Părinţii nemulţumiţi de mizeria de la Pediatria SJ Constanţa vor construirea unui spital de copii

Una dintre mamele care au reclamat mizeria din Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Constanţa a cerut, joi, consilierilor locali să aprobe construirea unui spital de copii în municipiu, în timp ce reprezentanţii Consiliului Judeţean au promis renovarea urgentă a secţiei din cadrul SJ.

158 afișări
Imaginea articolului Părinţii nemulţumiţi de mizeria de la Pediatria SJ Constanţa vor construirea unui spital de copii

Părinţii nemulţumiţi de mizeria de la Pediatria SJ Constanţa vor construirea unui spital de copii (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto/AFP)

La şedinţa de joi a Consiliului Judeţean Constanţa, au participat şi mamele a doi copii internaţi la Pediatria Spitalului Judeţean, care au vrut să prezinte consilierilor situaţia Secţiei Spitalului Judeţean şi soluţia potrivită pentru rezolvarea acestei probleme, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Cristinel Dragomir, cel care a condus şedinţa, i-a permis uneia dintre femei să ia cuvântul în faţa consilierilor. Astfel, Ana Maria Mirt le-a spus consilierilor locali că soluţia o reprezintă construirea unui spital de copii la Constanţa.

"Vă rog frumos, nu mai amânaţi problema aceasta pentru că am rămas singurul judeţ fără spital de pediatrie. După cum ştiţi, condiţiile din spital sunt groaznice, chiar dacă se renovează, nu este o soluţie. Se pot accesa fonduri europene, nu mai sunt scuze ca noi să fim nevoiţi în 2015 să stăm cu copiii în condiţiile astea. Nu vreau să ajungem la proteste în stradă, să chemăm presa să mediatizeze. Doresc să primesc astăzi un răspuns", a declarat Ana Maria Mirt.

Pe de altă parte, vicepreşedintele CJ Constanţa, Cristinel Dragomir, a afirmat că lucrările pentru reabilitarea şi modernizarea Secţiei de Pediatrie vor începe curând, dar că, deocamdată, nu sunt fonduri pentru construirea unui nou spital.

“Secţia de Pediatrie era cuprinsă în programul de investiţii pe anul 2015. Investiţia este de 13 milioane de lei, ministerul a acordat 12 milioane de lei şi noi să asigurăm cofinanţarea de 900.000 de lei. Există deja aprobare a Consiliului Judeţean către minister prin care asigurăm această cofinanţare, în cel mai scurt timp vor începe lucrările la Secţia de Pediatrie. Eu ştiu că nu rezolvă problema, este necesar un spital de Pediatrie. Am avut personal discuţii cu ministrul Sănătăţii şi mi-a spus că pentru 2015 şi 2016 nu există banii pentru înfiinţarea de spitale noi, doar pentru amenajări", a afirmat Cristinel Dragomir, precizând că, dacă există posibilitatea accesării de fonduri europene pentru realizarea acestui spital, atunci CJC o va face.

Ana Maria Mirt nu a fost însă mulţumită de răspunsul primit şi le-a spus apoi jurnaliştilor că ridicarea unui spital pentru copii în Constanţa trebuie să fie o prioritate.

“Noi vrem spital separat de Pediatrie, nu vrem renovare. Până îl face e normal să facă ceva şi în Pediatrie. Răspunsul nu m-a mulţumit, a fost tot legat de lipsa fondurilor. Să ni se spună că nu sunt bani asta este cea mai mare minciună. Trebuie să ni se spună că sunt alte priorităţi şi nu vor să facă treaba asta pentru că ar însemna ca spitalele private să nu mai beneficieze de clientela pe care o au acum. Sunt lucruri care sunt mascate tot timpul”, a mai spus femeia.

Şedinţa Consiliului Judeţean a fost condusă de către Cristinel Dragomir deoarece Nicușor Constantinescu are interdicţia de a intra in contact cu consilierii judeţeni care au legătură cu dosarul Centrului Militar Zonal.

Mai mulţi părinţi au postat pe Facebook fotografii cu mizeria din saloanele de la Secţia de Pediatrie a SJU Constanţa, iar în 31 ianuarie au organizat un protest în faţa unităţii medicale pentru a trage un semnal de alarmă şi a determina autorităţile să intervină în acest caz.

Părinţii s-au plâns de mobilierul vechi şi degradat din saloane, de uşile şi geamurile ruginite, dar şi de canalizarea stricată.

Printre cei prezenţi la protest, s-au aflat şi rudele unui copil de cinci luni, mort în spital la jumătatea lunii ianuarie. Mama copilului respectiv, Oana Borzea, a declarat că cel mic se simţea rău, tuşea, avea probleme cu respiraţia şi 15-20 de scaune pe zi şi a mers cu el la spital.

“Mi-au spus că e un virus şi acesta este parcursul său. Mi-au spus că nu se poate întâmpla nimic rău, iar pe 9, vineri, am spus unei asistente că vreau să plec, că nu vreau să stau în spital. Vineri, copilul se simţea mai bine, iar luni ne-au spus că s-ar putea să plecăm acasă”, a povestit atunci mama băiatului.

Între timp, starea acestuia s-a agravat, a intrat în stop cardio-respirator şi nu a mai putut fi salvat.

Directorul spitalului, Dan Căpăţână, a admis atunci că secţia de pediatrie nu este renovată, însă a respins acuzaţiile că nu ar fi respectate condiţiile igienico-sanitare. El a anunţat că Ministerul Sănătăţii şi-a dat acordul pentru alocarea unor fonduri necesare reabilitării şi modernizării acestei secţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici