Percheziţii în Capitală, printre persoanele vizate fiind poliţişti, angajaţi SMURD şi de la Ambulanţă. 26 de persoane, cercetate pentru corupţie. Reacţia lui Raed Arafat

Anchetatorii audiază, luni, în urma percheziţiilor din Capitală, 26 de persoane, printre care agenţi de poliţie şi angajaţi de la SMURD şi Ambulanţă, în cazul cărora a fost începută urmărirea penală, după ce ar fi luat mită de la reprezentanţii unor firme de pompe funebre, potrivit Parchetului TB.

4670 afișări
Imaginea articolului Percheziţii în Capitală, printre persoanele vizate fiind poliţişti, angajaţi SMURD şi de la Ambulanţă. 26 de persoane, cercetate pentru corupţie. Reacţia lui Raed Arafat

Percheziţii în Capitală, printre persoanele vizate fiind poliţişti, angajaţi SMURD şi de la Ambulanţă (Imagine: Zoltan Racz/Mediafax Foto)

UPDATE - Arafat: Am primit sesizări privind firme de pompe funebre anunţate înainte ca decesul să fie declarat

Ministerul Sănătăţii a primit sesizări privind firme de pompe funebre care erau anunţate despre accidente, de către angajaţi SMURD şi SABI, precum şi de poliţişti, înainte ca decesul să fie declarat, pentru datele transmise luând între 500 şi 600 de lei, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

"Am primit aceste sesizări de câteva luni. Era vorba de unele firme de pompe funebre care erau anunţate despre un posibil deces înainte ca acesta să se fi produs, adică să fi fost declarat decesul de către medici", a declarat, luni, pentru MEDIAFAX secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii.

Raed Arafat a precizat că, din păcate, datele proveneau de la angajaţi de la Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare, Serviciul de Ambulanţă Bucureşi - Ilfov (SABI) şi poliţişti, iar aceştia primeau în schimb sume între 500 şi 600 de lei.

Secretarul de stat a mai spus că aşteaptă rezultatele anchetatorilor cu privire la acest caz.

Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov, Alis Grasu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că sprijină ancheta autorităţilor, pentru rezolvarea acestui caz, cu atât mai mult cu cât faptele comise de angajaţi ai instituţiei sunt interzise prin regulamentul intern şi fişele de post.

"Conducerea SABI sprijină ancheta autorităţilor competente ale statului în acest caz. Regulamentul intern şi fişa postului interzic aceste fapte", a spus Alis Grasu.

Dosarul a fost constituit ca urmare a unei sesizări a Ministerului Sănătăţii, iar procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti (PTB) au început, în luna decembrie, urmărirea penală faţă de 26 persoane, pentru luare şi, respectiv, dare de mită, primire de foloase necuvenite şi folosire de informaţii care nu sunt destinate publicităţii, se arată într-un comunicat de presă al PTB.

Anchetatorii au făcut, luni dimineaţă, 17 percheziţii domiciliare şi au în executare mandate de aducere pentru 26 de persoane, care urmează să fie audiate.

Agenţii de poliţie şi angajaţii Serviciului de Ambulanţă şi SMURD cercetaţi în acest caz sunt suspectaţi că transmiteau date despre persoane decedate reprezentanţilor unor firme de pompe funebre, care îi contactau pe aparţinătorii acestora, pentru a încheia contracte de prestări servicii funerare.

"Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că învinuiţii, angajaţi ai Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), ai Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti - Ilfov (SABI) sau agenţi de poliţie din cadrul Ministerului de Interne, transmiteau, în baza unei înţelegeri prealabile, către reprezentanţi ai unor firme de pompe funebre date cu caracter personal şi medical privind persoane decedate, precum şi date privind aparţinătorii acestora (nume, adresă, număr de telefon), de care luau cunoştinţă în exercitarea atribuţiilor de serviciu. La rândul lor, reprezentanţii firmelor de pompe funebre, învinuiţi în cauză, contactau aparţinătorii persoanei decedate în vederea încheierii unor contracte de prestări servicii funerare", a precizat Parchetul Tribunalului Bucureşti.

În cazul în care era încheiat un contract de servicii funerare, agenţii de poliţie şi angajaţii Serviciului de Ambulanţă şi SMURD care transmiteau datele primeau mită o sumă de bani de la reprezentanţii firmelor de pompe funebre, în baza înţelegii anterioare, se mai arată în comunicatul citat.

La percheziţii participă 12 procurori de la Parchetul Tribunalului Bucureşti şi peste 150 de poliţişti de la Serviciul Omoruri şi Serviciul Investigaţii Criminale din Poliţia Capitalei, precum şi de la Direcţia Generală Anticorupţie.

Cercetările în cauză au fost făcute cu suportul tehnic al Serviciului Român de Informaţii şi cu sprijinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă - Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), respectiv al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF).

Surse din rândul anchetatorilor au declarat, pentru MEDIAFAX, că printre persoanele suspectate sunt şi zece poliţişti de la secţiile 25 şi 22 din Capitală.

Potrivit suselor citate, la acest caz se lucrează de aproximativ un an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici