Noul vicepreşedinte CSM despre dezbaterile de astăzi: A fost o şedinţă cu o mare încărcătură emoţională

Judecătorul Adrian Bordea, noul vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat că şedinţa de marţi, la care au fost prezenţi şi reprezentanţi ai asociaţiilor de magistraţi şi în urma căreia s-a decis revocarea a doi membri ai CSM, a fost "una cu o mare încărcătură emoţională".

256 afișări
Imaginea articolului Noul vicepreşedinte CSM despre dezbaterile de astăzi: A fost o şedinţă cu o mare încărcătură emoţională

Noul vicepreşedinte CSM despre dezbaterile de astăzi: A fost o şedinţă cu o mare încărcătură emoţională (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Întrebat dacă s-a deblocat situaţia din CSM prin alegerea sa ca vicepreşedinte şi prin revocarea judecătorilor Cristi Danileţ şi Adrian Bordea, Adrian Bordea a declarat: "Vom vedea. Sper să se fi deblocat".

Pe de altă parte, întrebat cum ar califica prima parte a şedinţei CSM, în care au fost dispute aprinse între membri ai Consiliului şi reprezentanţii asociaţiilor de magistraţi pe tema revocării celor doi membri ai forului, judecătorul Bordea a precizat că a fost una cu o mare încărcătură emţională.

"Noi regretăm absolut tot ce s-a întâmplat. Regretăm şi ce s-a întâmplat anterior, dar situaţiile sunt acestea. Sunt nişte situaţii date şi trebuie să le rezolvăm", a continuat Bordea.

Totodată, Bordea a spus că revocările lui Danileţ şi Ghica reprezintă "voinţa a electoratului", care trebuie respectată, apreciind că votul dat de CSM a fost îndreptăţit.

În ce priveşte suspendarea activităţii de judecată la unele instanţe din ţară în semn de protest faţă de nerezolvarea de către CSM a cererilor adunărilor generale ale judecătoriilor şi curţilor de apel faţă de revocarea celor doi membri ai CSM, Adrian Bordea a spus că magistraţii au voie să protesteze, ei neavând voie să facă grevă, iar acţiuni de genul celor de marţi "au mai fost şi pentru alte inadvertenţe între sistemul judiciar şi societate".

Marţi, cu 11 voturi "pentru" şi şapte împotrivă judecătoarea Alina Ghica, de la Curtea de Apel Bucureşti, a fost revocată din funcţia de membru al CSM, iar cu 14 voturi "pentru" şi patru împotrivă a fost înlăturat din for Cristi Danileţ, de la Tribunalul Cluj, fost vicepreşedinte al Judecătoriei Oradea.

În locul Alinei Ghica va veni Dana Gârbovan, judecător la Curtea de Apel Cluj şi lider al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), iar în locul lui Cristi Danileţ va veni Elena Popescu de la Judecătoria Târgu Jiu, cei doi magistraţi urmând a asigura intermatul până la noi alegeri.

Decizia CSM de revocare a celor doi judecători poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

După votul de marţi, Danileţ s-a declarat dezamăgit, în timp ce Ghica a refuzat să facă declaraţii.

Cei doi judecători au fost acuzaţi de aproximativ 1.600 de judecători de la judecătorii şi curţi de apel, care au cerut revocarea lor, de faptul că nu şi-au îndeplinit rolul pentru care au fost mandataţi în CSM, respectiv că au dat aparenţa implicării lor pe scena politică, cel mai vehement fiind însă taxat Danileţ care în vara lui 2012, în perioada referendumului privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, a avut o serie de apariţii TV.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici