NOUA CONSTITUŢIE: Minorităţile îşi pot folosi în mod liber, în spaţiul public, simbolurile naţionale

Comisia de revizuire a adoptat, joi, o serie de amendamente ale UDMR care privesc minorităţile naţionale, inclusiv dreptul de a-şi folosi în mod liber, inclusiv în spaţiul public, "propriile simboluri naţionale care reprezintă identitatea lor etnică, culturală, lingvistică şi religioasă".

1289 afișări
Imaginea articolului NOUA CONSTITUŢIE: Minorităţile îşi pot folosi în mod liber, în spaţiul public, simbolurile naţionale

NOUA CONSTITUŢIE: Minorităţile îşi pot folosi în mod liber, în spaţiul public, simbolurile naţionale (Imagine: Mihaly Laszlo/ Mediafax Foto)

Membrii Comisiei de revizuire a Constituţiei au adoptat, cu 18 voturi "pentru" şi un vot "împotrivă", amendamentul UDMR care introduce o nouă prevedere la articolul 6 din legea fundamentală: "Reprezentanţii legali ai minorităţilor naţionale pot înfiinţa, potrivit legii privind statutul minorităţilor naţionale, organe proprii de decizie şi executive, cu competenţe privind dreptul la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor".

În prezent, nu există o lege în vigoare privind statutul minorităţilor naţionale, un proiect de lege în acest sens fiind în Parlament de aproape opt ani.

De asemenea, la articolul 6 este introdus alineatul 3, care prevede: "Deciziile autorităţilor publice centrale şi locale se vor lua după consultarea organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, cu privire la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase". Acest amendament a fost adoptat cu 18 voturi "pentru" şi două voturi "împotrivă".

În plus, la articolul 12, a fost introdus alineatul 5, care prevede: "Minorităţile naţionale îşi pot folosi în mod liber, în spaţiu public şi privat, propriile simboluri naţionale care reprezintă identitatea lor etnică, culturală, lingvistică şi religioasă".

În primăvară, politicieni români şi ungari au fost implicaţi într-o dispută publică pe tema arborării steagului secuiesc pe sediile unor autorităţi locale din judeţele Covasna şi Harghita.

BACALAUREAT 2013: Tot ceea ce trebuie să ştii despre examenul din acest an

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici