Numărul accidentelor rutiere în 2010 a scăzut faţă de 2009. Cauza principală este viteza excesivă

Şeful Direcţiei Rutiere din Poliţia Română, comisarul-şef Lucian Diniţă, a spus, miercuri, că numărul accidentelor rutiere înregistrate în primele 11 luni ale anului a ajuns la peste 8.300, cu 11,34 la sută mai puţine decât în perioada similară a anului 2009, cauza principală fiind viteza excesivă.

88 afișări
Imaginea articolului Numărul accidentelor rutiere în 2010 a scăzut faţă de 2009. Cauza principală este viteza excesivă

Numărul accidentelor rutiere în 2010 a scăzut faţă de 2009. Cauza principală este viteza excesivă (Imagine: Silviu Matei/Arhiva Mediafax Foto)

Lucian Diniţă a precizat că numărul persoanelor decedate a ajuns la 2.126, iar cel al răniţilor grav la 7.655, ceea ce reprezintă o scădere cu 17 la sută a morţilor şi cu 8,81 la sută a răniţilor grav.

Astfel, potrivit unei statistici a Direcţiei Rutiere, este pentru prima dată când în ultimii doi ani consecutivi s-a înregistrat o scădere consistentă a numărului accidentelor rutiere grave.

Cauza principală a accidentelor rutiere din România a rămas viteza excesivă, a mai spus Diniţă.

"Deşi mass-media ne-a acordat tot sprijinul, iar emisiunile au avut ca obiectiv combaterea vitezei excesive pe drumuri, aceasta rămâne principala cauză (a accidentelor, n.r.). A doua este traversarea neregulamentară. Românii nu vor să asculte şi să înţeleagă că traversarea neregulamenteră poate duce la pierderea vieţii", a subliniat comisarul-şef.

Acesta a precizat că, în ultimele două luni, a crescut numărul accidentelor provocate de neacordarea priorităţii de trecere pietonilor şi de depăşirile neregulamentare.

"Cel puţin în ultimele două săptămâni, accidentele cele mai multe s-au produs pe fondul acestor cauze, în contextul în care condiţiile atmosferice au fost cele pe care le ştim: ceaţă, polei, zăpadă în unele zone", a explicat Lucian Diniţă.

Şeful Direcţiei Rutiere a făcut un apel la români să fie prudenţi în perioada sărbătorilor, pentru a evita accidentele.

"Am vrea ca românii să nu mai moară în accidente de circulaţie, iar la acest sfârşit de an, sărbătorile de iarnă să şi le petreacă acasă, în bună sănătate. Îndemnul nostru este să respecte regulile de circulaţie şi să adapteze viteza la condiţiile de drum. Nu contează dacă ajungi cu o oră sau 15 minute mai târziu", a mai spus Lucian Diniţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici