Oprescu: Preţul la încălzire se poate dubla în Capitală. Încercăm să-i ajutăm pe cei cu venituri mici

Primarul general, Sorin Oprescu, a spus, joi, într-o conferinţă de presă că preţul la încălzire se poate dubla în Bucureşti, după ce Guvernul a eliminat subvenţia, dar Primăria Capitalei va încerca să îi ajute pe cei cu venituri mici, după apariţia normelor metodologice ale actului guvernamental.

589 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Preţul la încălzire se poate dubla în Capitală. Încercăm să-i ajutăm pe cei cu venituri mici

Oprescu: Preţul la încălzire se poate dubla în Capitală. Încercăm să-i ajutăm pe cei cu venituri mici

"Mi-e teamă că preţul la încălzire se poate dubla, Primăria singură nu poate acoperi gaura lăsată de Guvern, vom subvenţiona în continuare, vom da ajutoare pentru cei cu venituri foarte mici, dar majoritatea bucureştenilor vor suferi o creştere destul de mare la factură", a precizat Oprescu.

Primarul a subliniat că se află într-o "situaţie imposibilă" în prezent, pentru că nu poate începe calculele pentru cine va acorda subvenţie, deoarece Guvernul nu a emis normele metodologice la hotărârea privind eliminarea subvenţiei.

"Trebuie să aşteptăm să vedem dacă îi putem ajuta pe săracii care au sub 786 de lei lunar, că dacă au un frigider şi o maşină de spălat nu îi mai putem ajuta, este o aberaţie", a spus edilul.

Oprescu a afirmat că Primăria a dat anul trecut 100 de milioane de euro subvenţie, iar în acest an încearcă să dea 125.000 de milioane de euro.

Primarul general a subliniat că preţul la gicacalorie este cel mai ridicat din ţară, 318 lei, 60 la sută fiind tariful Elcen şi 40 la sută tariful RADET.

"Până acum fiecare, şi Elcen şi RADET, subvenţiona pierderile. Guvernul nu s-a achitat niciodată de aceste sume, anul trecut a dat cam 10 la sută. Guvernul ar trebui să se implice să scadă preţul la Elcen. Nu ştiu unde este economia pe care o face statul pentru cetăţeni. Guvernul ar fi putut să dea în continuare subvenţia", a spus Oprescu.

Edilul a precizat că cel mai greu o duc primarii din opoziţie, menţionând că va fi o mare problemă socială, iar Primăria Capitalei va încerca să majoreze subvenţia.

Primarul general Sorin Oprescu a declarat, miercuri, că proiectul de hotărâre privind subvenţia la căldură va fi gata la sfârşitul lunii septembrie, astfel că atunci vor fi stabilite de CGMB plafoanele în funcţie de câţi bani sunt disponibili.

Oprescu a precizat că în Capitală sunt aproximativ 400.000 - 450.000 de persoane care vor beneficia de aceste ajutoare. Primarul general se va întâlni, săptămâna viitoare, cu primarii de sector, urmând să fie luată în discuţie şi această temă.

"Voi consulta primarii de sector, după ce Consiliul General va stabili care să fie nivelul de subvenţionare, astfel încât să putem îndrepta aceste sume către primarii de sector, aceştia având o responsabilitate foarte clară cui dau ajutoarele. Va fi stabilită o metodologie clară pentru ca şi cel care nu are bani să poată plăti, să îi putem proteja pe cei fără posibilităţi, pe cei care nu pot suporta preţul întreg al gicacaloriei care este de aproximativ 330 de lei", a precizat Oprescu.

Primarul general a subliniat că a cerut de la ANAF în urmă cu 6 - 7 luni listele cu veniturile bucureştenilor, dar acestea nu le-au parvenit încă.

Potrivit proiectului aprobat de consilierii municipali în 27 iulie, preţul local de facturare al energiei termice furnizate populaţiei este, din 1 august 2011, de 137 de lei/Gcal (fără TVA), respectiv 169,88 lei/Gcal cu TVA.

Sorin Oprescu preciza atunci că majorarea de 37 la sută a preţului la gigacalorie, de la 119 la aproximativ 160 de lei, este "cea mai mică pe care suntem în stare să o facem ca să nu încărcăm cetăţeanul".

Primarul general spunea că, din punctul său de vedere, a ales să facă o singură mărire, Bucureştiul fiind pe locul 12 în ce priveşte preţul la gigacalorie.

Premierul Emil Boc a recomandat autorităţilor locale să urmeze politica Guvernului şi să acorde subvenţii la încălzire doar cetăţenilor cu venituri mici, pentru că astfel vor cheltui şi până la jumătate din sumele alocate până în prezent pentru aceste subvenţii.

Guvernul a eliminat subvenţia acoperită de la bugetul de stat pentru energia termică, începând cu iarna 2011-2012, iar primăriile vor decide dacă şi în ce condiţii vor acorda subvenţii din bugetele locale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici