Nicolăescu: Pentru FMI pregătesc un calendar cu schimbări la Legea privind reforma în domeniul sănătăţii şi pachetul cu servicii de bază

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat pentru MEDIAFAX că pregăteşte pentru întâlnirea cu reprezentanţii FMI un calendar cu modificări la Legea 95/2006, cu evaluarea impactului efectelor acestor schimbări, şi îi va anunţa că până în 30 aprilie va fi gata pachetul serviciilor de bază.

1067 afișări
Imaginea articolului Nicolăescu: Pentru FMI pregătesc un calendar cu schimbări la Legea privind reforma în domeniul sănătăţii şi pachetul cu servicii de bază

Nicolăescu: Pentru FMI pregătesc un calendar cu schimbări la Legea privind reforma în domeniul sănătăţii şi pachetul cu servicii de bază (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

"Problema este ce vrem. Vrem să avem rapid o serie de măsuri care să producă efecte imediate sau vrem să avem efecte peste câţiva ani. Şi atunci eu cred că va trebui să modificăm Legea 95 (privind reforma în domeniul sănătăţii, n.r.). Eu deja pregătesc un calendar de modificări ale Legii 95 şi cu evaluarea impactului efectelor, calendar pe care să-l discut săptămâna viitoare cu reprezentanţii FMI, CE şi ai Băncii Mondiale, astfel încât argumentele mele să ne ducă spre o asemenea decizie", a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Ministrul a spus că va pune pe masă la întâlnirea cu delegaţia FMI, CE şi BM calendarul modificărilor şi precizări legate de efectele pe care le vor produce aceste modificări. Nicolăescu va explica reprezentanţilor organizaţiilor internaţionale că implementarea unei noi legi a sănătăţii aşa cum s-a discutat în ultimul an, ar dura câţiva ani.

Totodată, ministrul Sănătăţii a precizat că le va spune reprezentanţilor FMI că, până la 30 aprilie, în România va exista, pentru prima dată în ultimii 15 ani, pachetul de servicii medicale de bază.

"Până în 30 aprilie, pentru prima dată, vom avea un pachet de bază de servicii medicale care poate fi finanţat. Mai concret, pentru prima oară vom şti că avem o anumită sumă de bani şi ce anume servicii putem acorda din aceşti bani", a adăugat ministrul Sănătăţii.

Nicolăescu a precizat că vrea să fie pregătit pachetul pentru dezbatere publică, la 30 iunie să fie aprobat şi probabil în trimestrul patru, dacă nu mai devreme, să fie pus în aplicare.

"Mi-am propus pentru mine acest termen ambiţios şi sper să se şi respecte. Adică să-l aplicăm şi să putem vedea pentru la anul ce trebuie să corectăm, să vedem ce efecte produce", a mai spus Eugen Nicolăescu.

Potrivit ministrului Sănătăţii, pachetul de servicii medicale de bază va fi introdus în toată ţara şi apoi va fi analizat modul în care este primit.

"Să ne dăm seama cum este primit, ce efecte produce, cum se respectă din punct de vedere al fondului, al banilor pe care i-am alocat şi, mai departe, să ştim dacă este nevoie de măsuri suplimentare de control, de transparenţă, astfel încât bugetul să nu mai producă arierate", a adăugat ministrul.

Nicolăescu a mai spus că introducerea pachetului de bază de servicii este independent de sistemul de asigurări de sănătate.

"Evident, nu are nicio legătură una cu alta. Sistemul de sănătate înseamnă nişte bani dintr-o sursă sau alta. Sursa din care se face finanţarea pachetului poate fi una sau alta, despre asta discutăm acum, să ştim cât este pachetul. Orice român să ştie că de X lei poate lua compensate, de alţi lei face analize şi ce-o mai fi acolo", a conchis ministrul Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici