Pandemia le-a îngreunat studenţilor posibilitatea de angajare. Doar jumătate dintre candidaţi au fost chemaţi la interviu

  • Pandemia le-a îngreunat şi mai mult studenţilor şansele de a-şi găsi un loc de muncă.
  • Salariile pentru juniori sunt cuprinse între 1.600 şi 4.700 de lei.
  • Doar jumătate dintre cei care au aplicat pentru job-uri au fost chemaţi la interviu.
  • Peste 60% din ei spun că au stări de anxietate, nervozitate şi frustrare.
203 afișări
Imaginea articolului Pandemia le-a îngreunat studenţilor posibilitatea de angajare. Doar jumătate dintre candidaţi au fost chemaţi la interviu

Pandemia le-a îngreunat studenţilor posibilitatea de angajare. Doar jumătate dintre candidaţi au fost chemaţi la interviu

Sistemul universitar nu îi ajută pe studenţi pentru a fi pregătiţi de piaţa muncii. Iar pandemia le-a îngreunat şi mai mult accesul la un job în domeniul în care s-au pregătit.
 
Aproape 80% dintre studenţi se plâng că le-a fost foarte greu să îşi găsească un loc de muncă în ultimul an. Este şi cazul Mădălinei. Este studentă în ultimul an la Universitatea Politehnică, Bucureşti. Facultatea i-a ocupat mult timp şi nu a avut timp şi de un job. Acum, ea spune că îi e tot mai greu să îşi găsească, deoarece nu are experienţă.
 
„Am tot căutat pe mai multe platforme de angajare şi am văzut că foarte mulţi cer experienţă şi îmi este destul de greu, pentru că pe parcursul facultăţii nu am avut cum să acumulez experienţă şi asta este cumva un pas destul de dificil", a spus Mădălina Drăgan, studentă.
 
Dar sunt şi studenţi norocoşi. Este vorba despre Ana. Ea a reuşit să se angajeze în pandemie, dar nu datorită studiilor din România.
 
„Mi-a fost destul de greu să îmi găsesc un job, a trebuit să aplic la job-uri pe LinkedIn, e-jobs, timp de trei luni, dar m-a ajutat foarte mult că eu am studiat şi în Olanda, doi ani, şi acolo se integrază internschipul în timp ce înveţi", a afirmat Ana Mihai, studentă.
 
Oana Botolan este expert în resurse umane. Spune că a fost normal ca pentru studenţi această perioadă să fie mai dificilă, dar nu trebuie să se demotiveze.
 
„Majoritatea angajatorilor normal că vor căuta oameni cu experienţă. Ce înseamnă însă experienţă şi modul în care poţi să o dobândeşti aici drumurile sunt multiple”, a spus Oana Botolan, expert resurse umane.

SITUAŢIA STUDENŢILOR PE PIAŢA MUNCII

  • 43% dintre studenţii au aplicat la 1-10 joburi în 2020;
  • 50% dintre studenţi au fost invitaţi la 1-10 interviuri, 48% nu au primit nicio invitaţie;
  • În ceea ce priveşte concretizarea interviurilor, 52% dintre studenţi nu au primit nicio ofertă de job; 
  • 37% au primit una sau două oferte de muncă;
  • Salariile de junior variază între 1.600 şi 4.700 de lei net/pe lună;
  • concluzie 78% spun că a fost un an greu.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici