Oprescu, despre regionalizare: Nu poţi să distrugi şi să înglobezi capitala ţării

Primarul general Sorin Oprescu a declarat, miercuri, despre proiectul privind regionalizarea, că nu poţi să distrugi şi să înglobezi capitala ţării, pentru că Bucureştiul rămâne un centru important de producere a 25 la sută din PIB-ul României.

707 afișări
Imaginea articolului Oprescu, despre regionalizare: Nu poţi să distrugi şi să înglobezi capitala ţării

Oprescu, despre regionalizare: Nu poţi să distrugi şi să înglobezi capitala ţării (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Nu poţi să distrugi şi să înglobezi capitala ţării, pentru că Bucureştiul rămâne, foarte clar, un centru foarte important de producere a 25 la sută din PIB-ul României, iar el primeşte înapoi doar două procente", a spus Sorin Oprescu, răspunzând unei întrebări despre proiectul regionalizării.

Primarul Sorin Oprescu a afirmat că nu poţi face "să dispară o capitală" printr-o hotărâre politică, precizând că şi-ar dori ca "cei care trebuie să audă, să audă".

"O spun clar şi răspicat că nu se poate să faci să dispară prin hotărâre politică o capitală, în paranteză fie spus, se poate orice, dar nu se poate o disoluţie, pentru că asta înseamnă distrucţie, nu construcţie", a mai spus primarul Capitalei.

Oprescu a subliniat că nu se poate din cauza ideii de fonduri europene "să nu laşi Capitala să răsufle". Primarul a amintit de oraşe care intră în categoria Bucureştiului şi a dat ca exemplu Viena, Sofia, Istanbul, Chişinău şi Kiev, făcând o paralelă între capitala României şi capitalele altor ţări.

"Dacă jucăm cu Bucureştiul în categoria Viena, Sofia, Istanbul, Chişinău, Kiev, atunci aşa jucăm. Nu poţi din cauza ideii de fonduri europene să nu laşi capitala să răsufle", a mai spus Oprescu.

Potrivit primarului general, indiferent de voinţa factorilor politici, Bucureştiul s-a dezvoltat, dispune de locuri de muncă prin dezvoltarea serviciilor, iar apropierea de Dunăre face ca acest oraş să fie "într-o poziţie avantajoasă".

"Este nevoie de dezvoltare industrială de vârf, şi aici vorbim de parcurile industriale care trebuie să se dezvolte. Chiar dacă cinci ani Bucureştiul nu a fost trecut la categoria poli de dezvoltare (...) să fie foarte clar, am vrut noi, n-am vrut, Bucureştiul s-a dezvoltat către noi. Am vrut noi, n-am vrut, în Bucureşti s-au creat locuri de muncă prin dezvoltarea serviciilor, vrem noi, nu vrem, întinderea către Dunăre şi folosirea culoarului pan-european situează Bucureştiul într-o poziţie avantajoasă prin deschiderea la Dunăre", a mai spus Oprescu.

Primarul a adăugat că atunci când vine vorba de administraţie, trebuie lăsate la o parte ambiţiile politice, indiferent de ce parte a politicii este vorba.

Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Braşov, Ploieşti şi Constanţa sunt oraşele considerate favorite pentru a deveni capitalele viitoarelor regiuni de dezvoltare, potrivit unui sondaj realizat la solicitarea autorităţilor şi prezentat în 18 iulie, la Ploieşti, de vicepremierul Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea declara atunci, la finalul unei dezbateri ce a avut ca temă regionalizarea şi descentralizarea, că un sondaj de opinie realizat la nivelul tuturor viitoarelor regiuni de dezvoltare arată care sunt oraşele pe care locuitorii din diverse zone ale ţării le preferă pentru a deveni reşedinţe de regiuni.

Vicepremierul spunea, referindu-se la posibilitatea includerii Capitalei şi a judeţului Ilfov în regiunea de dezvoltare Sud Muntenia, că sunt toate şansele ca acest lucru să se întâmple.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici