ORA DE VARĂ 2019: Românii au trecut la ora de vară. Ceasurile au fost date înainte cu o oră

În ultima duminică a lunii martie, pe 31, s-a trecut de la ora de iarnă la cea de vară, adică ceasurile s-au dat înainte cu o oră, ora 3:00 devenind 4:00. Ceasurile s-au dat înainte în acelaşi moment în toate ţările Uniunii Europene.

7441 afișări
Imaginea articolului ORA DE VARĂ 2019: Românii au trecut la ora de vară. Ceasurile au fost date înainte cu o oră

ORA DE VARĂ 2019: În week-end se schimbă ora. Vom da ceasurile înapoi cu o oră

În fiecare an, în ultima duminică a lunii martie, românii îşi dau ceasul cu o oră înainte, deoarece România trece la ora de vară. Mai exact, în noaptea de 30 martie spre 31 martie 2019, toate ceasurile din România au fost date cu o oră înainte. Ora 03:00 a devenit, astfel, ora 04:00.

Schimbarea orei

Ziua de 31 martie a avut astfel doar 23 de ore, în loc de 24 de ore din această cauză.

Parlamentul European a votat, săptămâna aceasta, în favoarea unei propuneri de renunţare la obligativitatea trecerii la ora de vară la nivelul Uniunii Europene. Potrivit acestei propuneri, fiecare stat membru al Uniunii Europene va avea dreptul să decidă până în 2021 dacă va păstra actualul sistem sau va renunţa la schimbarea orei.

Ora de vară a fost prima dată propusă de un entomolog din Noua Zeelandă, George Vernon Hudson, în 1895. 110 ţări din întreaga lume folosesc astăzi acest mecanism. În Europa, Islanda este singura ţară care nu foloseşte ora de vară. Rusia a început să aplice acest sistem din 1981, însă a renunţat după 20 de ani, pe motiv că nu vrea să streseze cetăţenii.

Ora de vară

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu 1979. În 1996, ţinând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.

Din 1997, ora de vară începe în România în ultima duminică din martie şi se încheie în ultima duminică din octombrie, la fel ca în toate ţările europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici