Percheziţii la Primăria Baia Mare, clubul HCM şi sediile unor firme, într-un dosar de corupţie. Directorul executiv al HCM Baia Mare, sub control judiciar / REACŢIA primarului

Procurorii DNA fac 12 percheziţii, joi, la Primăria Baia Mare, la clubul de handbal HCM, la sediile unor firme şi la locuinţele unor persoane suspectate de fapte de corupţie care ar fi fost comise în perioada 2014-2015. Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, spune că au fost ridicate documente ”care au legătură cu clubul de handbal fete si băieţi, HCM Minaur Baia Mare şi HCM Baia Mare”.

2859 afișări
Imaginea articolului Percheziţii la Primăria Baia Mare, clubul HCM şi sediile unor firme, într-un dosar de corupţie. Directorul executiv al HCM Baia Mare, sub control judiciar / REACŢIA primarului

Percheziţii la Primăria Baia Mare, clubul HCM şi sediile unor firme, într-un dosar de corupţie

UPDATE 19:07 - Directorul executiv al HCM Baia Mare, sub control judiciar pentru abuz în serviciu

Directorul executiv al echipei de handbal feminin HCM Baia Mare, Liviu Bala, a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, în urma percheziţiilor DNA de joi, de la Primăria Baia Mare şi de la sediul clubului, acesta fiind acuzat de abuz în serviciu, prin care a prejudiciat clubul cu 650.000 lei.

Potrivit unui comunicat al DNA, de joi, directorul executiv al clubului feminin HCM Baia Mare, Liviu Bala, este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

Liviu Bala a fost pus sub control judiciar pe o perioadă de 60 zile, începând din 1 octombrie.

Conform ordonanţei de dispunere a controlului judiciar, în perioada 2014 - iulie 2015, inculpatul Bala Liviu - Ioan, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, "a îndeplinit în mod defectuos mai multe acte sau a ajutat la întocmirea acestora (efectuarea de cheltuieli fictive, întocmirea de documente contabile fictive, efectuarea de cheltuieli ce nu au fost cuprinse în bugetul de venituri şi cheltuieli şi în bilanţul contabil aprobat de Adunarea Generală a HC Municipal Baia Mare etc.), prin acestea cauzând acestui club sportiv un prejudiciu în sumă de aproximativ 650.000 lei”.

Concret, în luna aprilie 2015, jucătoarelor de handbal din cadrul clubului HCM Baia Mare li s-a înmânat, de către reprezentanţii clubului, câte un dosar fiecare conţinând mai multe documente, între care un contract civil de prestări servicii încheiat între HCM Baia Mare, în calitate de beneficiar, reprezentat de Liviu Bala, în calitate de director executiv, şi fiecare dintre jucătoarele din lotul echipei de handbal, prin PFA, în calitate de prestator de servicii, perioada contractului fiind 28 noiembrie 2014 - 30 iunie 2018.

Conform contractului civil de prestări servicii, pentru obligaţiile asumate de către jucătoare, beneficiarul HCM Baia Mare trebuia să achite, în tranşe periodice, în urma facturării de către prestator, mai multe sume de bani.

"Tot în cadrul aceluiaşi dosar primit de fiecare dintre jucătoare, există printre altele şi un document, prin care acestea împuternicesc o persoană care a condus contabilitatea primară a clubului, pentru ca în numele fiecăreia şi pentru fiecare dintre jucătoare, să semneze cu semnătura sa electronică orice înscris ce emană de la PFA-urile înregistrate pe numele sportivelor. De asemenea, cu aceeaşi ocazie li s-au înmânat jucătoarelor câte 13 facturi şi chitanţe aferente perioadei 30.11.2014-30.12.2014, emise de către fiecare în parte, prin PFA-ul deţinut, având ca obiect prestări servicii conform contractului, însumând în total 65.000 lei. Aceste facturi nu reflectă realitatea, întrucât jucătoarele au primit pentru serviciile prestate mai puţin de 10.000 lei fiecare, restul sumei de bani facturată fiind încasată de către reprezentanţii clubului", se mai arată în documentul citat.

În aceeaşi perioadă, Liviu Bala ar fi ajutat la înregistrarea în actele contabile ale HCM Baia Mare a unor cheltuieli corespondente anilor 2014 şi 2015, care nu au la bază operaţiuni reale şi la evidenţierea altor operaţiuni fictive, respectiv înregistrarea de venituri nereale pe PFA-urile aparţinând sportivilor, denaturându-se astfel rezultatele financiar - contabile atât ale H.C. Municipal Baia Mare cât şi ale persoanelor fizice respective, concomitent cu producerea unui prejudiciu în dauna statului.

