Prima operaţie de transplant pulmonar. Cum se simte pacientul la 24 de ore de la intervenţia chirurgicală

Bărbatul de 36 de ani, care a fost supus unui transplant pulmonar, la Spitalul Clinic Sfânta Maria, din Capitală, se simte bine, la 24 de ore de la operaţie, anunţă reprezentanţii unităţii spitaliceşti.

1418 afișări
Imaginea articolului Prima operaţie de transplant pulmonar. Cum se simte pacientul la 24 de ore de la intervenţia chirurgicală

Operaţia de transplant pulmonar. Cum se simte pacientul la 24 de ore de la intervenţia chirurgicală

Bărbatul nu are complicaţii pentru ziua întâi de la intervenţie, nu are febră, este cooperant şi comunicativ. El a fost conştient încă de miercuri seară şi a vorbit cu echipa medicală. Conform procedurilor, în primele săptămâni după intervenţie, pacientul rămâne internat în secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă.

Miercuri, conducerea Spitalului "Sfânta Maria" a anunţat că operaţia de transplant pulmonar s-a încheiat, pacientul suportând cu bine intervenţia chirurgicală care a durat şapte ore. Echipa medicală l-a avut ca operator pe dr. Igor Tudorache, alături de doi chirurgi din Spitalul Clinic „Sfânta Maria”, echipa de anestezie şi echipa de asistente specializate pe bloc operator din acelaşi spital. Organul a fost recoltat de la un pacient aflat în moarte cerebrală, în vârstă de 46 de ani, acordul de prelevare de organe din partea familiei fiind obţinut marţi, la ora 09:30, iar prelevarea a început la ora 23:30 şi a durat aproximativ două ore.

Intervenţia chirurgicală a venit la o zi după ce primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că la Spitalul "Sfânta Maria" nu se poate face transplant pentru că nu se găsesc organe.

"Se pare că peste noapte au fost recoltaţi plămâni de la un donator, plămâni care au ajuns la spitalul Sf. Maria. Înţeleg că dacă acum 24 ore doamna primar ne spunea că nu există organe, între timp au apărut, între timp a apărut şi domnul doctor Igor Tudorache care a putut lăsa totul la slujba sa din Hanovra şi a reuşit să zboare repede spre Bucureşti unde a intrat în operaţie. Sper din tot sufletul ca pacientul să trăiască!", a scris, pe Facebook, fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

În postarea sa, fostul ministru a explicat că pacienţii nu au nevoie decât de operaţia în sine, ci şi de tratament post transplant.

"Şi mai sper ca domnul dr. Igor Tudorache sa poată rămâne macar câteva zile în România, acum şi după fiecare intervenţie pe care o coordonează aici. Operaţia nu este singurul lucru complex în transplantul de plămâni... reuşita operaţiei înseamnă doar foarte puţin, marile provocări încep după intervenţie. Iar lipsa de profesionalism este întotdeauna decontată de către pacient. În primul rând de către pacient", a mai precizat fostul ministru al Sănătăţii.

Marţi, edilul Capitalei a precizat că îl va da în judecată pe fostul ministrul al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, pentru că dezinformează cu privire la cazul unei fetiţe, care are nevoie de o astfel de operaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici