Oprescu: Un referendum privind sectoarele ar fi util. Putem administra un Bucureşti compact

Primarul general Sorin Oprescu susţine că un referendum pentru menţinerea sau desfiinţarea sectoarelor ar fi util, el precizând că bugetul consolidat al Primăriei "trebuie să fie unul, nu şapte", fără ca acest lucru să împiedice primarii de sector să funcţioneze.

25 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Un referendum privind sectoarele ar fi util. Putem administra un Bucureşti compact

Oprescu: Un referendum privind sectoarele ar fi util. Putem administra un Bucureşti compact (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Cred cu tărie că putem administra un Bucureşti compact. Nu mă refer neapărat la primarii de sector, ei pot coexista fără nici un fel de probleme. Însă, cred cu tărie că bugetul consolidat al primăriei trebuie să fie unul, şi nu 7. Nu facem altceva decât să împărţim sărăcia. Bugetul trebuie împărţit cât mai judicios, altfel toată lumea pune iarbă, toată lumea pune copaci, toată lumea taie copaci, toată lumea taie frunză la câini şi pierdem toţi. Aşa, unul singur rămâne de serviciu să taie copaci, ceilalţi sapă pământul", a declarat primarul Capitalei.

Acesta a spus că un referendum pentru menţinerea sau desfiinţarea sectoarelor ar fi util.

Ediul general a subliniat că trebuie să citească integral propunerea de act normativ lansată, adăugând că îşi menţine afirmaţiile făcute "de acum doi ani şi jumătate" că hotărârea administrativă nu trebuie viciată.

"Rămâne încă la latitudinea politicului, ca ei să fie sau să nu fie de acord cu această problema. Părerea mea o cunoaşteţi, am spus-o de acum 2 ani şi jumătate, o spun în continuare, hotărârea administrativă nu trebuie să fie viciată. Eu cred că până acum am arătat că poate fi ţinut un echilibru între forţele politice fără să existe disensiuni mari. Aşa e normal. Stadionul Naţional şi pasajul Basarab, precum şi alte lucrări sunt exemple în acest sens", a precizat Sorin Oprescu.

Liderul PNL Bucureşti, Andrei Chiliman, i-a cerut, marţi, primarului general Sorin Oprescu să iniţieze, în termen de o săptămână, procedurile de declanşare a unui referendum în Bucureşti pe tema alegerii primarilor de sector, acuzând PDL şi pe Elena Udrea că doresc să desfiinţeze alegerea primarilor.

Chiliman a acuzat PDL de faptul că, după "golăneala politicianistă" privind alegerea primarilor într-un singur tur, lansează un nou atac la adresa intereselor bucureştenilor, aruncând pe piaţă proiectul de lege prin care sunt desfiinţate de facto sectoarele Capitalei. El a precizat că, prin acest proiect de lege avansat de PDL, atribuţiile şi banii bucureştenilor sunt trecute exclusiv în subordinea CGMB.

Chiliman a arătat că, miercuri, îi va înmâna personal lui Oprescu solicitarea privind declanşarea referendumului şi a precizat că, dacă primarul general va refuza să iniţieze procedurile în acest sens, într-o săptămână, atunci va apela la bucureşteni pentru a stânge numărul necesar de semnături pentru declanşarea acestuia.

Primarul Sectorului 5 al Capitalei, Marian Vanghelie, s-a declarat împotriva propunerii legislative potrivit căreia primarii ar putea fi aleşi într-un tur de scrutin, apreciind că astfel de modificări trebuie făcute fie la început de mandat, fie când se stabileşte de către întreaga clasă politică.

La rândul său, primarul Sectorului 6, Cristian Poteraş, a arătat că susţine modificarea sistemului administrativ al Capitalei, în opinia sa fiind nevoie de un proiect legislativ care să asigure coerenţă şi uniformitate în dezvoltare, fiind nevoie de un singur buget consolidat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici