Percheziţii la Primăria Baia Mare şi la un trust de presă

Mai multe percheziţii au loc, marţi, la sediul Primăriei Baia Mare şi la trustul de presă e-Maramureş care ar fi fost preluat în ianuarie 2013 de o societate condusă de către interpuşi ai primarului Cătălin Cherecheş, afirmă surse judiciare.

1096 afișări
Imaginea articolului Percheziţii la Primăria Baia Mare şi la un trust de presă

Percheziţii la Primăria Baia Mare şi la un trust de presă (Imagine: Liviu Maftei/Mediafax Foto)

Potrivit surselor citate, procurorii fac percheziţii la sediul Primărei Baia Mare şi la sediul trustului de presă e-Maramureş, de unde au ridicat, până în prezent, mai multe documente şi unităţi de calculator.

Ancheta procurorilor vizează modul în care trustul de presă a fost preluat în ianurie 2013 de o societate condusă de către interpuşi ai primarului Cătălin Cherecheş, au afirmat sursele citate.

Potrivit presei locale, percheziţiile procurorilor au legătură cu mai multe declaraţii date de omul de afaceri Ioan Baltă, zis Oniza, administrator al XS Sud Compani din Baia Mare. La jumătatea lunii martie, acesta a fost arestat în urma unor percheziţii făcute de procurorii bucureşteni, într-un dosar în care se fac cercetări pentru înşelăciune şi evaziune fiscală.

Cătălin Cherecheş s-a născut în 7 iulie, 1978, în Baia Mare. Între 1993 - 1997 a fost elev al Colegiului Naţional "Gheorghe Şincai", iar între 1997 - 2001 a urmat în paralel cursurile a două facultăţi: Facultatea de Studii Economice în Limbi Străine (germană) din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti, specializarea - economia întreprinderii, dar şi Facultatea de Comerţ a Universităţii Economice din Viena. În 2005, a devenit masterand în drept administrativ şi statutul funcţionarului public al Universităţii de Vest "Vasile Goldiş" din Arad. Deţine şi un master în securitate şi apărare naţională obţinut de la Universitatea Naţională de Apărare "Carol I" din Bucureşti.

Între anii 2003 şi 2007, a fost economist la ROMSILVA, Direcţia Silvică Baia Mare. În perioada 2007 - 2011, a fost asistent universitar la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii de Nord din Baia Mare, catedra de discipline economice.

Între 2005 şi 2008, Cherecheş a fost vicepreşedinte şi purtător de cuvânt al organizaţiei judeţene a PSD Maramureş.

Între 2008 şi 2011 a fost deputat, iar la alegerile locale parţiale din mai 2011 a fost ales primar al municipiului Baia Mare. La alegerile locale din iunie 2012, Cătălin Cherecheş a fost reales în funcţie cu 86,3 la sută din voturi.

În ianuarie 2013, Cătălin Cherecheş a fost exlus din PNL.

Potrivit declaraţiei de avere din iulie 2012, Cătălin Cherecheş are patru terenuri intravilane în Baia Mare dobândite între 2002 şi 2006, în suprafaţă totală de peste 4.000 de metri pătraţi, două fiind cumpărate, iar alte două moştenite împreună cu mama lui, Viorica Cherecheş.

Potrivit documentului citat, el deţine 37,5 la sută dintr-o casă de locuit cu o suprafaţă totală de 373,5 metri pătraţi şi acelaşi procent dintr-o casă de vacanţă în suprafaţă de 281 metri pătraţi, ambele moştenite în 2002 împreună cu Viorica Cherecheş.

Primarul din Baia Mare mai are un spaţiu comercial în suprafaţă de 990 metri pătraţi pe care l-a cumpărat în 2006.

El nu a trecut în declaraţia de avere autovehicule şi nici conturi şi depozite bancare. Primarul a acordat însă două împrumuturi în nume personal, unul pentru SC VDC Holding SRL în valoare de 1.120.016, 92 lei şi celălalt către VDC Medical SRL de 571.721 lei.

În anul fiscal anterior declaraţiei de avere din iulie 2012, Cherecheş a avut venituri de 18.929 ca deputat şi 22.881 din funcţia de primar la Baia Mare.

Potrivit declaraţiei de interese, Cătălin Cherecheş este preşedinte membru asociat la Fundaţia "Dorel Cherecheş", asociat la VDC Holding SRL, unic asociat la VDC Medical SRL, acţionar la SC SEVARO SA, asociat la SC M&C Consulting SRL şi membru al Asociaţiei Rivulus Fashion.

În iulie 2009, procurorii DNA Cluj anchetau o afacere imobiliară propusă Consiliului Local Baia Mare de Cătălin Cherecheş, care în acea perioadă era deputat. În acest caz au fost audiaţi viceprimarul de la acea vreme Mircea Dolha (PSD).

Proiectul de hotărâre al Consiliului Local Baia Mare ajuns în atenţia DNA a fost votat în anul 2007 în urma mai multor scandaluri, pentru că locatarii din zona în care urma să se ridice complexul rezidenţial au depus mai multe reclamaţii la Primărie în care au cerut oprirea lui.

Proiectul a fost iniţiat de firma VDC Holding din Baia Mare, la care acţionar era Cătălin Cherecheş, precum şi mama acestuia, Viorica Cherecheş.

La câteva luni de la aprobarea PUZ-ului în Consiliul Local Baia Mare, proiectul a fost preluat de firma Maexpa SRL din Baia Mare, după ce imobilul de pe strada Avram Iancu pe locul căruia urma să se dezvolte complexul rezidenţial a fost cumpărat de la Viorica Cherecheş contra sumei de aproape şapte milioane de lei.

Tranzacţia se afla înscrisă în declaraţia de avere din 2009 a Vioricăi Cherecheş, director al Spitalului de Boli Infecţioase din Baia Mare, figurând la capitolul III "Bunuri mobile a căror valoare depăşeşte 1.000 euro fiecare şi bunuri imobile înstrăinate în ultimele 12 luni". Vânzarea s-a încheiat la 20 decembrie 2007, potrivit declaraţiei de avere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici