În eventualitatea în care Nicușor Dan va fi ales președintele României, el va trebui să demisioneze din funcția de primar general. Potrivit Codului Administrativ (OUG 57/2019), demisia trebuie transmisă atât Consiliului General al Municipiului București (CGMB), cât și Prefecturii. Din acel moment se declanșează un proces birocratic ce implică recunoașterea oficială a vacantării funcției.
Prefectul Capitalei are la dispoziție maximum 10 zile de la primirea demisiei pentru a constata oficial vacantarea și a emite ordinul aferent. Acesta reprezintă actul juridic care declanșează în mod oficial procedura pentru alegeri parțiale.
Până la alegerea unui nou primar, atribuțiile funcției vor fi preluate temporar de către unul dintre cei doi viceprimari. În prezent, funcțiile sunt ocupate de Adrian Vigheciu (PSD) și Stelian Bujduveanu (PNL). Potrivit unei decizii adoptate de Consiliul General la începutul anului, Adrian Vigheciu este desemnat să exercite atribuțiile primarului general în cazul în care acesta lipsește sau demisionează.
Această măsură reflectă o înțelegere politică între PSD, PNL, AUR și PUSL – partide care constituie actuala majoritate în Consiliul General.
Citește și: Cu ce documente poți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?
Spre deosebire de situația din 2015, când Sorin Oprescu a demisionat cu mai puțin de un an înainte de încheierea mandatului și nu au fost organizate alegeri, în cazul lui Nicușor Dan vorbim despre o perioadă rămasă de aproximativ trei ani, ceea ce impune legal organizarea de alegeri parțiale.
Potrivit Legii 115/2015 privind alegerile locale, Guvernul este responsabil pentru stabilirea datei alegerilor, în urma solicitării transmise de prefect. Alegerile trebuie organizate în termen de maximum 90 de zile de la emiterea ordinului prefectului.
Legislația prevede că alegerile parțiale se desfășoară într-o singură zi – obligatoriu duminica – iar toate termenele procedurale din calendarul electoral se reduc la jumătate, pentru a grăbi procesul.
Un aspect notabil și rar întâlnit în politica românească este decizia lui Nicușor Dan de a nu susține niciun candidat pentru Primăria Capitalei. Acesta a declarat în repetate rânduri, inclusiv în cadrul unei dezbateri electorale și în răspunsuri acordate publicației Buletin de București, că nu se va implica în campania electorală pentru alegerea succesorului său.
„Bucureștenii vor ști singuri să aleagă care este primarul potrivit, în ipoteza în care eu ajung președinte. Nu mă voi implica în campania electorală”, a afirmat Nicușor Dan.
Cu toate acestea, edilul susține că lasă în urmă proiecte majore deja angajate, care nu pot fi oprite de viitoarea administrație, întrucât sunt finanțate și contractate deja. Printre ele se numără reabilitarea a 50 km de linii de tramvai și documentația pentru 250 de tramvaie noi.
Citește și: Cum arată buletinul de vot din turul 2, 18 mai. Pe ce poziții sunt Nicușor Dan și George Simion
Dacă pierde în turul al doilea, Nicușor Dan nu va demisiona din funcția de primar general. Într-un interviu acordat emisiunii Insider Politic, acesta a declarat clar că își va duce mandatul până la capăt:
„Mă întorc la Primăria Capitalei și continui lucrurile pe care le-am început. Nicidecum nu demisionez. Oamenii mi-au dat mandatul ca să fac niște lucruri pentru ei.”
Totodată, a reiterat că, indiferent de majoritatea politică din Consiliul General, va continua colaborarea instituțională în limitele mandatului și ale atribuțiilor prevăzute de lege.
Dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale, Bucureștiul va trece printr-o perioadă de tranziție politică și administrativă. Deși interimatul va fi asigurat de viceprimarul desemnat, deciziile strategice vor fi amânate până la alegerea unui nou primar prin vot direct. În lipsa unui candidat susținut explicit de fostul edil, competiția electorală va fi una deschisă, iar miza va fi cu atât mai mare: cine va duce mai departe – sau va devia – direcția trasată de Nicușor Dan?
Citește și: Istoria finalelor prezidențiale din România. Confruntările din turul 2, de-a lungul timpului