din România, pentru a înţelege cum funcţionează sistemul şi care sunt nevoile bolnavilor", a mai spus Iulian Petre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici