Nicuşor Dan: OUG pe Codul administrativ urmăreşte intrarea în legalitate a companiilor lui Firea

Deputatul independent Nicuşor Dan a declarat, marţi, că modificarea Codului administrativ ar trebui să fie făcută în Parlament. Acesta a precizat că, prin transpunerea modificărilor prin OUG, PSD-ALDE urmăreşte intrarea în legalitate a celor 22 de companii municipale din Bucureşti.

1444 afișări
Imaginea articolului Nicuşor Dan: OUG pe Codul administrativ urmăreşte intrarea în legalitate a companiilor lui Firea

Nicuşor Dan: OUG pe Codul administrativ urmăreşte intrarea în legalitate a companiilor lui Firea

„Ca formă pentru o lege aşa de importantă care reglementează tot ce înseamnă administraţie publică în România este nepotrivit ca această reglementare să fie dată prin ordonanţă de urgenţă. Trebuie să avem o dezbatere în Parlament. Nu înţelegem care e urgenţă. Probabil continua stare de ilegalitate la cele 22 de companii municipale din Bucureşti, care, în situaţia în care OUG trece şi deciziile cu privire la patrimoniu pot fi luate cu majoritate simplă, pot fi introduse de majoritatea PSD-ALDE din Consiliul General, pot fi introduse în legalitate. Cam asta ar fi singurul motiv de urgenţă”, a declarat Nicuşor Dan, marţi, la Parlament.

Deputatul a adăugat că forma pusă în dezbatere a noului Cod administrativ are mai multe probleme, precum delegarea de atribuţii a primarilor.

„Prima problemă mare este majoritatea simplă, nu de două treimi cu care se iau deciziile cu privire la patrimoniu, mai puţin transferul de drept de proprietate. Exemple tipice sunt cele 22 de companii municipale ale doamnei primar Firea, în care a reuşit să angajeze câteva mii de angajaţi. Acest lucru nu e bun pentru că duce la o instabilitate administrativă.

Dacă înfiinţezi nişte companii cu majoritate simplă, în momentul în care se schimbă majoritatea, altă majoritate o să vrea să distrugă companiile, să vină cu companii pe care ea să le pună şi nu avem o stabilitate administrativă. A doua chestiune este delegarea de atribuţii, primarul numai semnează. Suntem în situaţia în care primarul are cea mai mare putere, vrea să dea un act cu potenţial de a fi ilegal, pune presiune pe director, directorul semnează şi primarul nu răspunde. A treia chestiune pensiile speciale.

Un mic pas înapoi este în ceea ce priveşte statutul funcţionarilor publici prin raportare la Agenţia Naţională a funcţionarilor publici. Pentru a deveni funcţionari publici trebuie să treci de filtrul Agenţiei Naţionale”, a conchis Nicuşor Dan.

Vicepremierul şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice Daniel Suciu a anunţat, luni, la finalul şedinţei de Guvern, că Executivul nu va adopta Ordonanţa de Urgenţă pe Codul Administrativ fără un aviz al Comitetului Economic şi Social.

Şi Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) solicită Guvernului României să nu emită OUG pentru Codul Administrativ, ci adoptarea acestuia sub formă de lege, prin Parlament. FNSA mai cere interzicerea angajării în administaţia publică a celor care beneficiază de pensie de la stat.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice are, în transparenţă decizională, textul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) privind Codul administrativ al României.

Printre prevederile textului de OUG au rămas şi unele declarate neconstituţionale, precum pensiile speciale pentru aleşii locali.

De asemenea, potrivit sursei citate, hotărârile privind administrarea patrimoniului se adoptă cu majoritatea absolută a consilierilor locali în funcţie.

În forma proiectul de ordonanţă de urgenţă sunt o serie de reglementări cu privire la persoanele care au dreptul să aibă un cabinet sau cancelarie în subordine, printre care se numără primari, viceprimari, dar şi premierul, vicepremierul, ministrul sau secretarul din stat din cadrul Executivului.

În noiembrie 2018, judecătorii CCR au admis sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis şi a Opoziţiei cu privire la introducerea pensiilor speciale şi articolul privind folosirea limbii minorităţilor în administraţia locală sunt neconstituţionale.

Taguri:
nicuşor,
dan,
firea

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici