Prima pagină » Știrile zilei » Fără sporturi de vară în aer liber? Temperaturile ridicate fac ca Japonia să impună noi restricții privind exercițiile fizice la copii

Fără sporturi de vară în aer liber? Temperaturile ridicate fac ca Japonia să impună noi restricții privind exercițiile fizice la copii

Un studiu arată că, începând cu anul 2060, încălzirea globală ar putea duce la temperaturi suficient de ridicate pentru ca elevii din majoritatea regiunilor țării să nu mai poată practica sporturi de vară în aer liber.
Fără sporturi de vară în aer liber? Temperaturile ridicate fac ca Japonia să impună noi restricții privind exercițiile fizice la copii
Sursa foto: Hepta
Mihaela Ionita
17 iul. 2025, 07:21, Social

În timp ce Japonia a trecut prin temperaturi neobișnuit de ridicate la începutul lunii iulie, crește îngrijorarea pentru sănătatea a milioane de elevi care practică sporturi în aer liber, după o prognoză sumbră prezentată într-un raport recent.

Dacă încălzirea globală continuă în ritmul actual, aceasta va reprezenta o amenințare existențială la adresa sportului la nivel de bază, crescând riscul ca generațiile viitoare de copii din Japonia să nu poată face exercițiile fizice de care au nevoie pentru sănătatea și dezvoltarea lor fizică, potrivit The Guardian.

Conform previziunilor Institutului Național pentru Studii de Mediu și ale Universității Waseda din Tokyo, temperaturile din timpul verii vor atinge, începând cu anul 2060, niveluri suficient de ridicate pentru a-i împiedica pe copii să ia parte la activități sportive extracurriculare în aer liber în majoritatea regiunilor țării.

Băi de gheață și meciuri mai scurte

Organizatorii de competiții sportive școlare iau deja măsuri pentru a-i proteja pe tinerii sportivi, inclusiv reguli de întrerupere sau suspendare a jocurilor atunci când temperaturile cresc și de schimbare a locației sau a datei turneelor.

Alte măsuri includ reducerea duratei meciurilor, pauze regulate de băut, zone de odihnă umbrite și chiar băi de gheață.

Organizatorii campionatelor naționale de atletism pentru licee iau în considerare limitarea concursurilor numai dimineața și seara pentru a se asigura că evenimentul poate continua să aibă loc vara.

„În cel mai rău scenariu, ar putea fi în joc vieți”, a declarat recent pentru Yomiuri Shimbun Hiromichi Tasaki, directorul executiv al Asociației federațiilor de atletism din Japonia.

Deși raportul institutului de studii de mediu se concentrează asupra elevilor, sportul de performanță este, de asemenea, afectat de efectele verilor toride din Japonia.

Orașele din sud sunt cele mai afectate

La începutul lunii iulie, echipa masculină de rugby a Țării Galilor a pierdut în fața Japoniei un meci disputat la Kitakyushu, în sud-vestul țării, iar căpitanul echipei gazdă, Michael Leitch, a sugerat că oaspeții s-au ”ofilit” în căldură. Asta în ciuda pauzelor de apă de trei minute în fiecare repriză și a pauzei prelungite de 20 de minute, jucătorii purtând capace de gheață pentru a preveni supraîncălzirea.

Cercetătorii de la institutul de mediu și-au bazat scenariul pentru sporturile școlare pe datele meteorologice din 842 de locații din Japonia din ultimii 12 ani.

Conform unei proiecții pentru anii 2060-2080 care presupune că utilizarea combustibililor fosili va continua la nivelul actual, șase din opt regiuni vor înregistra temperaturi care vor impune anularea activităților cluburilor sportive școlare, în timp ce patru regiuni vor trebui să suspende toate activitățile în aer liber, se arată în raport.

Cinci regiuni vor trebui în continuare să limiteze exercițiile fizice viguroase, chiar dacă emisiile de CO2 vor fi reduse semnificativ, se adaugă în raport.

Ce spun specialiștii

Takahiro Oyama, cercetător în biometeorologie la Centrul pentru adaptarea la schimbările climatice al institutului, spune că temperaturile ridicate din timpul verii ar face „din ce în ce mai dificile” sporturile de mare intensitate în aer liber, în special în zonele urbane și în regiunile din sudul țării.

Potrivit Ministerului Educației, în fiecare an sunt raportate aproximativ 5.000 de cazuri de insolație în școlile primare, gimnaziale și liceale din Japonia, majoritatea fiind asociate cu sporturile extracurriculare.

Agenția meteorologică japoneză a îndemnat săptămâna trecută populația să își ia măsuri suplimentare de precauție pentru a-și proteja sănătatea, temându-se de repetarea situației de anul trecut, când un număr record de 100.000 de persoane au fost transportate la spital între mai și septembrie, suferind simptome grave de insolație.

„Schimbările climatice vor modifica condițiile sezoniere, orare și de intensitate în care se desfășoară sporturile în aer liber, dar nu le vor elimina complet”, spune Oyama.

„Pe măsură ce tot mai mulți oameni caută activități de interior, trebuie să monitorizăm și efectele indirecte, cum ar fi reducerea activității fizice și riscurile asociate” asupra sănătății fizice și mentale a copiilor”.