”În sprijinul aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpatul Bala Liviu - Ioan a susţinut persoana care conducea contabilitatea primară a clubului în demersurile efectuate de acesta din urmă în legătură cu întocmirea unor documente în fals, cu scopul de a justifica prejudiciile create atât clubului HCM Baia Mare, cât şi bugetului consolidat al statului", se mai arată în comunicat.

Potrivit aceluaişi document, în cauză, se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

UPDATE 13:20 - Primarul din Baia Mare: S-au ridicat documente care au legătură cu echipele de handbal de la HCM

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, spune că au fost ridicate documente ”care au legătură cu clubul de handbal fete si băieţi, HCM Minaur Baia Mare şi HCM Baia Mare”, el susţinând că ia în considerare suspendarea finanţărilor echipelor sportive şi retragerea lor din competiţii.

”A fost o ridicare de documente care au legătură cu clubul de handbal fete si băieţi, adică HCM Minaur Baia Mare şi HCM Baia Mare. Este o solicitare a DNA, vom face o conferinţă de presă pentru a anunţa că, până la rezolvarea suspiciunilor şi până la elaborarea de către Guvern şi Parlament a unor prevederi legale, care să ne încadreze clar modul în care susţinem sportul, noi, municipiul Baia Mare ne vom retrage din susţinerea sportului, culturii etc. Înţeleg că ţara asta se doreşte una a fi de oameni bolnavi, nu de oameni sănătoşi. Se va ajunge să retragem echipele din Liga Naţională, Liga Campionilor, la rugby la fel, dacă asta se doreşte, pentru că dacă suspendăm finanţările de la primărie, acolo se va ajunge”, a declarat primarul Cătălin Cherecheş, joi, pentru MEDIAFAX.

El a precizat că ”au fost ridicate documente de la sediul clubului HCM şi au fost doi ofiţeri care au solicitat şi de la serviciile de specialitate ale primăriei documente transmise către club”.

”De multă vreme aşteptam acest lucru, Baia Mare a deranajat, un oraş cu 130.000 de locuitori are campioană la handbal masculin, la rugby, echipă promovată la fotbal, este capitala sportului românesc, după mine”, a spus Cherecheş.

Întrebat dacă crede că percheziţiile au loc în urma unui denunţ, Cherecheş a răspuns: ”Ştiu foarte bine că sunt beţe în roate. Poate a contat şi faptul că am avut curajul să ne înscriem la competiţia pentru Capitala culturală europeană şi am luat întreaga echipă de campanie a preşedintelui Iohannis să ne facă promovarea în acest proiect. Şi asta a deranjat. Mâine vor veni să ne întrebe şi de asta”.

În ceea de priveşte percheziţiile, edilul din Baia Mare a mai spus că ”sunt şi persoane cărora li s-au adus acuzaţii”.

”Au fost şi anumite percheziţii la unele sedii, nu doar la Primărie şi club, au fost unele persoane cărora li s-au adus acuzaţii. Mâine (vineri - n.r.) sau când va considera procurorul vreau să avem o discuţie, pentru că doar din interceptări ar vedea clar care este poziţia mea ca primar al oraşului, câtă presiune am pus pe cluburi să respecte legea. Poate sunt vizat, nu ştiu, dar pot spune că ar trebui să-mi recuperez nişte bani duşi de acasă la club, ba când un sportiv trebuia să se opereze, ba ca să-şi plătească gazul”, a conchis primarul Cherecheş.

Cercetările în această cauză sunt făcute de Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Cluj, Biroul Teritorial Baia Mare şi vizează săvârşirea unor infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie, care ar fi fost comise în perioada 2014-2015, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Procurorii fac 12 percheziţii în municipiul Baia Mare, dintre care una este la sediul unei instituţii publice, iar restul la sediile unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane, a precizat DNA.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că se fac percheziţii la Primăria Baia Mare, de unde sunt ridicate mai multe documente. De asemenea, anchetatorii ridică documente şi de la Handbal Club Municipal (HCM) Baia Mare.

Procurorii sunt sprijiniţi în această cauză de Serviciul Român de Informaţii, Serviciul Judeţean Anticorupţie Maramureş şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Maramureş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici