Niţu: Nu este o situaţie plăcută că un procuror al PICCJ este implicat într-un dosar de corupţie

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat, luni, că nu este o situaţie plăcută ca un procuror al Parchetului ICCJ să fie implicat într-un dosar de corupţie, precizând că urmează ca cercetările să stabilească în ce măsură magistratul a acţionat în legătură cu atribuţiile de serviciu.

404 afișări
Imaginea articolului Niţu: Nu este o situaţie plăcută că un procuror al PICCJ este implicat într-un dosar de corupţie

Tiberiu Niţu (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

"Personal, ca şi conducător de instituţie, sunt mâhnit, nu este o situaţie plăcută. (...) Imaginea Parchetului General ar putea să nu fie afectată deloc sau absolut deloc în situaţia în care se va stabili că procurorul, chiar cu funcţie de conducere, nu a acţionat în legătură cu interesele de serviciu, ci a acţionat în nume personal şi în interes personal", a spus Tiberiu Niţu, la ieşirea de la Consiliul Superior al Magistraturii.

Procurorul general al României a precizat că urmează ca cercetările să stabilească în ce măsură procurorul Angela Nicolae "a acţionat în legătură cu atribuţiile de serviciu sau nu".

"Urmează ca ancheta să lămurească acest lucru. Nu ştiu mai mult decât ceea ce scrie în comunicatul de presă. (...) Nu pot să vă dau mai multe detalii pentru că dosarul este la Direcţia Naţională Anticorupţie, este un dosar pe rol şi dumnealor cu siguranţă vor face precizările necesare în momentul în care au mai multe informaţii", a mai spus Tiberiu Niţu.

Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat, luni, că a încuviinţat, la cererea DNA, percheziţia domiciliară şi a biroului, precum şi reţinerea şi arestarea preventivă a procurorului Angela Eugenia Nicolae, şef al Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe - altele decât Phare, din cadrul Parchetului ICCJ.

Procurorul Angela Nicolae este suspectată de trafic de influenţă în dosarul de evaziune fiscală în care sunt cercetate peste 50 de persoane, între care şi angajaţi ai Ministerului de Finanţe.

"La data de 27 octombrie 2013, CSM a avizat efectuarea percheziţiilor, având în vedere că procurorul în cauză este suspectat în legătură cu infracţiuni de trafic de influenţă în formă continuată în favoarea unor reprezentanţi ai societăţilor comerciale cercetate pentru evaziune fiscală", a precizat DNA, într-un comunicat de presă

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au făcut demersuri pentru identificarea bunurilor mobile şi imobile, astfel încât să fie aplicate măsuri asiguratorii, a mai arătat DNA.

În acelaşi dosar este vizat şi senatorul PSD de Giurgiu Niculae Bădălău, acesta fiind suspectat că ar fi făcut parte din palierul de protecţie a grupării de evaziune fiscală, potrivit unor surse judiciare.

Senatorul PSD de Giurgiu Niculae Bădălău a venit luni la DNA, el declarând că este nevinovat, că are conştiinţa împăcată şi că îşi va da demisia dacă se va cere ridicarea imunităţii sale.

Niculae Bădălău a precizat că nu a fost adus la DNA cu mandat de aducere, ci s-a prezentat în calitate de simplu cetăţean, pentru a rezolva această chestiune.

"Voi răspunde în faţa legii ca orice cetăţean, dacă se dovedeşte că am vreo implicaţie", a spus Bădălău.

Şeful DNA, Codruţa Kovesi, a declarat luni că în dosarul de evaziune sunt vizate şi persoane cu funcţii importante, dar despre care nu se pot da informaţii decât după ce li se aduc la cunoştinţă învinuirile, precizând că vor fi duse la audieri 80 de persoane, din care 50 vor fi puse sub învinuire.

"Vor fi aduse la audieri 80 de persoane, din care aproximativ 50 de persoane vor fi puse sub învinuire şi li se va aduce la cunoştinţă învinuirea. Prejudiciul estimat în cauză este de peste 50 de milioane de euro. S-au dispus măsuri asiguratorii pentru recuperarea prejudiciului, o parte din bunuri vor fi identificate astăzi, cu ocazia percheziţiilor", a spus procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Întrebată dacă în acest dosar este vizat şi un senator, Codruţa Kovesi a spus că pentru persoane care deţin calităţi speciale şi care sunt implicate în această cauză nu poate să facă publică nicio informaţie până în momentul audierii acestora şi aducerii la cunoştinţă a învinuirilor.

"Da, sunt şi alte persoane cu funcţii importante, dar tot după ce se termină activităţile procedurale", a mai spus Kovesi.

În dosarul de evaziune fiscală care vizează domeniul industriei alimentare ar fi în atenţia anchetatorilor şi angajaţi ai Gărzii Financiare, au precizat surse judiciare.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au făcut, luni, 160 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Prahova, Giurgiu, Arad, Călăraşi şi Ialomiţa, într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 50 de milioane euro, fiind dispusă urmărirea penală a 50 de persoane, între care sunt şi angajaţi ai Ministerului de Finanţe, avocaţi şi administratori de firme.

Potrivit unui comunicat al DNA, percheziţiile sunt făcute la sediile unor firme şi la locuinţe din Bucureşti şi cele cinci judeţe, într-o cauză penală complexă privind infracţiuni de corupţie şi evaziune fiscală care implică un număr mare de persoane constituite într-un grup infracţional organizat.

DNA a precizat că este vizată activitatea a peste 100 de firme româneşti şi străine, persoanele implicate având calitatea de administratori de societăţi comerciale români şi străini, avocaţi, contabili şi angajaţi ai Ministerului Finanţelor Publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici